Týdenní výhled filmů: Epická Duna pokračuje. Českým divákům se připomenou Manželé Stodolovi

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí čtyři premiérové tituly v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem.

Kina tento týden nabídnou pouhé čtyři premiérové tituly. Tahoun je totiž jasný a většina velkých titulů se nechce krýt s ostatními. Po dlouhých odkladech zaviněných hollywoodskou stávkou do kin vstupuje opulentní pokračování sci-fi eposu Duna: Část druhá. Denis Villeneuve po expozičně laděné první části rozvětvuje mohutný příběh adaptující stejnojmennou kultovní předlohu Franka Herberta. Novinka se ponese na vlně pomsty, lásky a osobní obětavosti. Již nadupané obsazení z prvního dílu doplní veterán Christopher Walken, vycházející hvězda Austin Butler, jenž se předloni představil jako Elvis, uhrančivá Anya Taylor-Joy nebo francouzská diva Léa Seydoux. Již teď je jasné, že očekávaný snímek naplní pokladny kin a uvidíme, zda bude trhat rekordy, jako letní Oppenheimer či Barbie. Ambice i potenciál na to má.

Právě se přehrává: Duna: Část druhá - trailer

Duna: Část druhá - trailer Video: YouTube

Dynamicky střižený bude i dánský akční thriller Darkland: Návrat. Ten navazuje na první Darkland z roku 2017. První díl vyobrazoval cestu úspěšného kardiochirurga Zaida, který se na vlastní pěst pustil do boje s kodaňským podsvětím poté, co tamní gang drasticky potrestal jeho problematické bratra. Pokračování Zaida sleduje několik let po zmíněných událostech. Nachází se ve vězení a stran policie dostane poslední možnost, jak se alespoň trochu přiblížit normálnímu životu. V utajení se tak opět pouští do zločineckých kruhů, za což mu byla slíbená svoboda. Film vyniká drsnou tradicí severských noirů, jež režisér Fenar Ahmad, mimochodem narozený v Brně, kombinuje s transnacionálními prvky a stylistickými postupy hollywoodského střihu.

Z nabídky českých filmů je nejočekávanějším počinem syrové krimi na základě skutečných událostí Manželé Stodolovi. Dokumentarista Petr Hátle ve svém první celovečerním hraném filmu vykresluje toxicky dusivý vztah vraždícího páru, jenž na počátku milénia v zapadlých vesnicích okrádal a zabíjel osamocené seniory. Chladný snímek se vyhýbá skandalizaci několikrát bulvarizovaného případu. Jde mu spíš o nepříjemně tísnivý obraz zla, které někdy nemá žádné logické opodstatnění. Rozkrývá vyvíjející se vztah ústřední dvojice, která je na sobě závislá a nemůže opustit kruh trestných činů a vnitřní temnoty. Vražednou dvojici ztvárnili Jan Hájek a Lucie Žáčková, v druhém plánu režisér načrtává i legislativní a společenské problémy.

Právě se přehrává: Manželé Stodolovi - trailer

Manželé Stodolovi - trailer Video: YouTube

Poslední přírůstek pak natočila Eva Toulová, stojící za komediemi Casting na lásku či Jak se moří revizoři. Absolventka režie pražské FAMU se ve své novince tentokrát objeví i před kamerou. Ztvární hlavní roli třicátnice, která hledá životní naplnění poté, co se jí kariérně nedaří a stále nenašla toho pravého. Čelí nátlaku společnosti a nevkusným poznámkám okolí, až se impulzivně rozhodne stát pomyslnou superženou, čímž všem nastaví zrcadlo. Režisérka se údajně inspirovala dekonstruktivními Sedmikrásky Věry Chytilové. Superžena tak bude silně stylizovaná a bude ohledávat hranice toho, jak má vypadat perfektní žena a jak absurdní nároky na ni společnost klade.

Novinky na VOD

Minulé pondělí uplynulo 100 let od narození básníka stříbrného plátna Františka Vláčila. Na portálu DAFilms se s jeho tvorbou můžete seznámit prostřednictvím šesti různorodých titulů, mezi nimiž narazíte na obligátní Markétu Lazarovou, neméně strhující baladu Údolí včel, ale i na rarity v podobě instruktážního filmu Létání bez vidu podle systému OSP, jenž Vláčil natočil během svých tovaryšských let pro Armádní film. Na stejné platformě si navíc můžete nově pustit jeden z nejoceňovanějších dokumentů loňského roku. Sestry z kouřové sauny jsou estonským výletem za intimitou a sdílením v ženské sauně, která je zapsaná na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Snímek vás vtáhne a uhrane něhou, krutostí a silou komunity.

Česká televize v neděli odvysílala poslední epizodu kladně přijatého černohumorného seriálu Smysl pro tumor. Pokud jste však fanoušci sledování seriálu na jeden zátah, na iVysílání si můžete pustit všech osm epizod. Zároveň zde můžete začít sledovat dokumentární pořad Česko na drogách, který slouží jako doplněk k adrenalinem nabušené sérii Adikts.

Na Netflix pro fanoušky motorsportu přibyla šestá série pravidelného dokumentárního seriálu F1: Touha po vítězství, která bez přikrášlení odhaluje zákulisí jedné sezóny nelítostných závodů Formule 1. Závěrečná epizoda se zaměřuje na odvěký souboj Mercedesu a Ferrari, mezi nimiž nedávno proběhl kontroverzní transfer jednoho z nejlepších závodníků světa Louise Hamiltona. V pátek nabídku rozšíří očekávané drama Kosmonaut z Čech s Adamem Sandlerem v hlavní roli, které mělo světovou premiéru minulý týden na festivalu Berlinale.

V pátek na Apple TV+ přitáhne i podvratný Napoleon Ridleyho Scotta. Zatím se však ještě nedočkáme avizované režisérské verze, jež má mít o hodinu a půl delší stopáž. Aktuální verze tak bude totožná s kino verzí, která má lehce přes dvě a půl hodiny. Na HBO Max pak přibyla klasika Bernarda Bertolucciho Poslední tango v Paříži, jež ani více než 50 let od premiéry nepřestává podněcovat existenciální myšlenky a strhávat sexuální revolucí, s kterou je však úzce spojená i řada kontroverzí.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

filmy Duna: Část druhá (film) Manželé Stodolovi (film) film Superžena

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy