Týdenní výhled filmů: Tokijské toalety, Godzilla vs Kong i remasterovaný Hrabal

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Distribuce nabídne nadupanou akci i hřejivou zábavu, streamovací platformy zase výbušnost a vůni vytříbené kuchyně. 

Ještě než se příští týden spustí smršť v podobě deseti kino premiér, v nadcházejících dnech vstoupí na plátna kin pět titulů. Prvním z nich je filmový návrat populárního čtyřnohého kamaráda Gumpa, který rodinné domácnosti poprvé navštívil v literární podobě. Ta byla roku 2021 převyprávěná v celovečerním filmu Gump - pes, který naučil lidi žít. Pokračování s názvem Gump - jsme dvojka nadále rozvětvuje symbiózu psího a lidského světa, přičemž přímo navazuje na události původního snímku. Protagonista Gump tentokrát zažije o poznání pozitivnější a vtipnější cestu, ať už se svými lidskými přáteli Béďou a Oříškem či znovuobjevenou sestrou Kytičkou, jež rozšíří početný ansámbl postav. Antagonistou bude prospěchářský a bezskrupulózní vykuk v podání Štěpána Kozuba, jenž do šťastné psí rodiny vnese chaos a strach. Pokračování bude opět režírovat a snímat F. A. Brabec, jenž v rámci tvorby pro děti realizoval i muzikál V peřině.

Druhým přírůstkem pro mladší publikum je animovaný snímek Domácí příšerky, jenž měl jít do distribuce již několik měsíců zpátky a dokonce i změnil distributora. Dobrodružný snímek ruské produkce představí svět skřítků, kteří mají za úkol pečovat o člověka a jeho podobu. Jeden skřítek se však tohoto poslání nedrží. Naopak, snaží se obyvatele “prokletého” domu za každou cenu vyštvat pryč. Nesnášenlivost vůči lidem dává všude najevo. Daří se mu všechny od příbytku držet dál až do chvíle, kdy si jej pronajme rodina v čele se statečnou dívkou. Ta nezbedného skřítka odhalí, stejně jako další velkou záhadu. Dvojice tak musí v závěru síly a vydat se na takřka detektivní cestu. Zápletka připomínající Strašidlo cantervillské představí pestrobarevná paleta a počítačová animace. 

Příšery –⁠⁠⁠⁠⁠ a rovnou hned ty dvě nejslavnější –⁠⁠⁠⁠⁠ figurují i v dalším monster crossoveru Godzilla x Kong: Nové impérium, který si nehraje na nic víc, než na přímočarou a adrenalinem napumpovanou akční zábavu. Společnost Legendary Pictures, jež resuscitovala slávu monster filmů a propojila světy americké a japonské kinematografie, se bude ještě více zabývat minulostí obou příšer, stejně jako odhalováním nových hrozeb, ať už přírodních či lidských. V centru je opět mýtický Ostrov lebek a herecké obsazení lidské strany zahrnuje Rebeccu Hall či Dana Stevense. Filmový vesmír těchto monster si můžete připomenout tituly Kong: Ostrov lebek nebo předchozím Godzilla vs. Kong, první na HBO Max, druhý na Apple TV+ či O2TV. 

Poezii všedního dne, tentokrát z prostředí tokijských toalet, rozehraje matador autorského filmu Wim Wenders. Jeho dokonalé dny v pomalém a melancholickém tempu sledují uklízeče toalet, který spokojeně vede rutinní život. Ve volných chvílích se oddává četbě či fotografii. Do minulosti jej donutí hledět nečekané setkání a po dlouhé době tak jeho život nebude mít nalajnovanou partituru. Snímek si z hlavní soutěže loňského canneského festivalu odvezl cenu pro nejlepšího herce, kterou si zasloužil přední japonský herec Kódži Jakušo. Oslavuje každodennost a učí radosti z maličkostí, ačkoli nepopírá, že jde o kolikrát trnitou a bolavou cestu. 

Nabídku uzavře navrátivší adaptace stěžejního díla Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krála, kterou pro film tradičně adaptoval Jiří Menzel roku 2006. Českým lvem oceněný a na Berlinale uvedený snímek tematizuje osudy pravděpodobně nejrozporuplnější a nejvíce ambivalentní hrabalovské postavy –⁠⁠⁠⁠⁠ Jana Dítěte, na jehož příběhu se zrcadlí běh tuzemských dějin a společenské proměny. Poeticky laděný film se do kin dostane ve vyčištěné a remasterované verzi ve 4K. 

Novinky na VOD 

Nejžhavější novinkou je loňský hit a čerstvý držitel Oscara pro nejlepší film Oppenheimer, jenž přibyl do katalogu SkyShowtime. Nolanův aktuální a tíživý konverzační opus zpracovávající zlomové okamžiky v životě vynálezce atomové bomby na televizi sice nevynikne tolik, jako na opulentním IMAX plátně, nicméně pro ty, kteří jej v té nejčistší podobě nestihli, se jedná o férovou alternativu. Do katalogu navíc vstupuje ve dvojici s dokumentem To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb, který život rozporuplného velikána nahlíží objektivní a informativně hutnou perspektivou a slouží tak jako obohacující doplněk tříhodinového hraného díla. 

Nabídka Netflixu se rozroste o dvě ambiciózní díla z původní produkce. Prvním je sportovní drama The Beautiful Game, kde titulní roli ztvárnil šarmantík Bill Nighy. Odkrývá lidský příběh z prostředí lidí bez domova, kteří se společně utkají ve fotbalovém turnaji. V centru stojí britský tým připravující se mistrovství světa v tomto odvětví, jenž má na starost empatický trenér, jehož zásluhou se celý tým vyhecuje nejen ke sportovnímu výkonu, ale také k tomu, aby svůj život nahodili na nadějeplnější kolej. Druhým dílem je pak třídílná minisérie dokudramatického ranku Bible: Příběh o Mojžíšovi, jež u příležitosti Velikonoc zpracovává narativ biblického mesiáše. Nedávno Netflix produkoval i revizionistickou minisérii Alexandr Veliký: Zrození boha a v portrétování markantních postav historie hodlá pokračovat. Na fotbalovou cestu se můžete těšit 29. března, na biblickou již tuto středu. 

iVysílání u příležitosti vysíláno nového šestidílného pořadu Kroky a skoky české animace sestavila kolekci přelomových a podnětných animovaných snímků věhlasné tuzemské školy. Mezi nimi naleznete loutkovou Lakomou Barku, surreálné Možnosti dialogu Jana Švankmajera či hravé a lehce pozapomenuté sci-fi Krabi, vytvořené metodou ploškové animace. DAFilms zase představilo kolekci filmů z kuchyňského prostředí. Tahounem je intimní a v nuancích nesmírně silné Umění jíst a milovat, hektickou až infarktovou zkušenost vám navodí Bod varu a nakažlivě sladkou je hřejivá Cukrárna v Notting Hill. Celkově kolekce nabízí 11 různorodých titulů. 

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

filmy film Godzilla x Kong: Nové impérium

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy