Kvůli plánovaným opatřením se ruší kulturní akce, festival Signal nebude

Organizátoři festivalu světla Signal, který měl v Praze začít 15. října, zrušili dnes jeho letošní ročník. ČTK to za pořadatele oznámila Nikola Lörinczová. Ředitel festivalu Martin Pošta dnes jednal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO), který mu sdělil, že v pátek oznámí přísnější opatření kvůli rekordnímu číslu nakažených v Česku. Na jejich základě nebude reálné festival uskutečnit. Organizátoři tak řeší, jaké kroky dále uskutečnit. Své plány oznámí v budoucích týdnech.

Prymula jednání se zástupci kultury oznámil dnes na twitteru. "Požádal jsem organizátory akcí o odložení jejich aktivit. Je mi líto, že se musí odložit Signal Festival, ale čísla nakažených známe. Je dohoda na pravidelné komunikaci. Kultura je jistě výrazně postižena, udělám vše pro to, aby dostala pomoc," uvedl Prymula.

"Máme nyní několik možností. Můžeme festival přesunout na nový termín, v úvahu přichází jaro příštího roku. Musíme zvážit, co pro nás každá varianta znamená z pohledu spolupráce s umělci, produkce, fundraisingu, spolupráce s městem i partnery či bezpečnosti návštěvníků. Není to jednoduché rozhodnutí," uvedl Martin Pošta.

Vzhledem k narůstajícímu počtu nakažených nemocí covid-19 se budou v ČR zpřísňovat opatření, která budou podle dnešního vyjádření ministra zdravotnictví platit od pondělí 12. října. Podle organizátorů festivalu nová nařízení jsou už neslučitelná s přípravami festivalu. "Téma osmého ročníku Signal Festivalu znělo Plan B. Náš vlastní plán B teprve hledáme," dodal Pošta.

Festival se měl konat od 15. do 18. října. Osmý ročník přehlídky, která začínala především jako prezentace tehdy ještě málo známého videomappingu, se chtěl zaměřit na ekologii a pandemii koronaviru. Signal se letos kromě Karlína a Starého Města měl uskutečnit i v Holešovicích. Festivalu se v minulých letech během čtyř dnů zúčastnilo odhadem půl milionu lidí; ti se pohybují v ulicích a nejsou většinou najednou na stejném místě.

Související

festival SIGNAL

OBRAZEM: Prahu rozzářil jubilejní ročník Signal festivalu

Festival nabízí 15 instalací po různých místech Prahy. Hlavním lákadlem letošního ročníku je návrat videomappingu po čtyřech letech na katedrálu svaté Ludmily a instalace rozstřílených aut ruskými agresory a okupanty na Ukrajině od designéra Maxima Velčovského, která vypráví krutý příběh každého daného vozu i jeho majitele. Festival se koná od 13.-16.10. Návštěvníci mohou jít po trase skrze historické centrum nebo po Vinohradech.
festival SIGNAL

Desátý ročník SIGNAL Festivalu zahájen: Co všechno vás letos čeká?

Mnoho pražských lokací rozsvítí desátý ročník SIGNAL Festivalu, který se letos po čtyřleté pauze vrátil na náměstí Míru. Tam bude asi největší lákadlo celého festivalu, a tím je videomapping na fasádě katedrály svaté Ludmily. Projekci francouzského vizuálního kolektivu AV Extended doplní hudba českého hudebního producenta Aid Kida. Dílo tak oslavuje české předsednictví v Radě Evropské unie.

Více souvisejících

festival SIGNAL kultura Roman Prymula (epidemiolog)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 31 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy