Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Corman zemřel ve čtvrtek ve svém domě v Santa Monice v Kalifornii, jak uvedlo prohlášení, které v sobotu zveřejnila jeho manželka a dcery.

"Byl velkorysý, otevřený a laskavý ke všem, kdo ho znali," stojí v prohlášení. "Když se ho zeptali, jak by si přál, aby se na něj vzpomínalo, řekl: 'Byl jsem filmař, přesně tak.'"

Od roku 1955 Corman pomáhal jako producent a režisér vytvořit stovky B-filmů, mezi nimi byly například „Černá štířice“, „Kýbl plný krve“ a „Krvavá máma“. Jako významný objevitel talentů se zapsal u takových začínajících filmařů jako Francis Ford Coppola, Ron Howard, James Cameron a Martin Scorsese. V roce 2009 obdržel Corman čestnou cenu Akademie. Informovala služba PBS.

„S prací s nízkým rozpočtem je spojeno mnoho omezení, ale zároveň existují určité příležitosti,“ řekl Corman v roce 2007 v dokumentu o Valu Lewtonovi, řediteli „Cat People“ a dalších undergroundových klasiků ze 40. let.

"Můžeš hrát trochu víc." Můžete experimentovat. Musíte najít kreativnější způsob, jak vyřešit problém nebo představit koncept,“ řekl.

Kořeny zlatého věku Hollywoodu v 70. letech lze hledat v Cormanových filmech. Jack Nicholson debutoval ve filmu „The Cry Baby Killer“ z roku 1958 a zůstal u společnosti pro motorkářské, hororové a akční filmy, některé z nich napsal a produkoval. Další herci, jejichž kariéra začala v Cormanových filmech, zahrnují Roberta De Nira, Bruce Derna a Ellen Burstyn. Film „The Wild Angels“ byl předzvěstí „Easy Rider“, ve kterém hrál Nicholson. Boxcar Bertha byl raným filmem režírovaným Scorsesem.

Režiséři Cormanových béčkových filmů pracovali s mizivými rozpočty a často bylo vyžadováno, aby dokončili filmy za pouhých pět dní. Když Ron Howard v roce 1977 požádal o půl dne navíc na přetočení scény pro „Grand Theft Auto“, Corman mu řekl, že se může vrátit, ale nikdo další tam nebude.

Cormanovy filmy, ačkoliv původně určené pro auta a speciální kina, získaly popularitu mezi teenageři a dostaly se i do národních řetězců. Jeho snímky byly otevřené o sexu a drogách, jako například „The Trip“ z roku 1967, což byl explicitní příběh o LSD, napsaný Jackem Nicholsonem a s Peterem Fondou a Dennisem Hopperem v hlavních rolích.

Corman objevil lukrativní linii uvádějící zahraniční filmy ve Spojených státech, jako byly „Výkřiky a šepoty“ Ingmara Bergmana nebo „Amarcord“ Federica Felliniho. Byl známý také díky sérii filmů založených na dílech Edgara Allana Poea, včetně „The Raven“ a „House of Usher“.

I přes své ekonomické omezení Corman udržoval dobré vztahy se svými režiséry a mnozí z nich se mu později odvděčili rolemi ve svých filmech, například Francis Ford Coppola, Jonathan Demme a Ron Howard.

Roger William Corman se narodil v Detroitu a vyrostl v Beverly Hills, ale „ne v bohaté části,“ jak jednou řekl. Navštěvoval Stanfordskou univerzitu, získal titul v oboru inženýrství a po třech letech v námořnictvu dorazil do Hollywoodu.

Po svém působení v Oxfordu pracoval jako televizní kulisák a literární agent, než našel své celoživotní dílo.

V roce 1964 se oženil s Julií Halloran, absolventkou UCLA, která se také stala producentkou.

Zůstala po něm manželka Julie a děti Catherine, Roger, Brian a Mary.

Roger Corman úmrtí

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Aktualizováno před 26 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 1 hodinou

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy