Krvavý střet mezi Čechy a Němci: Před sto lety došlo ke Kadaňskému masakru

Krátce po vzniku Československa si mnozí Němci žijící na území nového státu neuvědomovalo změnu politických poměrů a usilovali o návrat ke starým pořádkům. Nová republiky však příliš kompromisů nepřipouštěla. Situace se vymknula kontrole přesně před 100 lety 4. března 1919. Řada demonstrací skončila v krvi jejich účastníků.

Československo bylo vyhlášeno 28. října 1918 ovšem na části území dominovalo německé obyvatelstvo. Nacionalisticky orientovaní Němci (a zejména jejich politická reprezentace) se prohlásila za součást nového státu Německého Rakouska. Šlo především o území severních a západních Čech. Hlavním městem provincie Deutschböhmen byl prohlášen Liberec. Podobně smýšlely i další regiony s německým obyvatelstvem Sudetsko (Sudetenland), Šumavská župa (Böhmerwaldgau) a Německá jižní Morava (Deutschsüdmähren),a tři městské exklávy Brno, Jihlava Olomouc. 

Ustanovující se československá vláda však nemohla dopustit takovéto okleštění českého území zejména z ekonomických důvodů. V průběhu listopadu a prosince československé vojenské jednotky obsadily vzbouřenecké území a političtí radikálové v jejich čele museli prchnout do Vídně. Jenže na rozdíl od učebnic dějepisu zde celá historie ani zdaleka neskončila. Německá nacionálně orientovaná propaganda soustavě podněcovala vášně a snahy odtrhnout se od Československa.

Pro řadu Němců byla politicky nejistá situace poválečného období velmi problematická. Z politicky privilegovaných Němců se totiž v Československu stala obrovská národnostní menšina. I když je otázkou jestli je možné vůbec celou čtvrtinu obyvatelstva německé národnosti považovat za menšinu. Pro srovnání, v meziválečném období žilo v Československu více Němců než Slováků.

Národnostní konflikt si brzy vyžádal oběti na životech. Tragicky se do dějin zapsal 4. březen 1919, kdy se poprvé sešlo Národního shromáždění Rakouské republiky. K této příležitosti byly připraveny demonstrace německých nacionalistů v Čechách. Díky rozsáhlé nezaměstnanost po válce a propagandě financované částečně i z Vídně se v řadě měst sešly desetitisíce demonstrantů. Československá vláda o chystané události dobře věděla a na inkriminovaná místa poslala své ozbrojené složky. Vyhrocená situace vedla ke potyčkám mezi československými vojáky a demonstranty.

Nejvíce obětí na životech zaznamenalo město Kadaň. Před tamější radnicí došlo ke střetu mezi vojáky a nejradikálnějšími demonstranty. Kvůli protichůdným tvrzením nevíme, kdo jako první zaútočil. Podle vojenského hlášení byl zastřelen německý student, který vystřelil revolverem na jednoho z vojáků. Podle německého tisku vojáci začali střílet do neozbrojených demonstrantů jako první. Paradoxem je, že radikálové, kteří se pustili do konfliktu s vojáky před radnicí netvořili hlavní palebné pole.

Vojáci měli v budově pošty umístěný kulomet, kterým začali pálit pro výstrahu do země, ovšem kulky se začaly odrážet od dlažby a smrtelně zranily řadu přihlížejících. Bohužel vypálené kulky se po kontaktu s dlažbou zdeformovaly a působily s efektem dum-dum střel, což jsou speciálně upravené střely, které se při kontaktu s cílem trhají a způsobují obzvláště závažná zranění. V následných propagandistických přestřelkách byli Čechoslováci obviněni z úmyslného používání tohoto extrémně nebezpečného střeliva. Konflikt v Kadani si vyžádal 25 mrtvých. Ve Šternberku na Moravě obdobná situace přinesla 16 obětí. Demonstrace po celé zemi pak podle výpočtu historiků si vyžádaly 54 mrtvých v řadách demonstrantů. Paradoxem osudu je, že jedním ze dvou mrtvých vojáků byl příslušník německé národnosti. Ovšem v nedalekém Chomutově, kde atmosféra nebyla o nic klidnější vojáci potlačili národnostní vášně a celá situace se obešla bez obětí.

Objektivně je možné shrnout, že štvavá propaganda německých nacionalistů vystavila obyvatele smíšených oblastí zbytečnému nebezpečí. V roce 1919 již bylo zcela jasné, že poválečné územní poměry se měnit nebudou. Chybovala však i československá vláda, jelikož poslala dohlížet nad situaci nezkušené vojáky a co hůř i legionáře, kteří ještě stále byli plní protiněmeckých emocí z fronty, což byla jedna z příčin, proč vojáci sáhli k použití smrtelných zbraní.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Kadaň (město ČR) Šternberk (na Moravě) Kadaňský masakr Demonstrace

Aktuálně se děje

před 10 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy