Češi v zápase o všechno porazili Moldavsko 3:0 a na Euru opět nebudou chybět. Šilhavý a spol. už ale ano

Poosmé v řadě si zahrají čeští fotbalisté na mistrovství Evropy a to i navzdory všem strastem, které skončivší kvalifikace na závěrečný turnaj v Německu českému týmu přinesla. Rozhodla o tom až pondělní závěrečná domácí výhra nad Moldavskem 3:0. Přestože i tentokrát byl začátek zápasu z české strany opatrný, podařilo se tentokrát svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého vstřelit vcelku rychle vedoucí gól, o který se postaral Douděra. 

Až pak díky vyloučení Bobogla ve druhém poločase se otevřela stavidla a stejně jako Douděra se pak trefil poprvé v reprezentaci Tomáš Chorý. Výhru a postup na Euro pak v závěru nezpečetil nikdo jiný než samotný kapitán Tomáš Souček. Po zápase oznámil kouč Šilhavý, že i přes postup na Euro u národního týmu s celým realizačním týmem končí. 

I proto, že vedení národního tým bylo před tímto zápasem nuceno rozloučit se s trojící hráčů Vladimírem Coufalem, Jakubem Brabcem a Janem Kuchtou, kteří se postarali o opilecké extempore v jednom z olomouckých klubů Belmondo, měl cestu do základní sestavy tentokrát vydlážděnou debutant v reprezentaci Tomáš Chorý. Ze stejného důvodu se v obranné linii objevil Vitík. 

To v brance žádná změna nenastala, opět ji střežil Jindřich Staněk a právě on měl co na práci už hned ve čtvrté minutě. Tehdy na něj mířilo zakončení moldavského kapitána Raty mířícího pod břevno, které nakonec vyrazil na branku na roh. Moldavané posíleni nadějí na historický postup na Euro začali velice aktivně a zpočátku tak měli Češi problém dostat se na útočnou polovinu. Podařilo se to až Douděrovi, jenž nejprve ve 12. minutě ještě při svém střeleckém pokusu neuspěl, když hlavičkoval jen do gólmana, po následném pasu od Chorého se mu už ale povedlo utéct do brejku, který zakončil přízemní střelou k zadní tyči, 1:0 pro Česko. 

Poté se Češi opět uchýlili k opatrné hře a tudíž ke kontrolování jednobrankového vedení. To Moldavané, kteří potřebovali k postupu na Euro vyhrát, ukazovali, jak umí vysoko presovat a dělali tak tím potíže české obraně. Například ve 23. minutě se po centru zprava dostal balon k volnému Motpanovi, jenže ten naštěstí svou střelou z první minul. 

Svou kvalitu ukazovali Moldavané i po změně stran, kdy se opět předvedl gólman Staněk, když vychytal Caimacovovu střelu z úhlu. Moldavanům však udělal čáru přes rozpočet v 55. minutě Baboglo, který po úderu loktem do hlavy Chorého uviděl druhou žlutou kartu a musel se tak předčasně pakovat ze hřiště. Co na tom, že podle opakovaných záběrů byla tato druhá žlutá přísně udělena.  

Následně se tak zápas odehrával podle českých not a u důležitých momentů rázem byl skoro pokaždé Chorý. Nejprve sice dostal míč od Provoda na paty, sedm minut na to už ale k němu balon doputoval a to po centru z rohu na přední tyč, kde číhal a odkud hlavičkoval úspěšně, 2:0. 

Za mohutné podpory fanoušků přítomných na olomouckém stadionu si šel český tým za potvrzením vítězství nad Moldavskem a tudíž postupu na Euro. V další své příležitosti Chorý tentokrát minul a do střelecké listiny se v závěru nepovedlo zapsat ani střídajícímu Lingrovi. A tak se o pojišťující třetí branku postaral v 90. minutě svou celkovou dvanáctou trefou v kvalifikaci samotný kapitán Tomáš Souček, který se dostal po rohu k odraženému balonu a zpoza vápna tvrdou střelou zvýšil na konečných 3:0. 

Češi tak díky této výhře nebudou chybět ani tentokrát na Euru, které se příští rok bude konat v Německu. Nebude už ale u toho kouč Jaroslav Šilhavý, který v pozápasovém rozhovoru pro ČT sport oznámil, že se svými kolegy z realizačního týmu domluvil už před duelem v Olomouci na konci u národního týmu. Nyní se tak bude hledat jeho nástupce.      

Konečný výsledek zápasu kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 (20.11.2023): 

Česko – Moldavsko 3:0 (1:0) 
Branky: 14. Douděra, 72. Chorý, 90. Souček. Rozhodčí: Schärer – De Almeida, Zogaj (všichni Švýc.) – Mariani (video, It.). ŽK: Kušej – Revenco, Caimacov, Posmac, Baboglo, Stina. ČK: 55. Baboglo. Diváci: 11 653 

Česko: Staněk – Vitík, Zima, Holeš – Masopust, Souček, M. Sadílek (58. Král), Douděra – Provod (77. Lingr) – Chorý (85. Chytil), Hložek (58. Kušej). Trenér: Šilhavý 

Moldavsko: Railean – Revenco (46. Cojocaru), Craciun, Baboglo, Posmac, Rjabčuk – Postolachi, Rata (78. Stina), Caimacov (59. Platica), Motpan (46. Damascan) – Nicolaescu (65. Cojocari). Trenér: Clescenco 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal fotbal ME

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy