Disciplinární komise nebude vůbec řešit Chorého, na sparťanský kotel si posvítí

Nejdiskutovanější zákrok z minulého ligového víkendu ze šlágru Plzeň vs. Sparta, o který se postaral útočník Viktoriánů Tomáš Chorý svou hlavičkou do obličeje sparťana Asgera Sörensena, disciplinární komisí Ligové fotbalové asociace (LFA) řešen nakonec nebude. A to především proto, že nebyly splněny požadavky, které ukládají disciplinární řády, podle kterých může disciplinární komise zahajovat trestní řízení a dodatečně tak trestat hráče. Naopak bez trestu nevyvázne Sparta kvůli neobhajitelnému chování svých ultras fanoušků během středečního zápasu se Slováckem.

Navzdory prohlášení Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR (FAČR) krátce po zápase Plzně se Spartou spočívající v tom, že bylo chybně rozhodnuto videoystémem VAR o tom, že se zákrok Tomáše Chorého vůči Asgeru Sörensenovi nebude nikterak řešit a komise na to reagovala odstavením videorozhodčího Pavla Fraňka pro další zápasy, útočník Viktoriánů nakonec dodatečně potrestán disciplinárkou nebude.

To především proto, že hlavní kritéria k tomu, aby se tímto případem disciplinárka dodatečně zabývala, nebyla splněna. Jednak se nestalo to, že by snad rozhodčí v zápase pochybil při udělování karty, stejně tak se nestalo, že by rozhodčí zápasu Dalibor Černý zákrok neviděl, jelikož se o něm potom bavil s videorozhodčím Fraňkem. A v neposlední řadě nebyla ani splněna ta podmínka, že by Chorý Sörensena zranil natolik, že by sparťanský obránce zápas nemohl dohrát.

"Disciplinární komise LFA není oprávněna, vyjma situací popsaných právě ve Statutu DK LFA, přezkoumávat, či dokonce přehodnocovat rozhodnutí rozhodčích učiněná při utkání na hrací ploše nebo ve voze VAR. Jedná se o pravidlo a praxi, kterou disciplinární komise drží dlouhodobě a konzistentně, což v minulosti již několikrát prokázala. Popsaný postup je současně plně v souladu s řády a rozhodovací praxí disciplinární komise UEFA," uvedl v prohlášení k případu předseda disciplinární komise Richard Baček.

Připomeňme, že v minulých dnech se Chorý ohradil proti tomu, že by snad chtěl Sörensena nějak úmyslně zranit a ještě se ihned po zákroku sparťanovi omlouval, k inkriminovanému momentu se pak vyjádřil i samotný videorozhodčí Pavel Franěk. Ten se v rozhovoru pro Deník sice nejprve nechal slyšet, že z jeho pohledu se jednalo o neúmyslný čin Chorého, po pár dnech ale tento svůj názor přehodnotil a uvedl, že měl spíše svého kolegu na hřišti Dalibora Černého upozornit a doporučit vyloučení Chorého.

Za protestující kotel Sparta podle všeho zaplatí. Disciplinárka zahájila trestní řízení

Disciplinární komise LFA se na svém posledním jednání mimo jiné vrátila i k protestům sparťanského kotle při středeční dohrávce Sparta vs. Slovácko. Během první půle tohoto utkání totiž došlo k házení světlic a dělbuchů na hřiště ze strany sparťanských ultras, kteří tak protestovali proti klubem stanoveným trestům za přelézání na hřiště a zahalování. 

Většina fanoušků se ale proti nim otočila a skandováním „Táhněte domů“ je donutila o poločase předčasně opustit stadion. A prázdný bude kotel na Letné i v dalších domácích zápasech Sparty do té doby, než se situace mezi ultras a klubem neurovná. A pochopení nenašel kotel ani u trenéra Briana Priskeho s kapitánem Ladislavem Krejčím, kteří šli kotelníkům domluvit, aby s protestem přestali.

Ovšem nevypadá to, že by se tak mělo v dohledné době stát. "Klub v posledních letech uložil desítky zákazů vstupu na domácí utkání ACS a uložil také desítky pokut, které vycházely z porušení návštěvního řádu stadionu. K těmto opatřením Sparta přistupuje v případech, kdy fanoušek svým jednáním ohrožuje bezpečnost na stadionu, dopouští se násilí či rasismu, případně jeho jednání může narušit řádný průběh utkání. Klub je ve svém rozhodování předvídatelný. V případě zmíněného toxického jednání tedy docházelo, dochází a nadále bude docházet k ukládání pokut či zákazů vstupu na domácí zápasy Sparty. Tento náhled na nepřijatelné chování na stadionu je neměnný. Žádný z cílů a požadavků tohoto protestu nebude ze strany klubu vyslyšen,“ stojí v prohlášení Sparty na jednání svých skalních příznivců.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy