Euro 2024: Chorvatům zvoní hrana. S Albánií v divokém balkánském derby jen remizovali 2:2

Po úvodní prohře se Španělskem 0:3 chorvatští fanoušci doufali, že si v zápase s Albánií národní tým povede daleko lépe a dojde si pro povinné tři body. Jenomže stejně jako v prvním kole Italové, tak sílu Albánců poznali nyní i Chorvati. A stejně jako proti Itálii, i tentokrát otevřeli skóre Albánci, kteří však na to potřebovali o trochu více času než 23 vteřin. Gólový účet otevřel sparťan Laci, ve druhé půli se však Chorvatům podařilo duel otočit na svou stranu zásluhou Kramariče a vlastní branky Gjasuli. Ten však vše odčinil, když se v bláznivém závěru postaral o bod pro Albánii za remízu 2:2.

Na první gól Albánců a tedy i na první gól celého zápasu se čekalo pouhých 11 minut a už tehdy se ukázalo, že Chorvaté to ani v tomto balkánském derby nebudou mít jednoduché. Do střelecké listiny se jako první zapsal sparťanům dobře známý Laci, který se tak oproti úvodnímu duelu s Italy dostal do základní sestavy na levém kraji zálohy. Při gólové situaci se ocitl mezi stopery tak, aby měl dobrý přístup na centrovaný Asaniho balon, který pak hlavičkou namířil do branky, 1:0. Pro Laciho to byl mimochodem teprve čtvrtý gól v dresu reprezentace.

Oproti úvodnímu duelu s Itálií však Albánci toto vedení drželi dlouho. Od Chorvatů se čekalo, že by mohli převzít vládu nad zápasem celkem záhy, ale obraz hry byl naprosto opačný. Byli to Albánci, kteří nechtěli zůstat jen u jednoho vstřeleného gólu a tak měli následně dost příležitostí k tomu, aby Chorvatům ještě více přitopili. Hned po čtvrthodině hry byl soupeř českého týmu z kvalifikace blízko ke zvýšení vedení, Bejramiho nebezpečná střela ale potřebný cíl nenašla, mířila pouze do boční sítě. 

Skórovat mohl i Asllani, ovšem ten pro změnu neuspěl se svou brejkovou příležitostí, kdy nenašel recept na gólmana Livakoviče. Krátce před odchodem do kabin se ukázal fanouškům opět Laci, který tentokrát poslal míč na Manaje, jenž hlavičkoval těsně mimo. Přestože na držení míče Chorvaté jasně vedli, s Albánci měli dost a dost práce.

Kouč Chorvatů Dalič se tak proto rozhodlo ke dvěma změnám v sestavě, přičemž jednou z nich byl i Sučič, a právě on jako první po pauze postrašil gólmana Strakoshu. Protože Albánci se rozhodli ve druhé půli bránit těsné vedení, stalo se jim toto rozhodnutí osudným. Nejprve v 74. minutě se o kýžené vyrovnání postaral narozeninový oslavenec Kramarič. Čerstvě třiatřicetiletý hráč tak začal cestu za obratem, který dokonal vlastní brankou Gjasula, který ve spolupráci se svým bránícím kolegou srazil do své branky Sučičův centr.

Následoval závěr zápasu, který nabídl neuvěřitelný fotbal ze strany na stranu, přičemž v tu dobu asi nejvíce infarktů zaznamenali v Chorvatsku. Nakonec přeci jen albánské snažení vedlo k senzačnímu vyrovnání, když v páté nastavené minutě Gjasula dokázal vyrovnat a odčinit tak svůj vlastní gól. Chorvaté tak rázem padli na kolena, neboť po dvou zápasech mají nečekaně pouze jeden bod a k přiblížení se k postupu bude potřeba výhra nad Itálií, Albánci zas budou muset vyhrát nad Španělskem, aby měli naději na postup.  

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (19.6.2024):

SKUPINA B (Hamburk):

Chorvatsko - Albánie 2:2 (0:1)
Branky:
74. Kramarič, 76. vlastní Gjasula - 11. Laci, 90.+5 Gjasula. Rozhodčí: Letexier - Mugnier, Rahmouni - Delajod (video, všichni Fr.). ŽK: Ivušič (náhradník) - Hysaj, Daku, Gjasula. Diváci: 49 000

Chorvatsko: Livakovič - Juranovič, Šutalo, Gvardiol, Perišič (74. Sosa) - Modrič, Brozovič (46. Mario Pašalič) , Kovačič - Majer (46. Sučič), Petkovič (69. Budimir), Kramarič (84. Baturina). Trenér: Dalič

Albánie: Strakosha - Hysaj, Ajeti, Djimsiti, Mitaj - Asllani, Ramadani (85.Hoxha), Laci (73. Gjasula) - Asani (64. Seferi), Manaj (85. Daku), Bajrami. Trenér: Sylvinho

Související

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy