EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

To, že to pro Nizozemsko nebude jednoduchý zápas a to, že Rakousko umí zatápět svým věhlasnějším soupeřům, bylo všem v Berlíně jasné už po šesti minutách hry, kdy si dal nešťastný vlastní gól Malen, jenž tak zaznamenal nejrychleji vstřelený vlastní gól v historii Eura. První poločas skutečně nebyl z nizozemského pohledu nikterak povedený a tak nastartovalo své motory až po obrátce. 

Krátce po návratu na hřiště totiž po rychlém protiútoku dokázali svěřenci kouče Ronalda Koemana vyrovnat. Do akce zapojil střídající Simons, jenž předal balon do druhé vlny Gakpovi a ten už svou druhou přesnou trefou na turnaji dal na 1:1. Kdo však čekal, že to Rakušany nějak položí, tak ten byl na omylu. O navrácení rakouského vedení se opět postaral nizozemský hráč, konkrétně De Vrij, jenž nasměroval svou tečí do své branky střelu Schmida téměř z penaltového puntíku, 2:1 pro Rakousko. 

Ani toto vedení sympaticky hrajícím našim jižním sousedům nevydrželo. Tentokrát se Gakpo stylizoval do role nahrávajícího, když nacentroval na malé vápno tam přítomnému Depayovi a ten se po střele z voleje mohl jít radovat. Ještě vše musel potvrdit videosystém VAR poté, co zkoumal, zda Depay přitom všem nehrál ještě rukou. 

Jenže Rakušané stále neztratili svůj entuziasmus a za pár chvil už zase vedli, když se v rychlém protiútoku stal hlavní rakouskou hvězdou Sabitzer. Nejenže sám tuto akci začal a rozvinul, sám ji nakonec také zakončil přesnou střelou pod břevno, 3:2 pro Rakousko. 

Na tento direkt už Nizozemci odpovědět nedokázali, Weghorst v závěru přestřelil. Proto tak Rakušané mohli slavit senzační postup z prvního místa. 

Ani proti jistě nepostupujícím Polákům hra Francie nepřesvědčila 

Na úvodní branku se v duel Polska s Francií čekalo až do 56. minuty, kdy byl Dembélé faulován v šestnáctce a následnou francouzskou penaltu proměnil s přehledem v masce hrající Mbappé. Ten se během duelu dostal hned do několika příležitostí, které nedokázal proměnit a podobně na tom byli i jeho spoluhráči. Ti si tak nepřišli na v pohodě chytajícího gólmana Skorupskiho. 

I po tomto zápase tak mimochodem platí, že Francouzi nadále čekají na branku ze hry na tomto turnaji. V 79. minutě se kopala penalta i na druhé straně, k níž se postavila pro změnu polská hvězda Lewandowski. Kopal ji hned nadvakrát, jelikož při prvním pokusu, který neproměnil, nebyl brankář Maignan ve správném postavení. S trochu zbytečnými kudrlinkami pak Lewandowski zahrával i druhý pokus a ten už byl úspěšný. 

Poláci, kteří cítili šanci, se v závěru sympaticky snažili o překvapení v podobě jejich výhry, ale další branka nakonec už nepadla. O čem se dá ještě mluvit je ta skutečnost, že v závěru sice Mbappé opět držel za svůj zraněný nos poté, co ho Lewandowski v jednom ze soubojů praštil do obličeje. 

Konečné výsledky zápasů fotbalového Eura v Německu (25.6.2024): 

SKUPINA D (Dortmund): 

Francie – Polsko 1:1 (0:0) 
Branky: 56. Mbappé z pen. – 79. Lewandowski z pen. Rozhodčí: Guida – Meli, Peretti – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Rabiot, Upamecano – Zalewski, Frankowski, Dawidowicz, Šwiderski. Diváci: 62 000 

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez – Tchouaméni (82. Fofana), Kanté (61. Griezmann), Rabiot (61. Camavinga) – Dembélé (86. Kolo Muani), Mbappé, Barcola (61. Giroud). Trenér: Deschamps 

Polsko: Skorupski – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Moder, Zieliňski, Zalewski (68. Skóraš) – S. Szymaňski (68. Šwiderski), Urbaňski – Lewandowski. Trenér: Probierz 

SKUPINA D (Berlín): 

Nizozemsko – Rakousko 2:3 (0:1) 
Branky. 47. Gakpo, 75. Depay – 6. vlastní Malen, 59. Schmid, 80. Sabitzer. Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (všichni SR) – Fritz (video, Něm.). ŽK: Posch, Wimmer, Querfeld (všichni Rak.). Diváci: 68 363 

Nizozemsko: Verbruggen – Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké (65. Van de Ven) – Reijnders (65. Wijnaldum), Schouten, Veerman (35. Simons) – Malen (72. Weghorst), Depay, Gakpo. Trenér: Koeman 

Rakousko: Pentz – Posch, Wöber, Lienhart (62. Querfeld), Prass – Seiwald, Grillitsch (62. Laimer) – Wimmer (62. Baumgartner), Sabitzer, Schmid (90.+2 Weimann) – Arnautovic (78. Gregoritsch). Trenér: Rangnick 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.
SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy