Změní se formát letošního fotbalového Eura? Místo 12 zemí by se mohlo hrát jen ve čtyřech

Předseda Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin se po videokonferenci s představiteli hned 12 zemí, ve kterých by se mělo podle původních plánů fotbalové Euro uskutečnit, nechal slyšet, že právě ve 12 zemích by se měl skutečně mezi 11. červnem a 11. červencem odehrát tento fotbalový svátek. Ten už se měl, jak známo, konat loni v létě a oslavit se tak tímto způsobem mělo 60. výročí vzniku UEFA. Nakonec se tak tedy stane o rok později. Přesto se ale v kuloárech začíná mluvit o zúžení pořadatelských zemích kvůli koronavirové pandemii, přičemž záložní plán počítá pouze se čtyřmi pořadatelskými zeměmi.

Glasgow, Dublin, Bilbao, Amsterdam, Kodaň, Mnichov, Řím, Petrohrad, Budapešť, Londýn, Baku a Bukurešť. To jsou města, ve kterých by se měly hrát zápasy mistrovství Evropy 2021, kterého se zúčastní i česká reprezentace, jež se nachází ve skupině s Anglií, Chorvatskem a Skotskem. Především Baku a Bukurešť pak daly najevo, že by byly neradi, kdyby se šampionát měl uskutečnit bez diváků, ale co by se dalo dělat.

S variantou bez diváků samozřejmě samotná UEFA počítá, chce počkat do dubna a podle toho, jak právě tehdy bude pandemická situace v celém světě vypadat. A jak mnoho lidí bude proočkovaných. Mluví však o velmi malé pravděpodobnosti, že by se snad na stadiony v létě diváci podívali.

A to i přesto, že z celové sady tří milionů vstupenek byla dosud prodána více než polovina. Ovšem do 26. ledna měli fanoušci zakoupené lístky vrátit, UEA ale zatím neví, kolik lidí tak učinilo. Stejně tak pochopitelně neví, jak bude hygienická a epidemiologická situace v Evropě v červnu a v červenci vypadat a kolik lidí dostane povolení od svých vlád na fotbalový svátek vycestovat.

Jak však uvádí novináři z The Times, ze sídla UEFA v Nyonu unikly informace o tom, že by mohly existovat výjimky, se kterými by se v případě takových omezení mohlo počítat. Například by jedna z nich spočívala v tom, že na každý daný stadion by mohl určitý počet domácích diváků, takže třeba do londýnského Wembley, kde by své zápasy hrála i Česká republika, by mohl dvacet až třicet procent z celkové kapacity. Další výjimky by se pak mohly týkat fanoušků účastnických mužstev, kterým by je mohly udělit jejich národní vlády.

Počítá se prý s tím, že by se fanoušci na zápasy základních skupin, osmifinále a čtvrtfinále nedostali, na semifinále a finále by se jich mohlo dostat dva a ž tři tisíce z nich. A to s tím, že by se tito fanoušci přesunuli leteckým mostem do Londýna hned v den daných zápasů a po jejich konci by zase zamířili hned na letiště a vrátili by se zpátky do svých zemích.

Není tak proto divu, že UEFA začíná uvažovat o restartu prodeje vstupenek, přičemž by majitelé prodaných vstupenek tyto vstupenky vrátily a opět by si je koupily až tehdy, kdy bude jasné, kolik fanoušků se na mistrovství nakonec dostane.

Dvanáct pořadatelských zemí zúžit na čtyři? Záložní varianta v případě zhoršení epidemiologické situace

Během tohoto týdne se sám šéf UEFA Aleksander Čeferin nechal slyšet o tom, že UEFA stále počítá s původním plánem fotbalového Eura. „EURO je stěžejní soutěží pro všechny evropské reprezentační týmy a zásadním zdrojem financí pro rozvoj fotbalu. UEFA se proto zavázala uspořádat EURO 2020 ve všech dvanácti městech, jak bylo původně plánováno." řekl konkrétně.

Logicky by byl rád, aby se tak stalo. Už jen proto, kolik peněz pořadatelská města dosud investovala do potřebné infrastruktury. Pokud by se totiž pořadatelství města zřekla, nemohly by počítat s finančním odškodněním ze strany UEFA. V případě, že by nepřišla města o pořadatelství svou vinou, ae vinou UEFA, finančního odškodnění se budou jistě dožadovat a to klidně i prostřednictvím soudu.

I proto bylo tak všem 12 městům předloženo několik možných scénářů, ke kterým by se měla tato města vyjádřit do začátku dubna. „Musíme jim, stejně jako vládám jejich zemí, poskytnout co nejvíc času, abychom si vytvořili přesný obraz toho, co bude možné v červnu a červenci," vysvětlil Čeferin.

Pokud by došlo přeci jenom ke zúžení pořadatelských zemí, UEFA podle zákulisních informací nepočítá, že by se letošní Euro mělo uskutečnit jen v jedné zemi, nebo jen v jednom městě. Tedy podobným způsobem, jakým se odehrál v loňské sezóně závěrečný turnaj Ligy mistrů. Mluví se i v tomto případě o více zemích, konkrétně o následujících čtyřech: o Anglii, Německu, Portugalsku a Rusku.

Mluvčí české fotbalové reprezentace Petr Šedivý však uvedl, že v současnosti se český tým připravuje na to, že se šampionát odehraje v původně plánovaných 12 zemích. "Chystáme se dál na původní variantu s dvanácti měst. Pokud by UEFA formát turnaje jakkoliv změnila, zareagovali bychom na to, ale nyní přípravy neměníme."

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME UEFA Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 26 minutami

před 41 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 58 minutami

před 1 hodinou

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Rozhodnuto: Řecko předá systém Patriot Ukrajině. USA jim zaručily bezpečnost a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy