Hokejového MS se zúčastní i třinecký Ocelář Voženílek. Tým se musí obejít bez zraněného Jiříčka

Již tento pátek odstartuje v pořadí už 87. mistrovství světa, které se tentokrát bude konat ve finském Tampere a lotyšské Rize. V neděli po posledním přípravném zápase v rámci Českých hokejových her v Brně, ve kterém Češi nestačili na Švýcarsko (2:3), kouč Kari Jalonen oznámil veřejnosti seznam hráčů, kteří budou reprezentovat Česko od 12. května právě na tomto světovém šampionátu. 

Nominaci mimo jiné získal třeba čerstvý mistr extraligy a jedna z hlavních postav třineckého úspěchu v letošním play-off Daniel Voženílek, čímž tak byla potvrzena jeho skvělá sezóna. Součástí reprezentace bude na šampionátu i jiný extraligový útočník Ondřej Beránek z Karlových Varů. Ze zámoří posiluje tým třeba Filip Chytil z New York Rangers. Dalšími Čechy z NHL jsou pak Vejmelka, Zbořil, Kaut a Kubalík. Kdo však o mistrovství na poslední chvíli kvůli zranění přišel, je obránce David Jiříček. 

Na nominační tiskové konferenci nešetřil kouč Kari Jalonen, kromě něhož se zmiňovaného brífinku zúčastnil i generální manažer reprezentace Martin Havlát, na adresu Daniela Voženílka chválou. "Byl nejužitečnějším hráčem v play-off. Daří se mu i nyní. V sobotu i v neděli ukázal, že je ve formě. Takové hráče potřebujeme a chceme mít v týmu. Udělal velký pokrok. Byl s námi už ve Švýcarsku a zlepšil se," uvedl konkrétně finský stratég v českých službách, jenž věří stejně jako jeho svěřenci minimálně v zopakování loňského bronzového úspěchu. 

Prozradil však, že do poslední chvíle si nebyl jist, koho nakonec na letošní šampionát povolá a kdo nakonec zůstane o něj ochuzen. "Abych byl upřímný, letos nebylo tak jednoduché udělat poslední rozhodnutí. Loni to bylo o něco jednodušší finalizovat tým. Tento rok jsme opravdu museli projít hráče podrobně, a proto nám to tak trvalo. Mám z týmu radost, máme různé hráče pro různé role s přínosem pro tým. Tak jsme chtěli tým sestavit. Chci poděkovat všem hráčům, kteří byli poslední měsíc v přípravném tréninkovém kempu a kteří se nedostali do závěrečné nominace. Všichni odvedli dobrou práci a byli součástí týmu," řekl dále Jalonen. 

Delší dobu bylo jasno snad jen o gólmanské trojici, kterou budou tvořit Šimon Hrubec, Karel Vejmelka a Marek Langhamer. Přítomni na MS budou pak obránci Jakub Zbořil, Michal Kempný, Michal Jordán, David Němeček, Tomáš Dvořák, Ronald Knot, Jan Košťálek a Tomáš Kundrátek a vedle zmiňovaných forvardů Voženílka s Beránkem se v kádru nacházejí ještě útočníci Roman Červenka (kapitán), Jiří Černoch, Jiří Smejkal, Filip Chlapík, Dominik Kubalík, Jakub Flek, Lukáš Sedlák, Michael Špaček, Martin Kaut, Vladimír Sobotka, Filip Chytil a David Tomášek. V týmu tak je hned deset pamětníků loňské jízdy za bronzem. 

"Asi bychom byli rádi, kdyby celá ekipa z Bostonu dorazila a mohla za reprezentaci hrát, ale každý má nějaký důvod, proč tady nakonec není. Je to jiné, než to bylo třeba loni. Chybí tady nějaká velká hvězda, ale jsem velmi spokojený s tím, jak jsme tento týden hráli. A tomuto týmu prostě věřím. Myslím si, že v Rize může uspět a že tam můžeme hrát velmi dobře," připomněl Jalonen možnost vzít reprezentanty z Bostonu, který nečekaně vypadl hned v úvodu letošního play-off NHL, i to, že kvůli zranění se šampionátu tentokrát nemůže zúčastnit po Jaromíru Jágrovi asi největší možná česká hvězda David Pastrňák. 

Pro kapitána Červenku to pak bude již jubilejní desáté mistrovství, kterého se zúčastní, přičemž na svém kontě má i čtyři olympijské starty a v roce 2016 hrál i na Světovém poháru. 

Nominace českých hokejistů na mistrovství světa v Rize a Tampere (12.–28. května): 

Brankáři: Šimon Hrubec (Curych/Švýc.; 31 zápasů), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.; 13), Karel Vejmelka (Arizona/NHL; 12) 

Obránci: Tomáš Dvořák (20 zápasů/1 branka), Jan Košťálek (oba Pardubice; 19/4), Michal Kempný (70/7), David Němeček (oba Sparta Praha; 24/1), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno; 98/11), Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýc.; 110/5), Ronald Knot (Tucson/AHL; 9/1), Jakub Zbořil (Boston/NHL, 2/0) 

Útočníci: Ondřej Beránek (38/7), Jiří Černoch (oba Karlovy Vary; 38/8), David Tomášek (44/13), Vladimír Sobotka (oba Sparta Praha; 57/10), Filip Chlapík (27/6), Michael Špaček (oba Ambri-Piotta/Švýc.; 48/9), Lukáš Sedlák (Pardubice; 20/5), Jakub Flek (Kometa Brno; 61/15), Daniel Voženílek (Oceláři Třinec; 4/1), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.; 182/50), Filip Chytil (New York Rangers/NHL; 30/8), Martin Kaut (San Jose/NHL; 13/2), Dominik Kubalík (Detroit/NHL; 75/26), Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.; 57/10) 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy