LOH 2024: Kajakáři a snoubenci Dostál a Paloudová pojedou semifinále, postoupil i kanoista Fuksa

Do olympijského klání v Paříži vstoupil z českých olympioniků i čtyřnásobný držitel olympijských medailí kajakář Josef Dostál, stejně jako kajakářka a Dostálova snoubenka Anežka Paloudová. Oba si zazávodí po rozjížďkách i v semifinále, protože zatímco Josefu Dostálovi na kilometrové trati se do něj podařilo postoupit přímo z druhého místa, Paloudová na pětisetmetrové trati se do něj dostala až přes opravu, kterou ovládla. Podobně ovládl svou rozjížďku na kilometrové trati i kanoista Martin Fuksa, jenž tak taktéž pojede ve své disciplíně semifinále.

Co se týče jízd Anežky Paloudové, tak ta v rozjížďce nejprve skončila jako třetí, přestože kolem poloviny trati této rozjížďky figurovala průběžně dokonce až na čtvrté pozici. Třetí příčka za přímými postupujícími Linneu Stensilsovou a Milicu Novakovičovou ji nakonec zaručila jízdu v následných opravách a tam už žádnou nejistotu nepřipustila, jelikož tuto jízdu vyhrála, bez toho aniž by někoho pustila do vedení a v sobotu se tak představí v semifinále. 

"Jsem nadšená, že se mi podařilo dostat do semifinále. Navíc ještě vítězstvím ve čtvrtfinále, což mi dodalo sebevědomí. Doufám, že jsem aspoň trošku postrašila soupeřky. Teď se chci prát dál, ať to stojí za to," nechala se slyšet sebevědomě Paloudová. Ta nechtěla ale i tak dopředu říct, zda to bude jízda na finále A. "Já jsem spíš skromná, lehce pesimistická v těch představách. Zatím tak postupuji jízdu od jízdy a cílem teď je se kvalifikovat do nějakého finále."

Její snoubenec a také kajakář Josef Dostál sice na kilometrové trati prohrál s Australanem Tomem Greenem, na druhé místo zaručující taktéž přímý postup do semifinále už ale nikoho nepustil. Očividně ho tak nerozhodil ani ten fakt, že zprvu předčasně vystartoval a kvůli němu se tak musel start rozjížďky zopakovat. 

"Ulitý start mě rozhodně nerozhodil. A to z toho důvodu, že jsem nevěděl, že to byla moje chyba. Dozvěděl jsem se to až pak v cíli od Australana Toma Greena. Nechalo mě to klidným. A ještě že tak, až před druhým startem mě napadlo se podívat na kormidlo, jestli tam něco nemám, a měl jsem tam chaluhu. Tak jsem si zacouval a poprosil rozhodčí na člunu, jestli se mi tam nepodívají. Shodil jsem ji a jel jsem na start," přiblížil Dostál dění na startu.

"Jednalo se o to vyzkoušet si průběh trati celého kilometru s tím, jak bych ho měl jet v semifinále, potažmo ve finále. Vím, že tam byly chybičky, možná trochu přepálené. Ale Uzbek s Australanem to pálili vepředu, tak jsem si řekl, že to podržím s nimi. Australan ke konci pěkně tuhnul, ale do cíle jsem už jen doklouzal. Cílem bylo druhé místo kvůli postupovému klíči do semifinále, měl bych ho mít lehčí," komentoval pak dále Dostál svoji jízdu, kterou bude chtít pro semifinále ještě vylepšit.

Po závodě v deblkanoi s bratrem Petrem Fuksou, kde mimochodem tito čeští bratři postoupili do semifinále, si Martin Fuksa zajede semifinále i v singlu. Ve své rozjížďce nikoho nenechával na pochybách a v celku s přehledem postoupil dál z prvního místa po boku s Isaquiasem Queirozem z Brazílie, tedy obhájcem zlata z Tokia. "Byla to naštěstí kontrolovaná jízda. Nebo bylo jasné, že jsme tam dva favoriti, kteří by se měli dostat hned do semifinále. To se potvrdilo, i když někteří kluci ze začátku jeli, ale o tom to je. Já jsem šel do toho, že určitě Brazilce chci minimálně potrápit a nejlíp ho samozřejmě předjet, aby mi to dalo psychické povzbuzení, a trošku jsem se mu dostal víc do hlavy, než v ní jsem. Olympiáda je v Evropě, tak se musí ukázat, že Evropani jsou tady ti lepší. Tak doufám, že tak bude pokračovat," uvedl po své jízdě Fuksa.

Dodejme, že zatímco Dostála čeká semifinálová jízda v sobotu, Martina Fuksa čeká semifinále pro změnu už v pátek.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ústavní soud zamítl stížnost na kampaň SPD. Podobné chování je i nadále možné, zlobí se advokátka

Ústavní soud zamítl další stížnost na nenávistnou a xenofobní kampaň SPD, tentokrát v Jihočeském kraji. Údajně nenašel procesní cestu, jak ji podpořit.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy