LOH 2024: Sprinterka Maňasová senzačně postoupila do semifinále stovky. Jako první Češka po 76 letech

Nečekaný úspěch si během prvního atletického soutěžního dnupřipsala teprve dvacetiletá česká sprinterka Karolína Maňasová. Ta se totiž jako první česká atletka po dlouhých 76 letech dostala do semifinále olympijské stovky a navázala tímto svým výkonem na Olgu Šicnerovou z Londýna 1948 a na Evu Gleskovou z let 1964 až 1972. V ohrožení byl i český rekord, který má stále v držení legendární Jarmila Kratochvílová.

Pomyslnou cílovou pásku sice ve svém rozběhu protnula jako čtvrtá za třetí Maďarkou Takácsovou, ale protože zaznamenala osobní rekord v čase 11,11, právě tento fakt ji posunul do historického semifinále. "Prostě euforie, jsem strašně šťastná. Start mi určitě vyšel. Až možná ke konci jsem trošičku zatuhla, moc jsem chtěla už být v cíli. Tam mě dotáhla ta Boglarka (Takácsová), ale bylo to jenom o setinu. Vyšlo mi to a jsem spokojená," uvedla po závodě pro ČT sport Maňasová. Kromě ní na čas postupovaly další dvě její soupeřky. "To bylo asi nejhorší, když jsem po každém rozběhu vstávala a koukala na tabuli, jestli někdo neběžel rychleji. Pak ze mě všechno spadlo, když jsem postoupila z druhého místa na to malé kvéčko," pokračovala Maňasová.

Ta navíc ohrozila český rekord Jarmily Kratochvílové na této trati, za kterým zaostávala pouze o dvě setiny. "Na to, že tenhle běh byl ráno, tak to hodnotím hodně pozitivně. Možná tam nějaká malá rezervička pro zítřek je. Uvidíme, jak se budu cítit," navnadila české fanoušky ke sledování semifinále, které proběhne v rámci sobotního atletického večerního bloku od 19:50 na pařížském Stade de France.

Maňasová se ničeho nebojí a sebevědomě tvrdí, že překonání tohoto rekordu je jedním z jejích cílů. "Myslím si, že ho dřív nebo později překonám, ale nevím, jestli to bude zítra. Buď to vyjde, nebo ne. Dřív nebo později ten nároďák bude můj," říká konkrétně.

Její osobní trenér u historického postupu nemohl být, jelikož není ani členem české olympijské výpravy a tak se s ním o radost podělila po telefonních linkách. "To mě celkem dost mrzí, protože si myslím, že by tu vzhledem k mé výkonnosti měl být. Takže doufám, že na případné příští hry už tu bude," uzavřela Maňasová.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži Atletika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy