Bez diváků nebudou zisky, ukončeme to, zní z některých klubů NBA

Někteří funkcionáři klubů NBA by uvítali, kdyby se přerušená sezona elitní severoamerické basketbalové ligy už nerozběhla. Podle webu CNBC je odrazuje vidina vysokých výdajů a naopak minimálních příjmů, neboť soutěž by velmi pravděpodobně pokračovala bez diváků.

O finanční nerovnováze hovoří podle CNBC více týmů. "Když se vrátíme, co postavíme proti těm dalším výdajům? Jaké teď vůbec máme možnosti zisku?" citoval web nejmenovaného klubového činovníka. V případě ukončení sezony a uplatnění klauzule o zásahu vyšší moci by kluby ušetřily i na mzdách: basketbalisté by za každý zrušený zápas přišli o 1,08 procenta z ročního platu.

Hlasy žádající ukončení sezony nabývají v zákulisí na síle. Proti tomu však rázně vystoupil hvězdný LeBron James. "Že někteří manažeři a agenti chtějí zrušit sezonu??? To absolutně není pravda, neznám nikoho, kdo by to tvrdil. Až to bude bezpečné, dohrajeme ji. Já jsem připraven, celý náš tým je připraven. Nikdo by neměl nic rušit," napsal slavný hráč Los Angeles Lakers.

NBA byla kvůli pandemii koronaviru přerušena v polovině března, do konce základní části v tu dobu zbývalo pět týdnů. Play off mělo původně začít 18. dubna a vyvrcholit v červnu. Jediný český basketbalista v zámořské soutěži Tomáš Satoranský z Chicaga už před časem prohlásil, že nevěří, že se přerušený ročník dohraje.

Jedním z uvažovaných scénářů je soustředit zbylé zápasy na jedno místo. Hráči se nicméně zatím ještě nesmějí ani připravovat v tréninkových centrech. "Naší prioritou zůstává zdraví a bezpečí všech. V současnosti vyhodnocujeme všechny možnosti dokončení sezony," uvedlo vedení soutěže. "Když už nebudeme hrát pro diváky, měli bychom dohrát sezonu alespoň kvůli televizi," připomněl majitel Dallasu Mavericks Mark Cuban.

Nemoc covid-19 v USA postihla více než 1,1 milionu lidí, nejvíc na světě, a bezmála 64.000 s ní zemřelo. Nakazilo se i několik hráčů NBA.

Související

Kyrie Irving, autor: Erik Drost

Společnost Nike ukončila spolupráci s basketbalovou hvězdou Irvingem

Společnost Nike definitivně ukončila spolupráci s basketbalovou hvězdou Brooklynu Kyriem Irvingem. Už minulý měsíc americký oděvní gigant v reakci na Irvingovu propagaci filmu obsahujícímu antisemitské názory spolupráci přerušil a zrušil plány na vydání bot z jeho speciální edice.
NBA

Sezona NBA by se měla rozběhnout 30. července

Sezona basketbalové NBA přerušená koronavirovou pandemií by se mohla rozběhnout 30. července, o den dříve, než se očekávalo. Uvedla to americká televizní stanice ESPN, důvod kosmetické úpravy termínu nespecifikovala.

Více souvisejících

NBA Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 27 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Otevírací doba o svátcích v květnu 2024: Na dnešní den se vztahuje omezení

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy