Po zpackaném losu řeší FAČR další problém: díru v řádech. Využil ji Baník nasazením původně zraněného Tanka

Na FAČR se problémů kupí poslední dobou čím dál víc. Během týdne se řešil los 3. kola poháru, jenž se musel kvůli procedurální chybě v nasazování týmů opakovat, nyní se probírá díra v řádech, kterou objevil a následně využil ostravský Baník. Konkrétně se jedná o příběh Nigerijce Abdullahiho Tanka, jenž se zprvu zranil při předzápasové rozcvičce, aby tak následně Baník oznámil změnu v základní sestavě. Tanko byl mezi náhradníky, nakonec se ale do sobotního zápasu s Bohemians 1905 ve vršovickém Ďolíčku přeci jenom podíval na posledních 20 minut. Během nich pomohl k vyrovnání, když přihrál Matěji Šínovi na branku znamenající konečnou remízu 1:1.

„Změna v sestavě. Tanko se v rozcvičce zranil a do základní sestavy nastupuje Almási,“ uvedl Baník Ostrava krátce před začátkem duelu ve vršovickém Ďolíčku na svých sociálních sítích, přičemž tu samou změnu nechal zapsat do zápisu o utkání.

Očekávalo se tak, že se v samotném zápase již neobjeví, jenže když zbývalo do závěrečného hvizdu dvacet minut, realizační tým Ostravy v čele s koučem Pavlem Hapalem po domluvě s lékařským týmem přistoupil k nasazení Abdullahiho Tanka. Jeho přítomnost na hřišti by nebyla tak výbušným tématem po zápase, kdyby neměl prsty ve vyrovnacím gólu Matěje Šína na konečných 1:1, během kterého střelci gólu nahrával.

„Měl jít hrát, tak jsme to měli nachystané. Ale už včera na tréninku avizoval problém s kotníkem a nešlo to od začátku. Jenže my jsme ho potřebovali do zápasu, tak jsme společně s doktory vyhodnotili, že se to dá obstříknout a na 20 minut ho tam strčili,“ vysvětlil blíže kroky ostravského realizačního týmu p zápase sám kouč Hapal.

Jeho protějšek z Bohemians 1905 Jaroslav Veselý má však na věc jiný pohled. Podle jeho vyjádření našel Baník skulinku ve svazových řádech a neoprávněně tak poslal Tanka na závěr zápasu. „Takhle já můžu počkat, až mi soupeř dá sestavu, ‚zraní‘ se mi hráč a pak naskočí. Není to správné, ale nechám to na odbornících. Je to věc rozhodčích a delegáta, jak k tomu přistoupí. Myslím, že zraněný hráč by už v zápise být neměl, natož naskočit na hřiště,“ nechal se slyšet Veselý, jenž tak poukazuje na zmatky v oficiálním dokumentu, jako je Zápis o utkání.

V něm sice hodinu před výkopem figuruje Tanko v ostravské základní sestavě, jenže pětadvacet minut před koncem je v základní sestavě psán Ladislav Almási se zraněným Tankem na lavičce. „Podle Rozpisu celostátních soutěží se zápis v I. a II. lize uzavírá 60 minut před výkopem. Pak už může zápis měnit pouze rozhodčí, kterého klub informuje o skutečnosti, že z důvodu zranění potřebuje nahradit hráče ze základní jedenáctky jedním z náhradníků,“ vysvětluje pro server isport.cz výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace (LFA) Tomáš Bárta, proč existují dvě verze Zápisu o utkání.

A jak Pravidla fotbalu řeší situaci kolem zraněných fotbalistů těsně před utkáním? „Zraní-li se ještě před utkáním hráč družstva, doplní družstvo počet hráčů některým z nahlášených náhradníků a současně družstvo smí doplnit počet náhradníků o dalšího náhradníka. Provedené změny je nutno zaznamenat v Zápise o utkání ještě před zahájením hry, případně o poločasové přestávce.“

Česká verze Pravidel fotbalu se tak nezmiňuje o tom nemít možnost zraněného hráče znovu do zápasu použít a tudíž by nakonec o neoprávněný krok ze strany ostravských jít neměl. „Pokud by to někdo považoval za přestupek, tak nebyl takového rázu, aby byla porušena pravidla. Nemám strach, že by došlo k narušení regulérnosti,“ řekl k tomu šéf Pravidlové komise Jiří Kureš.

FAČR ale i tak nakonec chystá v tomto ohledu změnu, která by měla platit již od příštího 9. kola a která by tak nejasnou situaci kolem nasazení před zápasem zraněných hráčů zpřehlednila. Inspirovat se může od řádů FIFA a UEFA, v nichž zraněného hráče těsně před výkopem sice nechá během daného zápasu na lavičce, ovšem do samotného zápasu takovýto zraněný hráč nastoupit již nesmí. Neznamená to ale, že by se tím mohl vyhnout následné antidopingové kontrole.

Související

Pavel Hapal

Potvrzeno. Vrbu v ostravském Baníku skutečně nahrazuje Pavel Hapal

Fotbalisty Baníku Ostrava povede poté, co z postu trenéra odešel Pavel Vrba po nevydařených výsledcích, Pavel Hapal. Jméno tohoto třiapadesátiletého stratéga se v této souvislosti skloňovalo prakticky ihned poté, co Vrba skončil. Bývalý kouč Sparty či slovenské reprezentace se dohodl s moravskoslezským klubem na dvouleté spolupráci.

Více souvisejících

FC Banik Ostrava Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy