S Chlapíkem zatím český tým nemůže počítat, Smejkala vyražené zuby netrápí. Kämpf mužstvo neposílí

Kromě prvních tří bodů do tabulky si čeští hokejisté z prvního zápasu na letošním MS odnesli hned několik šrámů. Tím nejzásadnějším byl úder do hlavy ze strany Patrika Kocha na Filipa Chlapíka, se kterým teď realizační tým v čele s Karim Jalonenem nemůže počítat. Proto se tak obrátil na vedení turnaje, kterému podal podnět. S ním nakonec neuspěl. Co se týče Jiřího Černocha, na nějž byl tvrdý faul kolenem ze strany Mislava Rosandče, ten bude v turnaji pokračovat.  

Již před startem turnaje přišel na čtvrtečním tréninku o zuby Jiří Smejkal, a proto hraje s celoobličejovým krytem. Podle jeho slov ho ale kromě zubů trápí i zlomená čelist. S kým nakonec bude česká reprezentace počítat proti Kazachům? 

U vedení turnaje český tým s podnětem ohledně zákroku na Chlapíka neuspěl. "Já bych se k tomu nerad vracel. Myslím, že k tomu bylo řečeno a napsáno už dost. Je to už za námi. Jestli to bylo fér, nebo nefér, Patrik Koch takhle hraje, tak to tak musíme brát. Je to škoda, doufám, že se z toho Filip dostane brzo," nechal se k tomu slyšet asistent kouče Libor Zábranský a pokračoval: "On má celou sezonu neuvěřitelnou smůlu. Když si vezmeme tu story, že vystupoval ve Finsku z autobusu a podvrkl si kotník." 

Zábranský tak připomněl Chlapíkovu eskapádu při Švýcarských hokejových hrách z loňského prosince, kdy se tým přesunoval z Helsinek do Fribourgu. 

V sobotu se k  Chlapíkovi, ale i k Černochovi, na nějž byl faul kolenem v zápase se Slovenskem, vyjádřil manažer reprezentace Milan Hnilička. "Jirka by měl být naštěstí v pořádku a má naskočit do zápasu s Kazachstánem. Filip je v péči lékařů, kteří ho ošetřují. Tam to bude asi den po dni. Uvidíme, jak se jeho stav bude zlepšovat, víc řekneme asi následující den," uvedl tehdy konkrétně. 

Prozradil, že se realizačnímu týmu nelíbil zákrok Kocha na Chlapíka prakticky ihned po něm. "Zaměřili jsme se na posouzení toho zákroku. Jednal jsem okamžitě v rámci možností, které mi regule na mistrovství světa dovolují. Mluvili jsme společně s Kari Jalonenem se šéfmanažerem rozhodčích na turnaji. Jde nám hlavně o chránění hráčů při těchto zákrocích a co možná nejobjektivnější posouzení takových situací," sdělil Hnilička, jenž v sobotu prozradil, že tým podal později neúspěšný podnět. 

Černoch s Chlapíkem však nejsou jedinými hráči, kteří si prochází zdravotními trablemi. O těch může vyprávět i Jiří Smejkal, jenž byl den před startem MS trefen do obličeje tak nešťastně, že přišel o tři zuby a tekla z něj krev. "Cítil jsem, že to byla velká rána. Tekla mi krev, viděl jsem ležet nějaký zub na ledě a říkal si, že to asi není dobré. Ale celkově jsem byl docela v pohodě. Dokonce jsem mohl skousnout. Věděl jsem, že to není tak hrozné. Jen když jsem se podíval do zrcadla, měl jsem v puse díru," vypráví o svém momentu Smejkal, jenž věděl, že proti Slovákům bude startovat. Prozradil, že má zlomenou čelist, neví ale jak moc. "Ani vlastně nevím. Mám to schované pod takovou gumou, aby mi dráty nedřely do dásní. Nic příjemného." 

Musel tak nastoupit s celoobličejovým krytem. "Člověk nevidí jako normálně, ale dá se to. Zapomenete na to a stejně musíte hrát nejlépe, jak to jde," přemítal Smejkal nad rozdíly mezi tímto krytem a normálním plexisklem přes oči. I tak ale Smejkal šel v souboji se Slováky do střetů jakoby nic. "Když jdu do zápasu, nevnímám, jestli mě něco bolí. Hraju svoji hru. Já si chtěl vyzkoušet hned v prvním střídání, jak to drží. Bylo to v pohodě. Jen ta viditelnost je horší," zakončil Smejkal. 

Žádná posila už českému týmu na MS nepřijede. Proto byli dopsáni na soupisku Kaut s Voženílkem 

V posledních hodinách se také mluvilo o možných posilách ze zámoří, především o Ondřeji Palátovi (New Jersey) a Davidu Kämpfovi (Toronto). Ale ani jeden z nich nakonec do Rigy neodcestuje a tak se více bude počítat s dosavadními čekateli na soupisku, tedy Martinem Kautem a Danielem Voženílkem. 

"Oba půjdou rovnou do sestavy. My musíme reagovat a respektovat zdravotní stav hráčů. Jirka Smejkal hraje se zadrátovanou čelistí, hraje s celoobličejovým krytem. Zaplaťpánbůh, že to u Jirky Černocha dopadlo, jak to dopadlo. Ale stát se může cokoliv a my už si nemůžeme dovolit tohle nerespektovat anebo nějak spekulovat," nechal se slyšet Zábranský. 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 44 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy