Sparta si z Anglie po půl roce odváží opět debakl. Na Manchesteru City tentokrát prohrála 0:5

Po půl roce se pražská Sparta opět představila v jámě lvové, tedy v kolébce fotbalu v Anglii. Zatímco na jaře v rámci play-off Evropské ligy se utkala s Liverpoolem, od něhož dostala na Anfield Road šest branek (1:6), přičemž doma pak prohrála 1:5, nyní se v rámci hlavní fáze Ligy mistrů utkala s asi nejlepším klubem v současném fotbale Manchesterem City vedené zřejmě nejlepším trenérem současnosti Pepem Guardiolou. Přestože po první půli to i přes rychlý inkasovaný gól se Spartou ještě vypadalo docela nadějně, když tehdy prohrávala pouze 0:1, v druhé půli rozhodly rychlé tři branky za sebou kolem 60. minuty, přičemž vše zpečetila penalta v 88. minutě. Navzdory lepšímu výkonu oproti duelům s Liverpoolem, kde ze strany Sparty byla vidět daleko větší naivita, se ani tentokrát tedy nevyhnula jasnému debaklu. 

Trenérský štáb pražské Sparty v čele s Larsem Friisem určitě nabádal své svěřence, aby zvládli s tak těžkým soupeřem začátek zápasu a co nejdéle tak držet bezbrankový stav, jenže toto nabádání přišlo vniveč už po dvou a půl minutách hry, když se z první manchesterské střely na sparťanskou branku trefil Foden, jemuž se podařilo proklouznout prostředkem obrany přes Laciho a Kairinena. Gólmanovi Vindahlovi pak nezbývalo než jen kroutit hlavou, 1:0 pro Citizens. 

Ti oproti svému poslednímu ligovému zápasu s Wolverhamptonem provedli hned pět změn v sestavě, ovšem jejich hlavní hvězdu Erlinga Haalanda ani tentokrát sedět nenechali. V první půli však tolik nebyl příliš vidět vzhledem k tomu, že šlo o věčné obehrávání zatažené jedenáctky hráčů Sparty na své polovině v házenkářském stylu. Přesto se i on nakonec zapsal do paměti diváků v první půli, kdy nejprve hlavičkoval nebezpečně k tyči, což dokázal bravurním zákrokem vytáhnout gólman Vindahl a pak po jeho další hlavičce, kterou dokázal odehrát do bezpečí stoper Vitík a to na tolik dobře, že z toho vzniknul protiútok, na jehož konci rychlík Birmančevič, jehož přízemní křižná střelu na vzdálenější tyč dokázal na roh vytáhnout gólman Ortega. Byla to jedna z mála nadějných sparťanských příležitostí. Před tím se při podobném protiútoku Birmančevič snažil překvapit trochu vysunutého gólmana Ortegu lobem, který se ale příliš nevydařil a branku tak přestřelil. 

Na druhé straně převáděl důležité výtečné výkony brankář Vindal, který se ve 36. minutě pro změnu vytáhl proti Fodenově střele zpoza vápna. Aktivní Foden do konce této části hry zahrozil ještě jednou, ale z podobného místa, odkud vstřelil první gól, tentokrát minul. 

Začátek druhé pětačtyřicetiminutovky byl tak trochu pro Spart deja vu. I nyní totiž hrozilo, že stejně jako v úvodu zápasu, tak i nyní v úvodu druhé půle parta inkasuje. Tentokrát ale gól dorážejícího Akého neplatil kvůli ruce. Poté došlo opět k přímému souboji Haalanda s Vindahlem, přičemž i tentokrát jako úspěšný z tohoto souboje vzešel sparťanský brankář. To už se ale nedá říct o situaci z 58. minuty, kdy centrovaný balon zprava Haaland zakončoval jako Ibrahimovič ve svých nejlepších letech, neskutečně akrobaticky ve vzduchu patičkou. Proti tomu už Vindahl skutečně nemohl nic dělat, 2:0. 

"Do té doby jsme ho docela dobře bránili, za to musím kluky pochválit. Co k jeho zakončení říct? Už před utkáním jsem ho chválil. Je to prvotřídní hráč, který se těžko brání," uvedl ke hře Sparty proti Haalandovi kouč Lars Friis. 

Z toho, co předvedl Haaland za trefu, byli paf i jeho spoluhráči, třeba Nunes. "Byl to úžasný gól, vyrazil mi dech. Když dal podobný gól Dortmundu, sledoval jsem ho v televizi. Vidět to naživo bylo skvělé," pěl ódy na spoluhráče. 

Tím začala nejčernější a rozhodující pasáž zápasu. O šest minut později tu byli povzbuzení domácí s dalším centrem, o který se tentokrát postaral Nunes, jehož adresátem stal Stones, jenž tak zařídil už tříbrankové vedení Citizens. Chtělo by se říct, že by takový stav jednoho otrávil, rozhodně však ne 1700 sparťanských příznivců, kteří nadále pokračovali ve fandění a chvílemi byli slyšet více než fanoušci domácích. 

Jenže přestože sami žádali v zápase po svých miláčcích, aby dali Manchesteru City „bůra“, sparťanští příznivci byli svědky toho, že právě Sparta inkasovala pět branek. Stalo se tak poté, co v závěru zápasu možná už trochu zbytečně fauloval za žlutou kartu v šestnáctce Preciado unikajícího Nunese a právě on pak nařízenou penaltu s přehledem proměnil. Jakkoliv tak především první půle dávala letenským naději, druhá půle tak opět naplno odhalila propastný rozdíl mezi oběma fotbalovými světy. 

Právě se slušným výkonem v úvodní části zápasu byl spokojen i kouč Friis. "Po prvním gólu se mi honilo hlavou hodně věcí. Jsem celkem spokojený s první půlí, jak jsme si s ní poradili. Měli jsme v ní pološance, které jsme si přáli. Věděli jsme, že bude těžké si z otevřené hry něco vytvořit. Po úvodní brance to bylo slušné, po druhé už panoval obrovský rozdíl. Nemůžu kluky vinit, hráli jsme proti nejlepšímu týmu a hráčům na světě," byl si vědom dánský stratég. 

Podle kapitána Sparty Filipa Panáka rozhodl o osudu utkání už první gól domácích ze třetí minuty. "Bohužel jsme dostali strašně rychlý gól. Věděli jsme, že zápas bude probíhat tak, jak probíhal, že nás budou mačkat a že budeme zavřeni na své polovině. Doufali jsme, že co nejdéle udržíme bezbrankovou remízu a něco přežijeme. Bohužel jsme hned z první střely dostali gól, což bylo pro nás daleko těžší, protože jsme věděli, že hned druhý gól to může rozhodnout," nechal se slyšet sparťanský lídr. 

Konečný výsledek zápasu fotbalové Ligy mistrů (23.10.2024): 

Manchester City – Sparta Praha 5:0 (1:0) 
Branky: 58. a 68. Haaland, 3. Foden, 64. Stones, 88. Nunes z pen. Rozhodčí: Mariani – Bindoni, Tegoni – di Paolo (video, všichni It.). ŽK: Stones – Preciado 

Manchester: Ortega – Lewis, Stones (74. Dias), Akanji, Aké (74. Gvardiol) – Gündogan (69. Kovačič), Silva (69. McAtee), Nunes – Savinho, Foden – Haaland (81. O'Reilly). Trenér: Guardiola 

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Kairinen (88. Solbakken), Laci, Ryneš (88. Wiesner) – Birmančevič (74. Daněk), Haraslín (46. Krasniqi) – Olatunji (60. Rrahmani). Trenér: Friis 

Související

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.
Fotbal, ilustrační fotografie

Sparta se už těší na podzim. Venku se utká se Citizens či Leverkusenem, doma s Atléticem či Interem

Čtvrteční los v Monaku rozhodl o soupeřích pražské Sparty v nejprestižnější evropské klubové soutěži Lize mistrů, kam se dokázala probojovat poprvé od roku 2005. Protože se od této sezóny hraje hlavní fáze této soutěže (stejně jako v Evropské lize a Konferenční lize) v novém formátu, v tzv. švýcarském systému, kdy místo dosavadních osmi skupin po čtyřech bude jedna velká ligová tabulka se všemi 36 účastníky, přičemž každý z nich bude mít osm svých soupeřů (dva týmy z každého ze čtyř košů), se kterými se každý tým utká vždy jednou (přičemž každý tým bude hrát čtyři zápasy doma a čtyři venku), nové bylo i losování soutěže.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Manchester City

Aktuálně se děje

včera

AC Sparta Praha

Sparta si z Anglie po půl roce odváží opět debakl. Na Manchesteru City tentokrát prohrála 0:5

Po půl roce se pražská Sparta opět představila v jámě lvové, tedy v kolébce fotbalu v Anglii. Zatímco na jaře v rámci play-off Evropské ligy se utkala s Liverpoolem, od něhož dostala na Anfield Road šest branek (1:6), přičemž doma pak prohrála 1:5, nyní se v rámci hlavní fáze Ligy mistrů utkala s asi nejlepším klubem v současném fotbale Manchesterem City vedené zřejmě nejlepším trenérem současnosti Pepem Guardiolou. Přestože po první půli to i přes rychlý inkasovaný gól se Spartou ještě vypadalo docela nadějně, když tehdy prohrávala pouze 0:1, v druhé půli rozhodly rychlé tři branky za sebou kolem 60. minuty, přičemž vše zpečetila penalta v 88. minutě. Navzdory lepšímu výkonu oproti duelům s Liverpoolem, kde ze strany Sparty byla vidět daleko větší naivita, se ani tentokrát tedy nevyhnula jasnému debaklu. 

včera

včera

Severní Korea

Kyjev: Rusko nasadilo do boje první severokorejské vojáky

Ukrajinská vojenská rozvědka ve čtvrtek oznámila, že první severokorejské jednotky, vycvičené v Rusku, byly nasazeny v Kurské oblasti, kde Ukrajina zahájila ofenzívu začátkem srpna. Podle informací serveru Ukrainska pravda se v Rusku nachází přibližně 12 000 severokorejských vojáků, včetně 500 důstojníků a tří generálů. Tito vojáci procházejí výcvikem na pěti vojenských základnách pod dohledem ruského náměstka ministra obrany Junuse-beka Jevkurova, který je zodpovědný za jejich výcvik a adaptaci. 

včera

včera

Mahmúd Abbás

Abbás prozradil, o co jde Izraeli v Pásmu Gazy

Na summitu skupiny BRICS palestinský prezident Mahmúd Abbás obvinil Izrael z toho, že jeho cílem je vyprázdnit Pásmo Gazy od Palestinců, především z jeho severní části, kde izraelská armáda nedávno zahájila rozsáhlé útoky. 

včera

Martin Kuba na 24. kongresu ODS

Kuba se stal podruhé jihočeským hejtmanem

Jihočeští zastupitelé na svém dnešním ustavujícím zasedání zvolili hejtmanem Martina Kubu z ODS, který tuto funkci zastával již v předchozím volebním období. Občanská demokratická strana (ODS) v zářijových volbách dominovala, když získala 34 z 55 mandátů v krajském zastupitelstvu.

včera

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Evropská unie dá Libanonské armádě desítky milionů eur

Evropská unie se zavázala poskytnout Libanonské armádě 20 milionů eur v roce 2023 a dalších 40 milionů eur v roce 2024. Kromě toho EU vyčlení 80 milionů eur na humanitární pomoc pro Libanon, jak oznámil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell na mezinárodní konferenci v Paříži. 

včera

včera

Robert Fico

Fico zpochybnil účinnost vakcín proti covidu

Slovenský premiér Robert Fico dnes vyjádřil pochybnosti o účinnosti vakcín proti onemocnění covid-19, kterými byly očkovány miliony lidí po celém světě, včetně Slovenska, zejména během vrcholných vln pandemie. 

včera

Afghánistán, Kábul

Tálibán přitvrzuje. V Afghánistánu už zakazuje i knihy

V afghánské provincii Helmand začal ve čtvrtek platit zákaz zveřejňování fotografií a videí zobrazujících živé bytosti. Toto nařízení, oznámené představiteli ministerstva informací, je součástí snahy o zajištění dodržování mravních zákonů hnutí Tálibán. Kromě toho ministerstvo zakázalo také 400 knih, které jsou podle jejich vyjádření v rozporu s islámskými a afghánskými hodnotami.  

včera

Petr Fiala

Fiala podepsal dohodu mezi Českou republikou a Vatikánem

Český premiér Petr Fiala a kardinál Pietro Parolin, státní sekretář Svatého stolce, podepsali ve čtvrtek na úřadě vlády dohodu mezi Českou republikou a Vatikánem. Česko tím završilo více než 20 let trvající vyjednávání a stalo se jednou z posledních evropských zemí, která takovou smlouvu se Svatým stolcem dosud neměla.

včera

Ilustrační foto

Jak se Brusel snaží vyhnout obchodní válce s USA?

Příští měsíc se při amerických prezidentských volbách rozhodne o budoucnosti vztahů mezi Washingtonem a Bruselem. Existuje reálná hrozba, že pokud volby ovládne republikánský kandidát Donald Trump, nastane napříč Atlantikem obchodní válka.

včera

včera

včera

včera

včera

Hraniční přechod, ilustrační foto

Další rána Schengenu: Po Německu a Francii obnoví hraniční kontroly třetí evropská země

Nizozemsko se rozhodlo zavést hraniční kontroly na svých pozemních hranicích, což je součástí širšího balíku opatření zaměřených na omezení přistěhovalectví. Podle informací nizozemské televize RTL budou tyto kontroly zavedeny koncem listopadu. Nizozemsko tak následuje příklad sousedního Německa, které obdobné opatření zavedlo již v září, a také Francie, která spustí kontroly od 1. listopadu na období šesti měsíců. 

včera

včera

včera

KLDR pod palbou kritiky: Kim prodal svou armádu, bude potrava pro kanóny

Jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun ostře kritizoval Severní Koreu za vyslání vojáků do Ruska na podporu jeho vojenské operace na Ukrajině. Ministr označil tyto vojáky za „žoldnéře“, kteří mají posloužit jako „potrava pro kanóny“, a obvinil severokorejského vůdce Kim Čong-una z toho, že prodal svou armádu k podpoře „nelegální a agresivní války“.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy