Pcheng Šuaj žije, tvrdí e-mail zveřejněný v Číně. WTA tomu však nevěří

Elitní čínská tenistka Pcheng Šuaj, která v minulosti byla i světovou jedničkou ve čtyřhře, je od minulého týdne nezvěstná poté, co na čínské sociální síti Weibo zveřejnila, že ji měl sexuálně napadnout bývalý vysoce postavbený čínský komunistický funkcionář, konkrétně bývalý čínský vicepremiér. Nyní čnská média však zveřejnila údajný e-mail od samotné Pcheng Šuaj, v němž se píše, že tenistka žije a je v pořádku. Kromě toho pak měla v tomto e-mailu popřít to, že by snad měla být v minulosti sexuálně napadena oním čínským politikem. Právě tento e-mail měl být adresován samotnému šéfovi Ženské tenisové asociace WTA Stevu Simonovi, jenž se následně nechal slyšet, že jeho obavy o život Pcheng Šuaj jsou nyní ještě větší.

Začátkem listopadu na již zmíněné čínské sociální síti Weibo Pcheng Šuaj zvežejnila dlouihý příspěvek o tom, že ji měl sexuálně napadnou bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-lim, se kterým dříve měla vztah, který ale časem skončil neúspěchem. Nutit k sexu měl tuto tenistku onen čínský politik v roce 2018.

Tento příspěvek, ve kterém zároveň napsala, že pro své tvrzení o sexuálním napadební ze strany čínského politika nemá žádné důkazy, pak půhodiny po jeho zvěřejnění na sociální síti zmizel. Poté už nebylo o čínské tenistce ani vidu, ani slechu.

Pokračování tohoto příběhu přinesl tento týden ve čtvrtek, kdy čínská státní televize CGTN na svém twitterovém účtu zveřejnila onen údajný e-mail od samotné Pcheng Šuaj adresovaný šéfovi WTA Simonovi. "Nejsem nezvěstná ani v nebezpečí. Pouze odpočívám doma a všechno je v pořádku," stojí v něm mimo jiné konkrétně. Zároveň v něm nalezneme i popření předešlých slov tenistky o napadení ze strany politika.

Zveřejnění tohoto e-mailu však vyvolalo vlnu pochybností, neboť hned se začalo spekulovat o jeho pravosti. Zvlášť, když je na jedné z fotkem e-mailu k vidění kurzor, jenž by se jinak v zaslaném e-mailu neobjevil. "Prohlášení zveřejněné čínskými státními médii týkající se Pcheng Šuaj pouze prohlubuje moje obavy o její bezpečnost a místo pobytu. Je pro mě hodně těžké uvěřit, že Pcheng Šuaj skutečně napsala e-mail, který jsme dostali," uvedl ke zveřejněnému dopisu prostřednictvím údajného e-mailu šéf WTA Simon, který už před pár dny vyzval k prošetření případu a také k tomu, aby čínská hráčka nebyla nikterak umlčována.

Čínští představitelé oficiálně o přpadu Pcheng Šauj mlčí. Hráčka dostala podporu od svých kolegyň

Co se týče samotný vysoce postavených čínských komunistických představitelů, tak ti se k případu kolem Pcheng Šuaj niterak dosud oficiálně nevyjádřili. A nediskituje se o něm ani na internetu, jenž je v Číně pochopitelně cenzurován. Navíc Číně nehraje tento případ  do karet ani z toho pohledu, že vyplouvá na povrch ve chvíli, kdy zbývají tři měsíce do zahájení Zimních olympijských her v Pekingu. Je totiž známý fakt, že proti konání tohoto sportovního svátku v této asijské zemi se množí hlasy ze strany lidskoprávních organizací.

Na dotaz agentury Reuters, kde se momentálně Pcheng Šuaj nachází a zda může tento případ vrhnout na Čínu krátce před zimní olympiádou špatné světlo, mluvčí čínského ministerstva zahraničí pouze uvedl: "Má odpověď je velmi prostá. Tohle není záležitost zahraničních věcí a nevím nic o situaci, kterou jste zmínil."

Mezitím se dostalo čínské elitníí tenistce podpory od svých kolegyň, jakými jsou například bývalá světová jednička Naomi Ósakaová z Japonska či Jessica Pegulaová z USA, které se tak Pcheng Šuaj zastaly na svých sociálních sítích. "WTA a zbytek světa potřebují nezávislý a prokazatelný důkaz, že je v pořádku. Pokoušel jsem se s ní opakovaně spojit různými komunikačními kanály, ale bez úspěchu," nechal se pak dále slyšet Steve Siimon, šéf ženského tenisu.

Připomeňme na závěr, že v případě pětatřicetileté Pcheng Šuaj se jedná o hráčku, které se coby první Číňance v historii podařilo v roce 2014 stát světovou jedničkou ve čtyřhře. Na tu se především ve své kariéře specializuje, vždyť ve čtyhře vyhrála hned 23 turnajů, ve dvouhře pak další dva. Ve čtyřhře pak triumfovala i ve Wimbledonu 2013 a na Roland Garros 2014. V roce 2014 pak také ve dvouhře postoupila až do semfinále na US Open.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Čína

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy