Vzpoura nováčků trvala jen krátce. Kanada i USA své duely nakonec jasně ovládly

I v neděli svým třetím hracím dnem pokračuje letošní mistrovství světa v hokeji v Rize a Tampere. A stejně jako v sobotu, tak i tentokrát první duely odstartovaly v 11:20. A jakoby na tento ošemetný polední čas nebyli připraveni zámořští favorité z Kanady a USA. Oba dva celky totiž ve svých zápasech s nováčky ze Slovinska, respektive z Maďarska, prohrávaly. Jenže pak se naplno projevila ve zbývajícím průběhu zápasů jejich síla a s outsidery turnaje si bez potíží poradili. 

Favorité ze země hvězd a pruhů zprvu jen těžko nacházeli takové tempo, aby se jím dostali do zápasu s Maďarskem a toho nováček turnaje dokázal využít, když po pěti minutách hry dostal svůj tým nečekaně do vedení Sofron, 1:0 pro Maďary. Pak už se ale americký válec začal pozvolna roztáčet do patřičných otáček, o dvě minuty později totiž vyrovnal Tuch a krátce před první pauzou otočil stav na 2:1 pro USA kapitán Bonino. 

I když se v prostřední části za zády gólmana Horvátha rozezněly dvě tyčky, nakonec musel během této části hry dvakrát vyzvedávat puk ze své sítě, když nejprve ve 24. minutě inkasoval poté, co v americké přesilové hře do jeho branky usměrnil nešťastně puk bruslí jeho spoluhráč Pozsgai. Po tyči po střele Mazura byl pak ještě blízko k druhému maďarskému gólu v zápase Vincze, jenže to byl nakonec Guathier na druhé straně, jenž změnil skóre na 4:1. 

Zatímco ve druhé dvacetiminutovce zasypali Američani maďarského gólmana devatenácti střelami, tak v závěrečné části byli v tomto ohledu favorité ještě lepší. A i proto ještě přidali další tři branky, když se postupně trefili Mackey, Grimaldi a Tuch. 

Kanaďanům dělal problémy ze Slovinců jen Drozg. Javorové listy táhl MacKenzie Weegar 

Podobný průběh duelu jako měl ten polední v Tampere, měl i ten polední v Rize, kde se Slovinci utkali s Kanadou. I ta totiž zpočátku prohrávala, když se už po čtyřech minutách hry trefil nejnebezpečnější Slovinec v zápase Drozg, jenž tak těžil kromě amerického oslabení také ze sympatického úvodu Slovinců. Před ním ještě navíc zahrozil Urbas. V první třetině nemuselo ze slovinské strany zůstat jen u toho, jelikož zvýšit klidně mohl i Sabolič, Leviho ale nepřekonal. Kuralt pak pro změnu zase trefil brankovou konstrukci. Ke konci třetiny pak mohl vyrovnat z mezikruží Veleno, ale neuspěl, neboť se svou lapačkou zaskvěl Gračnar. 

Druhá část zápasu nakonec o všem rozhodla, právě tehdy totiž Kanaďané zvýšili obrátky a nejenže tehdy tuto část vyhráli střelecky 23:2, ale zaznamenali v ní také hned tři trefy, přičemž tu první už 73 vteřin po návratu na kluziště. To se trefil po Weegarově přihrávce Carcone, poté pak přidali další dvě branky Joseph a Lucic, jemuž mimo jiné opět nahrál Weegar. 

I když Kanaďané odehráli třetí třetinu zase v trochu pomalejším tempu, žádné překvapení nedopustili.  Na 4:1 naopak zvýšil kanadský nezmar Weegar, o 51 vteřin později pak pátou kanadskou přesnou střelu zaznamenal McBain. Dvacet vteřin na to sice Drozg přidal svou druhou trefu v zápase, ale ani jeho skvělý výkon nestačil na Kanaďany kontrolující vývoj tohoto zápasu. 
 
Mistrovství světa v ledním hokeji 2023 (14.5.2023): 

Skupina A (Tampere): 

USA - Maďarsko 7:1 (2:1, 2:0, 3:0) 

Branky a nahrávky: 7. A. Tuch (Grimaldi), 19. Bonino (Grimaldi), 24. Bonino (Garland, Perunovich), 34. Gauthier (Coronato, Hutson), 42. Mackey (Eyssimont, Garland), 45. Grimaldi, 57. L. Tuch - 5. Sofron (Szabó, Bartalis). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Hunnius (Něm.) - Cattaneo (Švýc.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. Diváci: 5258 

USA: Petersen - Perbix, Samberg, Thrun, Perunovich, Mackey, Hutson, Attard - A. Tuch, Bonino, Grimaldi - Garland, O'Connor, Eyssimont - Mazur, Gauthier, Tynan - Coronato, Bjork, Farrell - L. Tuch. Trenér: Quinn 

Maďarsko: D. Horváth - Fejes, Stipsicz, Hadobás, Szabó, M. Horváth, Kiss, Garát, Pozsgai - Hári, Galló, Sebök - Erdély, Bartalis, Sofron - Papp, Kóger, G. Nagy - Vincze, Csányi, K. Nagy. Trenér: Constantine 

Skupina B (Riga): 

Slovinsko - Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2) 

Branky a nahrávky: 4. Drozg (Jeglič, Verlič), 56. Drozg (Ograjenšek, Gregorc) - 22. Carcone (Weegar, McBain), 28. Joseph (Toffoli, Fantilli), 39. Lucic (Glass, Weegar), 54. Weegar (Toffoli, Middleton), 55. McBain (Carcone, Neighbours). Rozhodčí: Hürlimann (Švýc.), Schrader (Něm.) - Constantineau (Fr.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 3380 

Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Pavlin, Magovac, Čepon, Štebih, Mašič, Crnovič - Urbas, Jeglič, Verlič - Sabolič, Tičar, Kuralt - Drozg, Simšič, Ograjenšek - Tomaževič, Čimžar, Pance - Zajc. Trenér: M. Kopitar 

Kanada: Levi - Weegar, Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers, Hunt - Blais, Veleno, Lucic - Carcone, McBain, Fantilli - Quinn, Laughton, Toffoli - Crouse, Glass, Krebs - Neighbours. Trenér: Tourigny 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 
Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Více souvisejících

hokej Hokej MS

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy