Zbrojovka uspěla s pochybnostmi kolem losu poháru. FAČR uznala chybu a los se musel zopakovat

Když se ve středu v poledne losovalo 3. kolo českého fotbalového poháru zvaného MOL Cup, zdálo se, že nemůže stát nic v cestě odehrání vylosovaných zápasů. Mimo jiné k sobě los přisoudil Spartu s Žižkovem. Jenže žádný ze stanovených zápasů 3. kola MOL Cupu se neodehraje, jelikož regulérnost losu napadla Zbrojovka Brno. Vedení druholigového celku upozornilo FAČR na chybu při nasazení týmů, konkrétně na to, že šestnáctka elitních týmů nebyla nasazena řádně podle rozpisu soutěže. Sama FAČR tuto chybu při losu přiznala a stanovila tak nový termín losu na pátek 15. září.

Právě brněnská Zbrojovka se ocitla nesprávně mezi nenasazenými týmy, i proto tak dostala jednoho z nejtěžších možných soupeřů Viktorii Plzeň. Z druholigových týmů byla mezi nasazenými ve středu pouze pražská Dukla, které nakonec los přisoudil Opavu. 

V reakci na to přišla ze strany FAČR, provozovatele této soutěže, omluva a uvedla, že se situaci snaží s účastníky poháru vyřešit. Po jednání s právníky se pak FAČR rozhodla původní los anulovat a opakovat ho v náhradním termínu. "Omluva klubům i fanouškům je naprosto na místě. Opakování losu z důvodu pochybení lidského faktoru je vždy nemilé, ale není jiná možnost, jak věc řešit. Určitě budou přijata taková opatření, aby se to neopakovalo," dodal pak k tomu sám předseda FAČR Petr Fousek.

Před aktem losu byli ve středu účastnící poháru rozděleni nejprve na licenční a nelicenční, přičemž do první skupiny patří týmy první a druhé ligy, do té druhé pak týmy z třetí ligy a níže. Následně se všech 32 týmů rozložilo do dvou košů na nasazené a nenasazené s tím, že se nemohli spolu střetnout dva nasazení či dva nenasazení. Kdo je mezi nasazenými a nenasazenými, to pak určuje aktuální sezóna 2023/24. "Licenční kluby jsou rozděleny podle úrovně soutěže v probíhajícím ročníku a umístění v mistrovských soutěžích v předcházejícím ročníku, na 'nasazené' a 'nenasazené'. Nasazených klubů je zpravidla 16," píše se k systému losování v rozpisu, jenž je k naleznutí na oficiálních webových stránkách MOL Cupu.

Vzhledem k předešlému vypadnutí Karviné tak prvoligová mužstva obsadila 15 míst mezi nasazenými, proto vznikl zmatek kolem zbývajícího šestnáctého místa, jež tak připadlo klubu z druhé ligy. Protože všichni druholigoví účastníci působí pochopitelně ve druhé lize, podle rozpisu soutěže se nasazuje z těchto celků na toto zbývající šestnácté místo podle umístění v minulé sezóně 2022/23. Regulérně by se tak tím druholigovým celkem, který by obsadil šestnácté místo mezi nasazenými, mělo stát právě Brno. Při středečním losu to však byla Dukla, která loni v rámci druhé ligy skončila až čtvrtá. Eventuálně mohl být mezi nasazenými i Vyškov, jenž byl taktéž v minulém ročníku lepší než klub z Julisky.

"Bohužel došlo k mému chybnému výkladu článku z rozpisu soutěží o nasazování ve 3. kole MOL Cupu, kdy jsem rozhodl podle aktuální tabulky druhé ligy. Mezi vedoucími týmy druhé ligy Duklou a Vyškovem proběhl los, podle kterého jsem určil jako nasazenou Duklu. Jsem si vědom toho, že došlo k mylnému kroku a že nasazená měla být Zbrojovka Brno, která se v minulém ročníku umístila šestnáctá v první lize," řekl k tomu šéf Řídící komise TOP soutěží Martin Drobný, jenž má pod kuratelou i pohárovou soutěž.

Nesrovnalosti s rozpisem si všimlo vedení brněnské Zbrojovky. "Už od úterý jsme v kontaktu s fotbalovou asociací. Pohár je pro nás důležitou soutěží, vnímáme jej jako možnost, jak pozvednout sportovní renomé klubu. Zároveň je důležité ctít platný rozpis soutěže, v opačném případě se vystavujeme riziku znevážení soutěže," nechal se slyšet sportovní manažer Zbrojovky Zdeněk Psotka.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.
Fotbal, ilustrační fotografie,

Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.

Více souvisejících

FAČR Fotbal Zbrojovka Brno

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy