Souhrn 14. dne olympiády: Davidová v masáku skončila čtvrtá, Krčmář jednadvacátý

V pátek svým již čtrnáctým soutěžním dnem opět pokračovaly Zimní olympijské hry v Pekingu. Z českých olympioniků se představili především biatlonisté, kteří měli na programu závod s hromadným startem. Zatímco mezi ženami závodila v českých barvách Markéta Davidová s Lucií Charvátovou, mezi muži pro změnu zase Michal Krčmář. Z této trojice sportovců byla nejlepší Davidová, která sahala po třetím cenném kovu pro českou výpravu, jenže jen těsně jí unikl kvůli poslední střelecké položce a bylo z toho čtvrté místo. Charvátová skončila až osmadvacátá. To jejich mužský kolega Krčmář ve svém závodě chyboval na střelnici třikrát a nakonec z toho bylo až jednadvacáté místo. Kromě biatlonu se pak další čeští olympionici představili v pátek ještě v krasobruslení.

Protože se mezi třicet nejlepších závodnic v rámci této olympiády dokázaly dostat hned dvě české biatlonistky Markéta Davidová a Lucie Charvátová, tak právě proto se pátečního závodu s hromadným startem ony dvě mohly taktéž zúčastnit. úvodní střelbu zvládlo vybílit celkem jedenáct biatlonistek z celého startovního pole a mezi nimi mohli fanoušci nalézt i jméno Lucie Charvátové. Davidová netrefila poslední terč a když se vracela z trestného kola zpátky na trať, zařadila se hned za svou reprezentační kolegyní.

Vepředu v tu chvíli byl k vidění norský tandem Eckhoffová-Röiselandová a za ním pak byl hned ten švédský Perssonová-H. Öbergová. Co se týče zmiňovaných Norek pak zvládly i druhou střeleckou položku, po které opouštěly stadion s dvaadvacetivteřinovým náskokem na Francouzku Simonovou. To švédské závodnice se trestnému kolu nevyhnuly, Davidová naopak tentokrát zastřílela čistě a rázem se vyhoupla na páté místo za Innerhoferovou z Rakouska. Charvátová pro změnu chybovala vleže hned dvakrát a proto pak ze stadiobnu odjížděla až na šestadvacáté pozice.

Klimatické podmínky se na stadionu postupně zhoršovaly. Nejhůře bylo tehdy, když závodnice absolvovaly třetí střeleckou položku. To foukalo opravdu pekelně a nejlépe nakonec z toho všeho střelecky vyšla Braisazová-Bouchetová z Francie. Proto se tak mohla radovat z patnáctivteřinovým náskokem před čtveřicí Eckhoffová, Röiselandová, E. Öbergová a Davidová.

Ta tedy byla ve hře o medaili pro českou výpravu. Na řadu však přišla poslední střelba, v rámci které opět závodnice trápil silný vítr. Braisazová-Bouchetová po ní mířila za jasným vítězstvím. To pronásledovatelky z Norska musely na okruh pro 300 metrů navíc, bohužel stejně jako Davidová. Protože soupeřky před ní byly v závěru rychlejší, nakonec z toho pro českou závodnici nepopulární čtvrté místo. Charvátová dojela do cíle osmadvacátá.

„Možná bych měla být spokojená, ale mrzí mě, že mi všechno zase uteklo poslední ranou. Potkalo mě to už v individuálu, teď znovu, což fakt zabolí. Dělala jsem do posledního metru na trati maximum, ale bylo mi to k prdu. Asi to tak mělo být, ty tři holky přede mnou prostě byly dneska lepší," řekla v pozávodním rozhovoru pro Českou televizi Davidová, u které byly vidět i slzy v očích.

Biatlon - závod biatlonistek na 12,5 km s hromadným startem:

1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 40:18,0 (4)2. Eckhoffová (Norsko) +15,3 (4)3. Röiselandová (Norsko) +34,9 (4)4. Davidová (ČR) +53,4 (4)5. Rezcovová (ROC/Rusko) +1:11,0 (6)6. Simonová (Francie) +1:22,6 (6)7. Džimová (Ukrajina) +1:25,7 (3)8. Preussová (Německo) +1:26,4 (4)9. E. Öbergová (Švédsko) +1:37,7 (4)10. Solaová (Bělorusko) +1:39,2 (8)

----

28. Charvátová (ČR) +4:10,7 (5)

I muži absolvovali v pátek svůj závod s hromadným startem. Toho se zúčastnil jediný Čech Michal Krčmář, jemuž se začátek závodu střelecky povedl. Ani jedna chyba a proto tak mohl situaci v závodě kontrolovat z prostředka startovního pole. Druhá položka už ale tolik úspěšná nebyla. Vleže totiž jednou minul a když pak tedy objel jedno trestné kolo, ztrácel Krčmář ze 16. pozice na vedoucího Johannese Boea už 52 vteřin.

Střelecky se většina závodníků opravdu trápila, vždyť v polovině závodu tu byla jen pětice těch, kteří se mohli pochlubit bezchybnou střelbou. S nulou na kontě pronásledovali norského favorita Němci Nawrath a Doll, spolu s nimi i Švédové Ponsiluoma a Samuelsson. Nor mířil za svým dalším úspěchem a to i přesto, že i on musel na 150 metrů dlouhý trestný okruh. Po návratu z něj měl šestivteřinový náskok před Ponsiluomou. K nim se pak snažil přibližovat Fillon Maillet z Francie.

Tomu se podařilo zanedlouho Švéda předehnat, na Johanesse Boea ale rozhodně běžecky neměl, jelikož na poslední střeleckou položku přijel až 25 vteřin po něm. Chvíli mohl Francouz myslet, že by se k němu mohl přiblížit, jelikož Johannes Boe dvakrát chyboval. Jenže dvakrát minul i Fillon-Maillet, jenž tak přišel o naději na jakýkoli cenný kov.

Johannes Boe mířil neochvějně za čtrnáctou olympijskou medailí a pátou zlatou, Švéd Ponsiluoma si dojel pro stříbro, bronz získal další Nor Christiansen.

Jakkoli ještě před poslední střelbou figuroval Krčmář na 15. místě, kvůli nepovedené poslední položce, po které musel na tři trestná kola, tak klesl na 21. pozici.

Biatlon - závod biatlonistů na 15 km s hromadným startem:

1. J. Boe (Norsko) 38:14,4 (4)2. Ponsiluoma (Švédsko) +40,3 (2)3. Christiansen (Norsko) +1:12,5 (3)4. Fillon Maillet (Francie) + 1:25,6 (5)5. Windisch (Itálie) +1:38,4 (3)6. Lägreid (Norsko) +1:46,1 (5)7. Eder (Rakousko) +1:56,4 (2)8. Doll (Německo) +2:31,4 (6)9. Seppälä (Finsko) +2:32,7 (5)10. Kühn (Německo) +2:38,3 (5)

----

21. Krčmář (ČR) +3:40,5 (5)

Český pár Žugová s Bidařem nepostoupili do volných jízd

Jedinými českými olympioniky, kteří se v pátek kromě biatlonistů pod pěti kruhy v Pekingu představili, byli Jelizaveta Žuková a Martin Bidař. Tato česká krasobruslařská sportovní dvojice nakonec ale v krátkém programu neuspěla a do sobotních volných jízd se tak nepodívá. Při jízdě českých krasobruslařů se Bidařovi opět nevydařil trojitý toolop. Právě při něm spadl v Pekingu i v týmové soutěži.

"Sám nevím, co tam bylo špatně, nevěděl jsem ani, na jakou stranu jsem spadl. Trenéři řekli, že tam bylo všechno správně, musím se na to podívat. Někdy s tímhle skokem mívám problémy, ale na závodech mi šly. Teď to najednou nejde," krčil po závodě rameny dvaadvacetiletý český reprezentant.

Nebyl to jediný pád, který český pár potkal. Při odhozeném trojitém lutzu upadla i Žugová. "Musím se Lízy zastat. Ráno si zvrtla kotník a vůbec jsme nevěděli, jestli večer nastoupíme," nechal se slyšet Bidař. Ke zranění Žugové mělo mělo dojít ráno před závodem v tělocvičně při twistovaném skoku. "Nejdřív to vypadalo, že Líza vůbec nevstane, chvíli tam ležela. Nevím, jestli to je taková smůla a čím si ji zasloužíme," pokračoval smutný Bidař.

Olympijská premiéra pro tento pár tak tedy neskončila nikterak dobře. "Pro mě je to samozřejmě velké zklamání, je to škoda. V tréninku nám to jde, ale při závodu ne. Ale nemůžeme se na nic vymlouvat, příště to snad bude lepší," dodal Bidař.

Protože maďarský pár Joulija Ščetininová a Mark Magyar do závodu vůbec nenastoupila a to kvůli pozitivnímu testu na covid, právě spolu s nimi tak byl český pár ze závodu sportovních dvojic po krátkém programu vyřazen.

Krasobruslení - krátkého programu sportovních dvojic:

1. Suej Wej-ťin, Chan Cchung (Čína) 84,41 b., 2. Tarasovová, Morozov 84,25, 3. Mišinová, Galljamov 82,76, 4. Bojkovová, Kozlovskij (všichni Rus.), 5. Čcheng Pcheng, Jang Ťin (Čína) 76,10, 6. Knierimová, Frazier (USA) 74,23, ... 17. Žuková, Bidař (ČR) 54,64 - nepostoupili do volných jízd

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Markéta Davidová Michal Krčmář (biatlonista)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 12 minutami

před 28 minutami

před 55 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy