Známe to všichni. Najíme se a za pár minut máme hlad znovu. Kvůli váze nechceme jíst několikrát po sobě, pocit prázdného žaludku ale také není dvakrát příjemný. Vědci na základě těchto pocitů zjistili, že hlad nemusí vždy souviset zrovna s nedostatkem jídla. Pocit hladu podle nich může vyvolat celá spousta faktorů.
Hlad může vyvolat celá řada příčin – málo spánku, hodně stresu. Velkou roli hrají i hormony. Záleží také na tom, jaký druh jídla jste snědli. Některé potraviny totiž mohou vyvolat ještě větší „chutě“.
„Hlad není jen jednoduchý, nejde jen o to naplnit fyzickou potřebu,“ vysvětluje pro magazín Time Aner Tal, asistent výzkumu na Cornell University, který se specializuje na jídlo. „Existuje mnoho různých psychologických, biologických a environmentálních faktorů, které ovlivňují hlad."
V neposlední řadě záleží, jaké jsou vaše stravovací návyky, říká Tal. „Pokud jste zvyklí jíst oběd každý den ve 14:00, budete cítit potřebu jíst ve 14:00, i když v tu chvíli nemáte biologický požadavek," vysvětluje. Pokud jíte nepravidelně a celý den, bude vaše tělo jídlo vyžadovat celý den.
Důležitý je výběr potravin
Jak říká doktorka Belinda Lennerzová, endokrinoložka a výzkumnice z Bostonské dětské nemocnice a Harvard Medical School, roli hraje také výběr potravin. „Základní úlohou hladu je donutit nás hledat a konzumovat potraviny s cílem udržet si stabilní množství dostupné energie v naší krvi," říká Lennerzová. „V takovém případě je účinnější, když konzumujeme jídlo vyšším obsahem tuku, bílkovin a vlákniny, které se pomalu tráví."
Zatímco tyto potraviny pomáhají našemu tělu dosáhnout a udržet si dostatečně dobře vyvážený stav celé hodiny mezi jídly, jiné potraviny naopak vyvolají metabolické výkyvy, které nás pošlou zpátky do kuchyně mnohem dříve. Jde o potraviny s vysokým obsahem sacharidů.
Její kolega a výzkumník, doktor David Ludwig Lennerz, uvádí, že mezi nejpopulárnější jídla s velkým obsahem sacharidů patří třeba bílé pečivo, bramborové výrobky, cukrem slazené nápoje, sušenky, chipsy nebo snídaňové cereálie. „Tyto potraviny zmatou přirozené kontrolní systému těla, které v nás spouští hlad.
Problém je, že jídlo vidíme všude
Na rozdíl od zdravých tuků a na vlákninu bohatých potravin, třeba řeckého jogurtu, listové zeleniny a luštěnin, které jsou v těle zpracovávány pomalu, jsou cukrovinky a potraviny plné sacharidů zpracovány rychle – a tím dříve potom máme opět hlad. Dochází zároveň k uvolňování velkého množství inzulínu do krevního oběhu, aby se normalizovala stoupající hladina cukru v krvi.
Kalorie z jídla se proto ukládají, čímž vznikají tukové polštáře. To podporuje nejen nabírání na váze, tělo si pak také myslí, že potřebuje více energie. Lennerz poukazuje, že dnes je jídlo velmi snadno a bez průtahů dostupné, občerstvení nebo fast-foody najdeme na každém rohu. Pouhý pohled na jídlo nebo jeho vůně, přitom dokáže v těle vyvolat v těle pocit „nakrm mě“. Stačí se tak dívat na pořad o vaření a člověk má hned potřebu dát si alespoň sušenku nebo něco malého na zakousnutí.
A co se s tím dá dělat? Prvním krokem by podle vědců mělo být nahrazení potravin s vysokým množstvím cukru jinými potravinami bohatými na vlákninu nebo bílkoviny. Dalším doporučením je samozřejmě i pohyb – chůze, cvičení či další fyzické aktivity. A v neposlední řadě – dejte jídlo pryč z vašeho dohledu. Tím, že nebudete mít pamlsky stále na očích, se vyhnete neustálé chuti na jídlo.
Související
Víme, co pijeme? Vědce znepokojil nový objev, čistírny vody v jednom případě nedokáží zničit viry a bakterie
Největší biologická konference OSN v historii skončila fiaskem. Politikům je příroda ukradená, tvrdí vědci
Aktuálně se děje
včera
Konec šéfky Sněmovny? ANO chce odvolat Pekarovou Adamovou, podpisů má desítky
včera
Zmáčkne Putin jaderné tlačítko? Teoreticky může, analýza ale ukazuje, proč to neudělá
včera
Zelenskyj: Severní Korea může vyslat na Ukrajinu 100 000 vojáků
včera
Izraelem otřásá politický skandál. Netanjahuův muž vynesl tajné dokumenty
včera
Lavrov sdělil, jak se Rusko staví k jaderné válce
včera
Tisíc dnů bezohledné agrese. Nová eskalace má jadernou pachuť
včera
"Není to poprvé, co Rusko vyhrožuje..." USA a EU zareagovaly na Putinovu změnu jaderné doktríny
včera
Sabotáž v Baltském moři: EU nevěří, že šlo o náhodu, za poškozením podmořských kabelů může stát Rusko
včera
Přípravy na válku? Rusko hromadně produkuje protiatomové kryty
včera
Nad Googlem se stahují mračna. Ministerstvo chce, aby prodal Chrome, v plánu je mu sebrat i Android
včera
Po raketách Taurus už nevolá jen Kyjev. Tlak na Scholze neustále roste
včera
Domluva Bidena s Trumpem? Expert pro EZ okomentoval povolení použití raket dlouhého doletu pro Ukrajinu
včera
Za změny počasí nemohou, přesto je devastují jako první. Pro malé země není COP29 konferencí, ale bojem o přežití
včera
Ukrajina údajně poprvé zaútočila americkými raketami ATACMS hluboko na ruském území
včera
Turecké nálety devastují Sýrii. Novináři odhalili skutečný rozsah útoků
včera
Bilion dolarů za záchranu počasí na Zemi? Podle ekonomů nejde o vysokou částku
včera
Zimní počasí je tady. K silnému větru se přidá sníh, napadne několik centimetrů
včera
Lidskost v Pásmu Gazy zemřela? OSN popsala jeden z nejhorších incidentů
včera
Ruská reakce na rozhodnutí USA o raketách ATACMS: Putin mění přístup k jaderným zbraním
včera
Proti Ukrajině i vlastním lidem. Putin vede dvojí válku, o invazi se v Rusku stále mluvit nesmí
V dnešním Rusku je každé slovo pečlivě sledováno a váženo. Místo přímých zmínek o válce lidé používají neurčité fráze jako „od roku 2022“ nebo „současná situace“. Tyto eufemismy nejsou znakem opatrnosti, ale nutností. Nikdo si nemůže být jistý, kdo poslouchá, uvedl server Sky News.
Zdroj: Libor Novák