Darebácké Rusko, neschopný Trump, masakry civilistů. Z Británie zní tvrdá kritika a obavy o světový řád

NÁZOR - Svět si zvykl, že od režimu Bašára Asada lze čekat brutalitu, deklaruje editorial serveru The Observer. Renomovaný britský týdeník konstatuje, že syrská občanská válka příští měsíc vstoupí do osmého roku svého trvání, přesto je utrpení obyvatel obležených ve východní Ghútě nedaleko Damašku extrémní jako málokterá událost za celou dobu trvání tohoto odporného konfliktu.

Pochmurné důsledky pro světový řád

Za méně očekávatelnou označuje týdeník ostudnou neschopnost či neochotu mezinárodního společenství zastavit poslední nárůst obětí a destrukce, což ukazuje na větší problém, který má pochmurné důsledky pro světový řád. "Během posledních dnů jsme svědky chaotických orgií hádek a urážek v Radě bezpečnosti OSN kvůli umírněnému návrhu na třicetidenní humanitární příměří v Sýrii," připomíná editorial. Poukazuje, že rezoluce předložená Švédskem a Kuvajtem nemá být dlouhodobým řešením, neváže se ke stagnujícímu mírovému procesu pod patronací OSN a jejím bezprostředním cílem je pouze zastavit masakry v Ghútě, kde od minulého víkendu zahynulo při syrském a ruském bombardování na 500 lidí a tisíce dalších byly zraněny.

Tato v kontextu války - která vyžádala na půl milionu životů - zanedbatelná milost však byla pro Rusko příliš, vláda Vladimira Putina vyhrožovala vetem a trvala na garancích, že obležení islamističtí opoziční bojovníci se budou příměří držet, nastiňuje The Observer. Takový postup považuje za cynické mrhání časem, jelikož v nespoutané syrské válce neexistuje nic jako pevné garance, především pak garance, že jakoukoliv dohodu dodrží Asadovy jednotky - syrský režim ostatně v roce 2016 ignoroval podobné příměří během obléhání Aleppa.

"Ruské odkládání akce OSN podtrhuje nemilosrdně darebáckou povahu Putinova vedení," kritizuje týdeník. Poukazuje, že Moskva v rámci své podpory Asada vetovala 10 předchozích rezolucí o Sýrii, syrského diktátora a jeho okolí chrání před mezinárodním prošetřením válečných zločinů a loni v listopadu například zablokovala prověření zpráv, že syrský režim nadále používá chemické zbraně, navzdory Putinem dojednané dohodě z roku 2013, která odvrátila americkou vojenskou intervenci.

Očividné pokusy Ruska získat v čas v naději, že Asadovy síly nakonec Ghútu dobudou, zůstávají zcela izolované, jelikož i Čína, která v mezinárodně-bezpečnostních záležitostech zpravidla následuje Moskvu, sklonila hlavu a příměří podpořilo také všech 10 nestálých členů Rady bezpečnosti, stejně jako tři západní stálí členové, konstatuje renomovaný server. Připomíná, že i Donald Trump - Putinův přítel - označil ruské chování za "ostudné", avšak Putin dávno prokázal, v případě Ukrajiny i jinde, že se diplomatické izolace nebojí.

Pokud má být Rusko skutečně odrazeno od podpory Asadovy války, USA a jejich evropští spojenci musejí vytvořit nesrovnatelně větší tlak, jemuž Putin porozumí, deklaruje editorial. Dodává, že pomoc syrskému lidu si krom dodatečných ekonomických sankcí na Moskvu pro začátek žádá přechod k alternativním dodavatelům energií a tvrdé vyšetřování ruského porušování pravidel mezinárodního finančního systému - export ruského plynu do Evropy totiž loni překonal rekord a zatímco ruské plynovody zahřívají Němce, Syřané trpí zimou.

Ve hře je budoucnost OSN

Západ v posledním týdnu neučinil nic, aby na Putina zatlačil a Trump, podobně jako Barack Obama, v otázce Sýrie a Ghúty zcela selhává, kritizuje prestižní týdeník. Připomíná, že americké odmítnutí zasáhnout v roce 2013 poté, co Asad zaútočil na Ghútu sarinem, čímž překročil Obamou nastavenou červenou linii, Putin pochopil jako zelenou, v roce 2015 zahájil přímou ruskou vojenskou intervenci, zatímco Američané se omezovali na boj proti Islámskému státu.

To ostatně zůstává Trumpovou pozicí i nyní, americký prezident se nestará o umírající Syřany, ale chce zůstat za dobře se svým ruským kamarádem, poukazuje The Observer. Tvrdí, že neefektivní dohady ohledně Ghúty z uplynulého týdne by měly probudit také evropské vlády, které reagovaly opožděně a v momentě, kdy zprávy nevládních organizací a médií již nešlo ignorovat. Minulý pátek tak Angela Merkelová a Emannuel Macron osobně apelovali na Putina, ale z Moskvy přišlo jen mrazivé ticho, připomíná editorial. Dodává, že nikdo nenaslouchal ani výzvě šéfky evropské diplomacie Federicy Mogheriniové, že masakry musí skončit.

Makronovy ambiciózní myšlenky o Evropě jako mocné vojenské a bezpečnostní síle ve světě by měly být posuzovány touto realitou, deklaruje britský týdeník. Konstatuje, že i ostatní aktéři syrské tragédie, kteří se přímo neúčastnili ostudy v OSN z uplynulého týdne, nesou svůj díl hanby, především až příliš často je podceňována odpovědnost Íránu, byť se jeho milice a spojenci z Hizballáhu vezou v závětří Asadových činů.

"Trumpovým pokusům roztrhat jadernou dohodu (Íránu) se západem z roku 2015 by se mělo čelit. Ale Teherán nesmí pochybovat o tom, že jeho akce v Sýrii a jeho rostoucí konfrontace s Izraelem zpoza syrských hranic oslabují pozici těch na Západě, kteří se snaží o normalizaci vztahů," píše The Observer. Doplňuje, že věci zhoršil rovněž poslední Turecký vpád do Sýrie u Afrínu, avšak nehledě na uvedená selhání a pochybné aktivity jednotlivých států se největší krize týká samotné OSN.

OSN, podobně jako Ghúta, je pod útokem, v sázce je její již tak narušená důvěryhodnost, celý systém Rady bezpečnosti a její postavení coby předního mezinárodního fóra, obává se editorial. Obává se, že přijdou další války a podobné situace jako v Ghútě a budoucnost kolektivní světové správy v tomto světle vypadá bledě.

Související

Více souvisejících

Sýrie OSN Ruské angažmá v Sýrii USA (Spojené státy americké) Írán

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

Účastníci drží transparent s nápisem

Demonstrace ve Vídni: Tisíce lidí pochodovaly proti krajní pravici a účasti FPÖ ve vládě

Ve čtvrtek večer se Vídeň stala svědkem rozsáhlých protestů, během nichž tisíce lidí požadovaly od rakouských politických stran, zejména od vládnoucích konzervativců, aby se distancovaly od možné koalice s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Tento vývoj přišel poté, co FPÖ poprvé v historii zvítězila v parlamentních volbách, což v mnoha občanech vyvolalo obavy o budoucnost demokratických hodnot v zemi.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

včera

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

včera

včera

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

včera

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

včera

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

včera

včera

včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

včera

Rusko údajně svrhlo na Ukrajinu jednu z nejsilnějších bomb. Podle Kyjeva je to propaganda

Ruské ozbrojené síly údajně zasáhly ukrajinské město Vovčansk v Charkovské oblasti pomocí mimořádně silné bomby, kterou někteří označují za termobarickou zbraň ODAB-9000. Ačkoliv o této události informovala i tuzemská média, Kyjev podle serveru Ukrajinska pravda použití této zbraně popřel a informace o ní označil za propagandu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy