Ochránci práv v šoku: Islamisté v Sýrii verbují děti a cvičí je k sebevražedným misím

Damašek - Skupiny povstalců v Sýrii najímají k boji i patnáctileté děti často pod záminkou, že jim poskytnou vzdělání. Uvádí to zpráva, kterou dnes zveřejnili ochránci lidských práv z Human Rights Watch (HRW).

"Skupiny jako Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) najaly děti a poskytují jim v rámci výuky také výcvik v zacházení se zbraněmi. Pověřují je také nebezpečnými úkoly včetně sebevražedných misí," stojí ve zprávě.

Dokument se opírá o výpovědi 25 dětí najatých v Sýrii. Bojovaly v řadách ISIL, ale také Syrské svobodné armády, fronty An-Nusra nebo kurdských oddílech. Z bezpečnostních důvodů HRW neprověřovala situaci v milicích, které bojují po boku syrské armády. Organizace vyzvala všechny skupiny bojující v Sýrii, aby přestaly děti využívat.

Mnohé z dětí, s nimiž hovořili členové HRW, řekly, že se nechaly najmout, aby mohly být s přáteli nebo příbuznými. Jiné zase jako důvod uváděly, že se se v jejich bydlišti bojovalo, takže stejně nemohly chodit do školy.

Všech 25 dotazovaných byli chlapci, ale je známo, že Kurdové najímají do svých řad i dívky a nechávají je střežit kontrolní stanoviště. Zpráva HRW upozorňuje, že využívání dětí v boji je válečný zločin a že se ho dopouští i ti, kdo financují skupiny verbující děti.

Vznikne džihádistický stát?

"V zásadě když se jim podaří nějakým způsobem stabilizovat a kontrolovat území. Ale i kdyby k tomu došlo, tak ten stát pravděpodobně nebude vůbec mezinárodně uznán, což je jednou z podmínek plnohodonotné státnosti. Otázkou je, čemu se takový stát může v praxi podobat – zde se nabízí jistá paralela s extrémně fundamentalistickým režimem Tálibánu v Afghánistánu. Je také těžké předpovědět, jak dlouho může takový kvazistát vydržet. Hodně bude záviset na postoji a strategii světových velmocí, ale i na postoji sousedního Turecka, Íránu a Saúdské Arábie. Sýrie a Irák jsou už mnohem blíž Evropě a Západu než Afghánistán a Pákistán, takže ze západního pohledu bude daleko důležitější nemít tak extremistický stát přímo za humny," řekl pro iHned.cz politolog Marek Čejka.

"Podívejme se na nebezpečné konflikty, které jsou v okolí – Sýrie, nestabilní Libanon, izraelsko-palestinský konflikt... Existence podobného státu by tyto konflikty jen přiživovala. Také záleží na tom, jaký by to mělo vliv třeba na Arabský poloostrov, jak by ho to destabilizovalo. Je ale třeba mít na paměti, že ISIS není jediná sunnitská organizace, která stojí proti Málikího režimu. Sám ISIS vznikl jako frakce al-Káidy, která je ale nezávislá na afghánsko-pákistánském centru a dostala se s ní v určitých věcech do konfliktu. Dá se dokonce říct, že ISIS je radikálnější než původní Bin Ládinova al-Káida," tvrdí expert.

A co udělá Rusko? "Tam je momentálně primární konflikt o Ukrajinu. Rusko také hodně podporuje syrského prezidenta Assada, takže bude záležet i na vývoji konfliktu v Sýrii. Velmi blízko nebezpečné oblasti je Turecko jako významná a stabilní regionální mocnost, ale na Turecku můžeme už také dlouho sledovat, že nepřechází od rázných slov ke skutečným činům. Nedávno v Mosulu (město na severu Iráku, pozn. red.) ISIS unesl desítky tureckých diplomatů. A Turecko stále vydává jen různá prohlášení, ale nevím o tom, že by dělalo něco ráznějšího," dodal Čejka.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

Více souvisejících

Sýrie Irák děti

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy