Irák spustil ostrou propagandu: Vyčistíme Tikrít od teroristických band

Tikrít (Irák) - Irácká armáda mobilizuje velké síly, aby dobyla Tikrít obsazený bojovníky skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL). Kdyby extremisté toto město udrželi, mohli by odtud velmi rychle postoupit blízko k Bagdádu, napsala agentura DPA.

Také irácká státní televize dělá všechno pro to, aby podpořila boj armády. Už řadu dní přináší televizní stanice Al-Irakíja bez ustání záběry vojáků, kteří táhnou do bitvy. Mluví se o "hrdinech", kteří mají "vyčistit Tikrít od teroristických band".

Zadýchaný reportér podrobně referuje z irácké pouště o zahájení vzdušné a pozemní operace. Pak nastoupí do jednoho stroje a strká mikrofon jednomu vojákovi po druhém: "Máš strach?" ptá se jich. Odpověď pokaždé zní: "Nemám vůbec strach." Jeden dokonce skoro křičí: "Všichni jsme připraveni." Předpověď počasí hlásí toho dne pro Tikrít přes 40 stupňů.

Irácká státní propaganda je jasným důkazem toho, jak důležité je pro vládu v Bagdádu dobytí Tikrítu. Chce zmobilizovat všechny síly, aby získala město ležící 170 kilometrů severozápadně od Bagdádu zpátky pod svou kontrolu. V boji proti extremistickým sunnitským milicím ISIL a jejich lokálním spojencům připadá Tikrítu rozhodující význam - symbolický i strategický.

Nejprve tedy symbolika: z Tikrítu pochází bývalý diktátor Saddám Husajn, který se narodil na jeho předměstí Audža. Tam byl také po své popravě koncem roku 2006 pohřben na hřbitově nedaleko hrobů svých synů Udaje a Kusaje.

"Organizace ISIS neboli Islámský stát v Iráku a Sýrii se formovala v průběhu iráckého konfliktu po americké invazi v roce 2003. Tedy v době, kdy tam rostl odpor jak mezi sunnity a šíity, tak vůči Američanům. Bylo to zhruba kolem roku 2004 a 2005. ISIS vznikl v podstatě jako místní filiálka al-Káidy, ale měl vlastní agendu a později se v Sýrii dostal s 'mateřskou' al-Káidou dokonce do konfliktu," říká pro iHned.cz Marek Čejka, odborník na Blízký východ.

"Na úspěchu, kterého ISIS v Iráku dosáhl, má podíl celá řada dalších sunnitských uskupení, v nichž ne všechna jsou nábožensky fundamentalistická. Je mezi nimi řada zneuznaných bývalých příznivců Saddámova režimu, řada členů strany Baas a další," dodal Čejka.

I strategicky hraje Tikrít důležitou roli

Město leží na hlavní dopravní spojnici mezi Mosulem, druhým největším iráckým městem daleko na severu země, a metropolí Bagdádem, kterou si radikálové vytkli za cíl.

Pokud by povstalci udrželi Tikrít, mohli by odtud možná rychle postoupit velmi blízko k Bagdádu. Příštími cíli by byly město Sámarra, poutní místo šíitů, a vojenské letiště, dříve důležitá americká základna.

Kolem Bagdádu samotného zřídila irácká armáda několik obranných pásů k odvrácení útoků ISIL. Nasazeny jsou čtyři divize, každá má 15.000 mužů, řekl listu Welt am Sonntag náčelník krizového štábu irácké armády, generál Alí Sajdí.

Studie amerického Institutu pro studium války (ISW) vychází z toho, že okamžik pro ofenzivu ISIL proti metropoli ještě nenastal. Sunnitští extremisté jsou však velmi pravděpodobně schopni páchat v Bagdádu teroristické útoky, jako právě před několika dny v převážně šíitské čtvrti Kazimíja. Tam atentátník s bombou zabil nejméně 23 lidí.Obdobný názor má i Čejka: "Obsazení Bagdádu se nezdá zas tak pravděpodobné, protože Bagdád je dost odlišné a daleko větší město než ta, která ISIS zatím dobyl. Když se člověk podívá na etnickou mapu Iráku, tak zjistí, že regiony, které ISIS obsadil, jsou hlavně sunnitskými oblastmi. A Bagdád je sice na hraně takzvaného sunnitského trojúhelníku, ale ve skutečnosti je smíšeným městem, kde je šíitská populace výrazná. Takže není až tak pravděpodobné, že by ISIS mohl Bagdád teď dobýt. Ovšem kdyby obsadil třeba i další region a šíitská města, tak by se situace mohla změnit. Ale opakuji, že toto je spíš méně pravděpodobná varianta."

A džihádistický stát? "Otázkou je, čemu se takový stát může v praxi podobat – zde se nabízí jistá paralela s extrémně fundamentalistickým režimem Tálibánu v Afghánistánu. Je také těžké předpovědět, jak dlouho může takový kvazistát vydržet. Hodně bude záviset na postoji a strategii světových velmocí, ale i na postoji sousedního Turecka, Íránu a Saúdské Arábie. Sýrie a Irák jsou už mnohem blíž Evropě a Západu než Afghánistán a Pákistán, takže ze západního pohledu bude daleko důležitější nemít tak extremistický stát přímo za humny," míní odborník.

Související

Více souvisejících

Irák Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy