Mnichovský masakr? Olympijská tragédie, se kterou se svět dodnes nevyrovnal

Před 45 lety ohromil svět ozbrojený útok teroristické skupiny Černé září na Letních olympijských hrách v Mnichově. S tímto krutým dědictvím, na jehož konci bylo 17 mrtvých, se dodnes jednoznačně svět nevyrovnal.

Letní olympiáda v Mnichově v roce 1972 měla být pro Německou spolkovou republiku příležitostí napravit dojem z berlínských olympijských her, které byly vrcholnou propagací nacismu. Snad i proto se pořadatelé pokoušeli vytvořit ovzduší míru a přátelství, nicméně pamatovali i na fakt, že do bavorské metropole přijedou i zástupci států, jejichž vztahy jsou více než napjaté. Proto například Německá demokratická republika nebo Egypt měly zvýšený ochranný dohled. Když však o podobné opatření žádal předseda izraelské olympijské delegace Šmuel Lalkin, dostalo se mu vysvětlení, že Izrael není považován za "bezprostředně ohroženou zemi", ačkoliv Lalkin uvedli i několik zásadních nedostatků týkající se bezpečnosti v olympijské vesnici.

V té době bylo napětí mezi Palestinou a Izraelem vystupňované a v červenci 1972 varoval německý psycholog Georg Sieber výbor LOH, že olympijské hry mohou posloužit jako místo střetu. Jeho slova nenašla odezvu, přitom v téže době už existoval plán Irkit a Biram. V areálu olympijské vesnice v té době jako stavební dělníci pracovali dva členové Černého září Luttif Afif (zvaný Ísa) a Jusuf Nazzal (Tony). Nejenže získali přehled o uspořádání ubikací, navíc si opatřili duplikáty všech klíčů k pokojům. Zástupce velitele Černého září Abú Daúd získal od překupníků (mělo jít o Balkánce, nejspíš Bulhary) zbraně a navzdory bezpečnostním opatřením je 24. srpna 1972 dostal před německé hranice a ukryl je v zavazadlové skříňce na mnichovském nádraží, kde je posléze Tony vyzvedl. Útočné komando Černého září mělo osm členů, ale jenom Tony a Ísa věděli, co je jeho úkolem. Když pár hodin před útokem oznámili ostatním plán akce, nikdo necouvl.

Hodiny ke smrti

Izraelská olympijská výprava bydlela v objektu na Connollystraße 31 ve dvou ubikacích. Palestinci 5. září 1972 kolem půl páté ráno přelezli plot areálu, v čemž jim nevědomky pomohli američtí olympionici, protože se domnívali, že jde o další partu sportovců, vracející se z tahu ve městě. Kopie klíče v zámku apartmánu však nešla otočit, dveře pak zablokoval mohutný zápasnický rozhodčí Josef Gutfreund, který je dokázal na chvíli zablokovat a křikem varovat ostatní. Ti však nebyli dost duchapřítomní, utekl vlastně jen trenér vzpěračů Tovje Sokolovsky.

Ačkoliv Palestinci, vyzbrojení samopaly AK-47, tvrdili, že neměli povel zabíjet, chovali se k zajatým Izraelcům brutálně. Trenér zápasníků Moše Weinberg sebral ze stolu nožík na ovoce a povalil Ísu na zem, vzápětí byl postřelen. Vzpěrač Josef Romano a zápasník Gad Tsobari byli v odlehlé části ubikace, při útěku byl Romano zastřelen, Tsobari utekl a mohl jako první podat informaci, co se ve vesnici děje. Zakrátko vyhodili teroristé Romanovu mrtvolu před dům, zatímco Weinberg, který byl zabit při dalším pokusu o útěk, zůstal uvnitř.

Z chování útočníků bylo zřejmé, že se nejedná o sebevražedné komando, protože většina z nich měla skrytou tvář, Tony měl na hlavě výrazný klobouk. Půl hodiny po akci byl informován mnichovský policejní preziden Manfred Schreiber a začalo vyjednávání. Požadavek zněl propustit 234 palestinských a arabských vězňů v Izraeli a svobodu pro německé teroristy Ulrike Meinhof a Andrease Baadera. Spolu s požadavky napsanými na papíře byla vyhozena z ubikace i Weinbergrova mrtvola. 

Schreiber společně s bavorským ministrem Bruno Merkem a spolkovým ministrem vnitra Hans-Dietrichem Genscherem vytvořili krizový štáb a pokoušeli se přijít na variantu, jak Izraelce osvobodit. Akci bohužel komplikovaly kompetence, protože v Německu v té době neexistoval tým vyjednavačů ani speciální komando. Podařilo se jim prostřednictvím policistky Anneliese Gräs získat od teroristů informaci, že pokud nebudou jejich požadavky do devíti hodin splněny, každou hodinu bude jeden člen izraelského týmu zastřelen.

Tápání a chyby

Ministerská předsedkyně Izraele Golda Meir nabídla německé vládě, že k řešení situace vyšle do sídla LOH protiteroristické komando, což němečtí zástupci odmítli a později tvrdili, že takový impuls nepřišel. Navíc díky zákonům musela situaci řešit bavorská vláda, protože spolková vláda neměla právo do jejich záležitostí zasahovat. Kolem ostře sledované rezidence se začali pohybovat policisté se zbraněmi vydávající se za sportovce, ale nikoho nenapadlo odvolat televizní štáby, takže teroristé jejich přípravy viděli na obrazovce. Po posunech se do ubikace v 17:00 dostavil Genscher v doprovodu zástupce MOV Waltera Trögera za účelem zjištění stavu rukojmích, ale i když prošli celý objekt, nebyli s to určit přesný počet únosců.

Pro mnoho lidí bylo nepochopitelné, že i přes dvě úmrtí nebyly hry přerušeny, stalo se tak až po 12 hodinách od Romanovy smrti. Genscher s teroristy dohodl odlet z vojenského letiště Fürstenfeldbrück, kam mělo být všech 17 osob dopraveno dvěma vrtulníky (8 Palestinců, 9 Izraelců). Tam měl v připraveném Boeingu čekat dvanáctičlenný přepadový oddíl, jenže po informaci, že letoun je plně natankován, odhlasovali si přítomní policisté odchod a stroj opustili, protože se báli o život. 

V akci tak zůstalo pouze pět ostřelovačů, kteří však nebyli vhodně umístěni, ani dobře vyzbrojeni - podle odborníků nebyla puška Heckler & Koch G3 pro zásah vhodná. Piloti navíc přistáli oproti dohodě v jiném směru a tím ztížili mužům na letišti palebnou dráhu.

Rozuzlení a dozvuky

Na Fürstenfeldbrück vzdálený 25 km západně od Mnichova dorazily vrtulníky kolem půl jedenácté. Ísa a Tony šli prověřit přistavený Boeing a došlo jim, že se jedná o past. Při jejich návratu došlo k přestřelce, při níž byl zraněn Tony a jeden z jeho kolegů. Ostatní pochopili, že nevyváznou, proto při opakované palbě rozstříleli reflektory, pak se rozhodli rukojmí zabít. Do jednoho stroje hodili granát, jehož výbuch zabil tři Izraelce a čtvrtý se udusil, další terorista postřílel všechny zbývající sportovce v druhém vrtulníku. Nebyl sladěn postup s obrněnými vozy, které kvůli dopravní kalamitě dorazily pozdě. Oba šéfové komanda byli zastřeleni, přežili jen tři Palestinci, kteří byli po hodinové honičce lapeni u přistávací dráhy.

Agentura Reuters ještě před půlnocí na 6. září oznámila, že izraelské sportovce se podařilo osvobodit, ale po čtyřech hodinách bylo jasné, že všichni jsou mrtví. Schreiber se od neúspěchu distancoval a obvinili Goldu Meir a izraelskou vládu z neústupnosti, on by nechal komando odletět do Maroka nebo Egypta a měl by ruce čisté. Svět ale kritizoval špatnou přípravu i jednání německých politiků, zvláště pak nevhodný výběr policistů do akčních týmů a špatné vybavení.

Stále rozpolcené názory

Tři teroristé přežili a byli zatčeni, ale dlouho se v žaláři neohřáli. Jejich bojoví druhové už 54 dní po mnichovském masakru unesli letadlo Lufthansy, let 615 na trase Damašek-Mnichov a podle toho, jak německá strana bleskově vyhověla jejich požadavku a teroristy pod bojovými jmény Samir, Badrán a Denawi propustila, bylo zřejmé, že se ráda tohoto horkého bramboru zbavila. Přeživší útočníci byli přijati jako hrdinové.

Izraelci došli k názoru, že je třeba potrestat organizátory mnichovského masakru a z iniciativy Výboru X, vedeného přímo Goldou Meir, spustili operaci Boží hněv, která měla za cíl zlikvidovat palestinské představitele zodpovědné za události v Mnichově. Zároveň mělo jít o preventivní opatření, aby už nikdo neměl odvahu nadále terorizovat izraelské občany. Šlo o utajovanou operaci, která neměla být nikdy prezentována na veřejnosti a izraelská oficiální místa dlouho odmítala jakoukoli odpovědnost.

Postupně byli zlikvidováni Wael Zwaiter, Mahmúd Hamšárí, Hussajn al-Khair, doktor Basil Kbaissi, Abu Zajd Muchasi, Muhammad Boudia, dr. Wadí Haddad a Ali Hasan Salameh. Právě s posledním jménem je spjata nechvalně známá Lillehammerská aféra, při níž méně zkušení agenti operace zaměnili Salameha s Marokáncem Ahmedem Bučikim, který neměl s Mnichovem nic společného, v Norsku pracoval jako číšník. Většina agentů byla zatčena a Izrael na jejím základě reorganizoval zvláštní jednotku Mosadu Cesarej na Kidon.

Ještě 45 let od katastrofy, která zahubila celou izraelskou výpravu není v této tragické záležitosti jasno. Pořád existují složky, které dodnes oslavují čin Černého září jako heroický. V Německu trvalo 20 let, než byly odtajněny všechny dokumenty o mnichovském masakru. A v den 45. výročí skonu sportovců Izraele odhalili Frank-Walter Steinmeier, prezident Německa a Reuven Rivlin, jeho izraelský protějšek, v mnichovském Olympijském parku památník obětem z 5. - 6. září 1972.

Související

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Více souvisejících

Izrael Terorismus palestina Letní olympijské hry 1972 v Mnichově Mnichovský masakr

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy