Sikorski má jasno. Kdo stojí za tajnými nahrávkami?

Varšava - Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski tvrdí, že za tajně pořízenými nahrávkami, na nichž hovoří on a další vysoce postavení činitelé, stojí organizovaný zločin. Podle agentury PAP ministr připustil, že zatím neví, kdo konkrétně, ale doufá v potrestání údajných pachatelů. Kompromitující záznamy, které zveřejnil polský časopis Wprost, otřásají důvěrou ve vládu Donalda Tuska. Premiér dnes tajné nahrávky označil za "plánovanou akci".

"Vláda se stala terčem útoku organizované zločinecké skupiny. Ještě nevíme, kdo za tím je, ale vyšetřuje se to," citovala Sikorského agentura PAP.

Wprost nejdřív minulý týden zveřejnil tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž guvernér Marek Belka loni v létě ministru vnitra Bartolomieji Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu.

V neděli pak časopis otiskl také přepis výňatků z jiné loňské konverzace Sikorského s tehdejším ministrem financí Jackem Rostowským, v níž šéf diplomacie ostře kritizuje polsko-americké vztahy. "Víš přece, že polsko-americké vztahy za moc nestojí", říká údajně Sikorski, "a dokonce jsou škodlivé, protože vytváří falešný pocit bezpečí".

Sikorski podle agentury AP nepopřel, že zveřejněné poznámky řekl. Pro svá tvrzení, že je za nimi organizovaný zločin, ale nepředložil žádné důkazy.

Tusk dnes podle agentury Reuters řekl, že tajné nahrávání vedoucích činitelů a podnikatelů je pokusem o destabilizaci země. Tusk rovněž prohlásil, že si nenechá ilegálními odposlechy vnutit změny ve svém kabinetu.

Podle premiéra vše ukazuje na to, že odposlechy jsou "plánovanou akcí", která nemá poškodit pověst vládní strany, ale ochromit stát v kritické situaci, která nyní panuje v Evropě a na Ukrajině.Sikorského podle agentury APA vyzval k odstoupení poradce polského prezidenta Bronislawa Komorowského Tomasz Nalencz.

Dosud nebylo potvrzeno, zda je nahrávka Sikorského autentická a Wprost nesdělil, jak se k ní dostal. Velvyslanec USA v Polsku Stephen Mull podle PAP odmítl komentovat obsah údajné soukromé konverzace.

Rostoucí význam Polska si uvědomují Spojené státy

Polsku strategii budování silné armády nařizuje (umožňuje) ústavní klauzule, která vládu zavazuje investovat minimálně 1,95 % domácího HDP do obrany. Ačkoliv všechny členské státy NATO mají dle stanov Aliance stejnou povinnost, vedle Spojených států, Velké Británie, Turecka a Řecka, je Polsko jedinou členskou zemí z osmadvacítky, která povinnost dodržuje. Alokace zdrojů polské vlády na obranu má navíc dlouhodobě rostoucí trend. Podobný přístup je přitom ve střední a východní Evropě ojedinělý a demonstruje rostoucí polské zahraničněpolitické ambice, které sahají daleko za hranice regionu, uvedl ceskyrozhled.cz.

Obamova administrativa potřebuje minimalizovat dopady strategického přeorientování své zahraniční politiky do Asie. Polsko již vlastní americké stíhací letouny F-16, ve městě Lask je nastálo usídlen rotující oddíl amerického letectva a USA by rády vztahy s Polskem ještě prohloubily.

Reputace Polska ve vojenské oblasti přitom roste nejen v Evropě. Každoroční Mezinárodní veletrh vojenského průmyslu V Kielce na jihovýchodě Polska, je přehlídkou polských zbrojovek. Jejich význam je vidět na rostoucím objemu exportu polské vojenské techniky. Vedle severní Ameriky a EU se stále významnějším zákazníkem stávají východoasijské státy. Státní zbrojovka Bumar například v lednu 2012 uzavřela kontrakt s indickou vládou na dodání dvou set obrněných vozidel WZT-3 v hodnotě 1 miliardy zlotých. Do Malajsie firma prodala tanky PT-91 a protivzdušný obranný systém s krátkým doletem KOBRA, Indonésie od polské Bumar zakoupila několik raket Grom a ve výčtu bychom mohli pokračovat.

Polsku samozřejmě ke statutu regionální velmoci zatím mnohé chybí. Ekonomický, politický, ani kulturní vliv nedosahuje polského potenciálu a polských ambic. Cílevědomá zahraniční politika, stavící na silné armádě a těsné spolupráci s klíčovými evropskými státy, Německem a Francií, ovšem přináší důležité úspěchy. Polsko již je respektovanou středoevropskou zemí, a budou-li mu okolnosti přát, svých ambic může, poprvé ve své historii, v střednědobém horizontu dosáhnout.

Související

Více souvisejících

Polsko Radoslaw Sikorski

Aktuálně se děje

před 56 minutami

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy