Ruská armáda má vážný problém, doplatil na něj už Sovětský svaz

Moskva - Ruská armáda se uhnízdila na Krymu i v Arktidě, "vybojovala" stovky cvičení, získala tisíce nových zbraní a její přeměny stabilně pokračují. Kurz zahraniční politiky si žádá posilovat vojenskou sílu. Ale rozsah vyhlášených plánů a požadavky vojáků jsou tak kolosální, že není jasné, co si s nimi za krize počít. Právě kvůli tomu se už rozpadl Sovětský svaz, upozornil ruský list Kommersant.

Ruská armáda nového typu, jako výsledek všech vojenských reforem posledních šesti let, byla poprvé nasazena na Krymu, jak s jistým zpožděním přiznal ruský prezident Vladimir Putin. Byla to podle současných ruských měřítek plnohodnotná a velká vojenská operace, i když nebyla bojová v plném smyslu tohoto slova. Hlavním nebylo to, nakolik "tito lidé" budou "zdvořilí", ale jak odvedli svou práci. Přeprava různých druhů sil (zvláštní jednotky, pozemní síly, letectvo, protivzdušná obrana a posily námořnictva) na poloostrov se odehrála skrytě, rychle a přesně.

Už v březnu západní vojenští experti přiznali, že vidí úplně jinou armádu, než jakou sledovali během konfliktu s Gruzií v roce 2008 - s novou výzbrojí a výstrojí, s množstvím osobních spojovacích prostředků, (které vždy chyběly dokonce i sovětské armádě), s dobře vycvičenými důstojníky a vojáky.

Masový příliv nových zbraní a rostoucí vojenská aktivita, jako bylo dosud největší cvičení Východ-2014, četné mimořádné prověrky bojové pohotovosti či budování vojenského uskupení v Arktidě, se staly nejvíce zaznamenávanými trendy.

Ale uplynulý rok předvedl i něco jiného, co nebylo tak viditelné, ale asi bylo důležitější. Zdá se, že boj s "přehmaty" předchozího ministra obrany Anatolije Serďukova, kterého tak nenáviděli mnozí vojáci, se omezil na návrat kadetů Suvorovova učiliště na vojenské přehlídky, praporčíků do jednotek, nárameníků na ramena, reinkarnaci Tamanské a Kantemirovské divize a řadu podobných halasných, ale čistě dekorativních opatření.

Důležité je něco jiného: ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov důsledně pokračovali v Serďukovově reformním kurzu. To se týká budování tvrdých finančních a cenových vztahů s průmyslem, přechodu armády ke službě vojáků na kontrakt či změně struktury vojsk. Slibuje se i splynutí letectva a vojsk protivzdušné a kosmické obrany, což sice slibovali už za Serďukova, ale nakonec se neodvážili. To v éře jeho nástupce si nikdo na námitky netroufá.

Ale nová krize hrozí postihnout vše. Bude nutné snižovat vojenské výdaje, armáda okusí vliv sankcí. Je sice zrovna v módě chlubit se programy, které mají nahradit dovoz, ale ve skutečnosti je nelze stoprocentně uskutečnit, například ve vojenské chemii či mikroelektronice. Znamená to buď se smířit s horšími domácími náhražkami, anebo získat přístup k cizím technologiím, materiálům a součástkám "oklikou", což zase znamená, že se konečný vojenský výrobek prodraží.

Na tomto pozadí "krymský trend" ve vztazích se Západem, spočívající ve zvyšování konfrontace s NATO v duchu studené války, neponechává volnost výběru a opět staví na prvé místo budování především strategických sil, ať útočných, či obranných. K tomu se přidává tradiční ruská "velkorysost".

Rusko už ohlásilo obrovské množství strategických projektů, jako jsou mezikontinentální rakety Jars a Rubež, těžká raketa Sarmat, raketové vlaky Barguzin, ponorky třídy Borej s raketami Bulava, nový strategický bombardér, střely s plochou dráhou letu X101/102, námořní střely Cirkon, dva systémy pozemní protiraketové obrany, rozsáhlá síť pozemních radarů typu Voroněž, jednotný systém kosmického průzkumu a velení, anebo nová řada raketových nosičů. Ani tu není dost místa, aby se vše vyjmenovalo.

Taková velkorysost při nesmírně nákladných vojenských programech spolu s odhodláním toto vše i sériově vyrábět a rozmisťovat naprosto jasně připomíná Sovětský svaz 80. let. Ale tehdejší krize, rovněž spjatá s pádem cen ropy, skoncovala se vší velkorysostí i spolu se Sovětským svazem, píše Kommersant.

Související

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Více souvisejících

Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Prezidentská debata CNN: prezident Joe Biden

Bidenův výkon: Výzvy k rezignaci a klesající čísla průzkumů. Co bude s USA?

Na briefingu pořádaném v Bílém domě, který následoval po katastrofální televizní debatě, byla tisková místnost zaplněna do posledního místa. Novináři se zaměřili zpočátku na jedinou otázku: jaký je stav amerického prezidenta Joea Bidena? Každá otázka na mluvčí prezidenta odrážela zájem a obavy veřejnosti a politiků.

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Čínská armáda, ilustrační foto

Si Ťin-pchingův sen o modernizaci armády se rozpadl. Z vrchu dolů je prolezlá korupcí

Čínská armáda je bezpochyby kolos, se kterým není radno si zahrávat, pokud nemáte vojsko o podobné síle. Stejně jako každá jiná státní instituce kdekoliv po světě ale má i největší komunistická armáda své vady – podle nejnovějších zjištění americké stanice CNN se dotkla nejvyšších míst Lidově osvobozenecké armády (PLA) korupční kauza – a to velmi rozsáhlá. Může zabránit snu Si Ťin-pchinga o modernizaci armády do roku 2035.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Cestou do Chorvatska si nově připlatíte. Platí sezónní ceny mýta

Začaly letní prázdniny a s nimi i hlavní turistická sezóna. A jak známo, nejčastější dovolenkovou destinací Čechů je už dlouhé roky Chorvatsko. I letos se tam některé položky zdražily. Upozornil na to slovenský web Topky.sk. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy