Rusko lže. Popírá zřejmé a používá živé štíty, rozjel se Putinův kritik

"Každý ví, že tak zvaná Nová Rus na východě Ukrajiny je zaplavena moderními ruskými zbraněmi. Sociální sítě denně přinášejí fotky a videa ukazující nekonečné kolony vojenských vozidel pohybujících se regionem. Jakmile se ukrajinským silám podaří takovou kolonu zničit, ukážou dokumenty vojáků, kteří tanky a obrněná vozidla řídili. A přesto nedávno, minulý týden, (ruský) ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov opět prohlásil, že Rusko separatistům vojenskou techniku neposkytuje a požadoval, aby ti, kdo z toho Rusko obviňují, přinesli důkazy," konstatuje Andrej Malgin, ruský novinář, literární kritik a blogger. Ve svém komentáři na serveru Moscow Times zkritizoval postoj ruského režimu k ukrajinské krizi.

Ruské zapírání je špatný vtip

"Opakuji, že důkazem musí být hmotný materiál a nic jiného," parafrázuje Malgin slova ruského ministra zahraničí. Dodává, že ruský vyslanec v OSN, Vitalij Čurkin, toto opakuje prakticky na každém zasedání Rady bezpečnosti OSN. "Už se z toho stal špatný vtip. Jsou jim předloženy důkazy a oni nadále odpovídají: Nic nevidím. Kdy konečně přinesete důkaz?" zlobí se publicista.

"Minulý víkend americký prezident Barack Obama a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg poprvé po dlouhé době hovořili otevřeně a adresně o situaci. Po ostřelování obydlených oblastí v Mariupolu generální tajemník deklaroval, že ruská vojska na východě Ukrajiny tyto ofenzivní operace podporují velením, kontrolními systémy, protivzdušnou obranou zahrnující moderní střely země-vzduch, bezpilotními letouny, sofistikovanými raketomety a zařízením pro elektronický boj," připomíná blogger.   

Obama v zásadě sdělil to samé, míní Malgin a parafrázuje: "Jsme hluboce znepokojení posledním prolomením příměří a agresí, kterou tito separatisté rozpoutali - za ruské podpory, s ruským vybavením, s ruskými financemi, s ruským výcvikem a ruskými vojáky."  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Pochopitelně není nic nového, když jeden stát poskytuje zbraně separatistům v jiné zemi. Ale Rusku se podařilo být v této praxi průkopníkem a to ze dvou důvodů: jaké zbraně separatistům poskytuje a jak se s nimi zachází. Poprvé v historii dostali separatisté možnost sestřelovat letadla pohybující se ve výšce 10 tisíc metrů a zřejmě poprvé dostali také ničivé raketomety. Čtvrť Vostočnij v Mariupolu byla ostřelována systémy Grad a Uragan. Tyto raketomety představují ohromně ničivou sílu, zbraň likvidující vše živé ve velké oblasti," varuje komentátor.

Raketomety a živé štíty

"Když se Rusko rozhodlo převzít kontrolu své hranice s Ukrajinou, ruská armáda jednoduše začala doslova nalévat tyto Grady a Uragany do pohraničních území. Na svůj blog jsem také umístil fotku, která byla pořízena minulou neděli v ukrajinském městě Šachtarsk, jež nyní kontrolují proruští separatisté. Ukazuje dvojici náklaďáků Pantsir-S1 osazených protiletadlovým systémem a raketami země-vzduch. Ruská armáda zavedla tuto úpravu v roce 2012. Nikdy nebyla součástí ukrajinské obrany. Jak se tedy dva z nich ocitly v Šachtarsku - a to ne někde v poli či lesní oblasti, ale pouze jeden yard od velkého obytného komplexu?" ptá se Malgin.   

"Očividně žádný ze separatistů by nedokázal tak moderní zbraně ovládat. Jedině speciálně vycvičení ruští vojáci vědí jak na to. Proč jsou ale umístěné v obytné čtvrti? Nepochybně protože někdo rozkázal je tam zaparkovat. V takovém případě totiž jakýkoliv pokus k jejich zničení neodvratitelně povede k množství civilních obětí. A to je druhá ruská inovace na Ukrajině: Rusko nejenže dodává separatistům ohromně ničivé zbraně, ale používá místní populaci, která údajně přivolala tyto jednotky na svou vlastní ochranu, jako živé štíty," obviňuje závěrem svého komentáře Moskvu Malgin.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

Více souvisejících

Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 24 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy