Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá na webu uvedla, že nárůst meziročního růstu cen na téměř tři procenta byl především způsoben růstem cen potravin, alkoholických nápojů a pohonných hmot. V dubnu ceny zboží celkově stouply o 1,4 procenta a ceny služeb o 5,3 procenta.

V kategorii potravin většina sledovaných položek v dubnu mírně zvýšila svůj meziroční pokles. Ceny mouky klesly o více než 19 procent, masa o téměř čtyři procenta, polotučného trvanlivého mléka o 11,4 procenta a vajec o 15,5 procenta. Naopak zdražila zelenina o 2,4 procenta a čokoláda o více než devět procent. Meziroční růst cen nealkoholických nápojů zrychlil na 5,4 procenta.

Největší vliv na meziroční růst cen měly tradičně ceny v oblasti bydlení. Ceny nájemného stouply o 7,2 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 4,6 procenta, vodného a stočného o více než desetinu, elektřiny o 12 procent a tepla a teplé vody o 2,8 procenta. Naopak zemní plyn zlevnil o 5,8 procenta a cena tuhých paliv byla nižší o téměř pět procent.

Alkoholické nápoje se prodávaly meziročně o 10,4 procenta dražší, cena vína stoupla o 5,5 procenta, piva o 6,5 procenta a tabákových výrobků o 7,1 procenta. Pohonné hmoty a oleje zdražily o 8,4 procenta. Za stravovací služby lidé v dubnu platili o téměř osm procent více než v předchozím roce a za ubytovací služby o více než devět procent.

V meziměsíčním srovnání ceny zboží vzrostly o procento a ceny služeb zůstaly stejné jako v březnu. Nealkoholické nápoje zdražily o 2,8 procenta, vepřové maso o 4,6 procenta, zelenina o 2,3 procenta a čokoláda o téměř 11 procent. Meziročně stouply i ceny alkoholických nápojů, vína o 5,4 procenta, lihovin o 3,8 procenta a piva o 1,4 procenta. Tabákové výrobky zdražily o 1,2 procenta a pohonné hmoty a oleje o 2,7 procenta. Naopak dovolené s komplexními službami meziměsíčně zlevnily o 4,2 procenta.
 
 
 
 
 

Související

Více souvisejících

Obchody potraviny jídlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 22 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Němci si schraňují léky, Češi mají nedostatek. Válkův náměstek: Moje zima bude opět tuhá

Česko ve spojení s několika zeměmi kritizuje německou vládu za „hloupou strategii“ v oblasti vytváření zásob léků. Během pátečního jednání šéfů zdravotnictví v rámci Rady EU a hodlají situaci řešit. Jako nesprávný je hodnocen nejen přístup Německa, ale také Francie a Rakouska. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy