NATO si zahrává s ohněm? Riziko války stoupá, sýčkuje historik

Vojenská cvičení NATO v Evropě přiživují mezinárodní napětí. Je přitom nepředstavitelné, že by Rusko poslalo svá letadla, tanky a lodě například do Mexika a uspořádalo manévry u amerických hranic, uvádí švýcarský historik a expert na Severoatlantickou alianci Daniele Ganser. Uvedený názor prezentoval v rozhovoru pro server rt.com.

NATO většinou ospravedlňuje pořádání svých cvičení i další vojenská opatření situací na Ukrajině. Na východě země přitom již dva měsíce panuje příměří, které je rámcově dodržováno. Jaký je podle experta skutečný cíl Severoatlantické aliance?

"Jde o nebezpečné ukazování svalů a v zásadě nápad Washingtonu ujistit všechny své spojence z NATO, že Spojené státy pošlou vojska do Evropy. Co to ale znamená? Znamená to válku na Ukrajině a v dalších zemích a to rozhodně není to, co Evropané chtějí. Proto si myslím, že tato vojenská cvičení NATO jsou nebezpečná," konstatuje historik.   

"Důvodem je to, že probíhá mediální válka," odpovídá Ganser na otázku, proč je v souvislosti s ukrajinskou krizí na Rusko nahlíženo jako na agresora, přestože se Moskva aktivně zapojuje do mezinárodních jednání, která by měla vyústit v trvalý mír na Ukrajině. "Říká se tomu informační boj a lidé ve Švýcarsku, v Německu, Itálii, ve Francii, v Estonsku, Lotyšsku a dalších zemích mají uvěřit, že Rusko je skutečným problémem," dodává expert.  

V historických analýzách ale občas děláme to, že se díváme na věci okolo. Řekneme: Počkejme chvíli, co by se stalo, pokud by ruská letadla, tanky a lodě překonala Atlantik, dorazila do Mexika a zahájila vojenské cvičení na hranicích se Spojenými státy? Ve skutečnosti bychom měli stejnou situaci, kterou vidíme nyní, když se vojáci USA pohybují v blízkosti ruských hranic. A bylo by to nebezpečné. Tvrdil bych o tom to samé. V takovém případě bych tvrdil, že není moudré, aby Rusko uzavřelo vojenské spojenectví například s Mexikem a pořádalo vojenská cvičení na hranicích Spojených států. To není dobrá věc pro mír," míní odborník.      

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Myslí si historik, že stávající vojenská cvičení ve východní Evropě a námořní manévry v Baltském moři mají za cíl vyprovokovat konflikt s Ruskem, jak někteří proruští komentátoři tvrdí?

"Nebezpečím je, že se tato vojenská cvičení vymknou kontrole. Nad pobaltskými státy nyní přelétají americká letadla, přičemž jsou jen několik minut letu od Petrohradu a dovolte mi opět načrtnout paralelu - je to stejné, jako by ruská vojska pořádala cvičení v Mexiku a (ruská letadla) létala podél hranic Spojených států. A ačkoliv střílí pouze slepou municí, dělají ohromný rámus a lidé na druhé straně příslušné mezinárodní hranice nevědí, zda nemohou udělat chybu. Mě osobně se tato cvičení NATO vůbec nelíbí, přiživují napětí a to není to, co bychom potřebovali," tvrdí Ganser.

"Existuje zde určité rozpory, musíte se podívat na historii NATO," deklaruje expert v souvislosti s jistými omezenými protesty v evropských zemích proti manévrům Severoatlantické aliance. Veřejný obraz aliance se podle jeho názoru stává stále problematičtějším.  

"Čeho bylo dosaženo v Libyi? V roce 2011 bombardovali tuto zemi a nyní jde v zásadě o zhroucený stát, kde se navzájem zabíjejí jednotlivé strany. Když se podíváte na Afghánistán, který (NATO) začalo bombardovat v roce 2001, co se stalo s touto zemí? Opět se zde vzájemně vraždí různé strany a rozhodně nechceme, aby se toto stalo na Ukrajině, to v Evropě nechceme. Evropané jsou stále více kritičtí vůči NATO," uzavírá sporným tvrzením historik.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Více souvisejících

NATO Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy