Čeho se bojí ruská armáda? Expert promluvil

NÁZOR - V Británii probíhá bolestná revize výdajů na obranu, v rámci níž je často zmiňováno potenciální ohrožení ze strany Ruska, ať již skrze přerušení internetových kabelů na dně oceánu, bombardérů narušujících britský vzdušný prostor či invazi na území NATO, připomíná historik a politolog Mark Galeotti v komentáři pro server The Guardian. Expert na působící v pražském Institutu mezinárodních vztahů tvrdí, že z Ruska se tak stává zbraň, která má posloužit jistým zájmům a ospravedlnit masivní investici do nových armádních systémů.

Nejlepší pěchota na světě

Jelikož je Rusko tím nejnebezpečnějším agresorem, kterému může Británie čelit, zůstává podle odborníka zarážející, jak málo se diskutuje o obavách, které v ruských vojenských kruzích vyvolává britský vojenský potenciál. Sám Galeotti uvádí, že z ruských vojenských spisů a osobních rozhovorů s aktivními i vysloužilými ruskými důstojníky postřehl jejich značné obavy, které se značně opomíjejí.

"Náznaky, že Velká Británie spojí a zeštíhlí své speciální a úderné síly budou nepochybně široce oslavovány v masivní budově ruského generálního štábu na Znamenkově ulici v Moskvě," soudí politolog. Odkazuje na slova, která si nedávno vyslechl od nejmenovaného vysloužilého ruského důstojníka z plánovacího velitelství, že Británie vždy měla nejlepší lehkou pěchotu na světě, protože "ti bastardi" se dokážou dostat na jakékoliv místo dříve, než by se Rusku líbilo.

Tanky se sice hodí na boj s jinými tanky, ale pravděpodobnost otevřené pozemní války mezi Ruskem a NATO je velmi mizivá, zdůrazňuje Galeotti. Dodává, že pro vše ostatní - od podpůrných misí, přes humanitární intervence až pod rychlé pozemní zábory, podobně jako na Krymu - je důležité dostat se na bojiště včas a v tomto směru jsou britské speciální jednotky, námořní pěchota a výsadkáři těžko překonatelní.

Dané jednotky jsou rovněž příhodné pro geopolitiku po brexitu, jelikož umožňují Británii dosáhnout běžných cílů a "prát se mimo svou váhovou kategorii", což paradoxně může těšit také Francii, konstatuje expert. Připomíná, že během své poslední návštěvy francouzského ministerstva obrany opakovaně zaslechl obavy, že po brexitu zůstane Francie jedinou zemí EU, která je svolná a má síly k vedení seriózní vzdálené operace, a pokud Británie zůstane potenciálním partnerem dodá jí to důvěryhodnost i jistou páku.

Svým způsobem se Rusové dívají podobně na Královské námořnictvo. To, co je znepokojuj, není britská nová velká letadlová loď, z níž by se podle jednoho námořního důstojníka v případě války stal "velký magnet na rakety", pokračuje odborník. Vysvětluje, že větší obavy vzbuzují menší, lehká plavidla, například ponorky schopné bojovat v Severním moři, fregaty schopné chránit britské pobřeží i uplatňovat sílu za hranicemi a celkové počty lodí umožňující jejich nasazení prakticky kdykoliv. "Pokud by vaše námořnictvo tvořila prakticky jedna bojová skupina letadlové lodě, můžete provést dobře jednu věc, ale nic víc," parafrázuje Galeotti slova ruského důstojníka.

Jaderné zbraně Moskvu netrápí

Rusové se navíc nedomnívají, že Británie má výhodu jen kvůli speciálním silám, ale především díky výcviku a morálce, podotýká historik. Konstatuje, že ruské úspěchy na Krymu a v Sýrii částečně odrážejí nový důraz na lidskou stránku ruské armády, přičemž britské problémy s omezováním výdajů na výcvik a přepínáním svých sil nezůstávají bez povšimnutí.

"Dnes mají Evropané armády, ale nikoliv vojáky, zatímco Britové vždy vojáky měli, tak proč o to chtějí přijít? Opravdu, proč?" cituje Galeotti nejmenovaného ruského představitele s tím, že pro britské armádní příslušníky Rus dokonce použil označení "válečníci". Přiznává, že pochopitelně existuje mnoho dalších klíčových aspektů pro zajištění britské obranyschopnosti, ale pokládá otázku, proč toto Rusy příliš neznepokojuje.

Politolog od ruských představitelů například nikdy neslyšel, že berou vážně britské jaderné odstrašovací schopnosti. Přesto se o nich z mnoha důvodů momentálně seriózně nedebatuje, ačkoliv pokud by se vyřadily z vojenského rozpočtu, znamenalo by to ohromný rozdíl, podotýká Galeotti. Apeluje, abychom nežili v iluzi, že tomu tak kvůli obavám, které tento arzenál vzbuzuje v Moskvě.

Revize britských vojenských výdajů musí brát pochopitelně v potaz celkové zájmy země, připouští odborník. Konstatuje však, že pokud je hlavním záměrem odstrašit Rusko, pak se vyplatí věnovat pozornost tomu, co skutečně vzbuzuje v Moskvě obavy - flexibilní, rychlé a všestranné, plně profesionální síly, které nepotřebují nejtěžší zbraně, největší lodě či nejdražší letadla, ale musí být schopné dostat se včas tam, tam jsou potřeba.   

Související

Více souvisejících

Rusko Velká Británie Jaderné zbraně Armáda U.K.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 39 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy