USA nabídly Íránu mírová jednání. Co na to česká diplomacie?

Mnichov - Prostor pro diplomatické řešení sporů s Íránem o jeho jaderný program stále existuje, míč je ale teď na straně Teheránu. Na mnichovské bezpečnostní konferenci to dnes prohlásil americký viceprezident Joseph Biden.

Podle Bidena jsou USA připraveny i k přímým rozhovorům s Íránem. Současně ujistil Evropu, že Spojené státy se od ní neodvracejí, a vyzval syrského prezidenta Bašára Asada, aby opustil vedení své země zmítané krvavou občanskou válkou.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který na mnichovské konferenci zastupuje ČR, souhlasí s Bidenem, že je stále prostor pro diplomatické řešení íránské krize. Na jeho výzvu k Asadovu odchodu ale hledí skepticky. Řekl to dnes ČTK a Českému rozhlasu. Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova sedí syrský prezident "pevně v sedle".

"Je stále čas, je stále prostor pro úspěch diplomacie podpořené tlakem. Míč je ale teď na té straně kurtu, kde hraje teheránská vláda. A pro Teherán je nejvyšší čas, aby vážně a s dobrou vůlí přistoupil k jednání se (skupinou) 5+1 (pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo)," prohlásil Biden. Naznačil přitom připravenost Washingtonu i k přímým rozhovorům USA s íránskými představiteli, "pokud k nim přistoupí vážně, a ne jen tak na zkoušku".

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle Teherán vyzval, aby nabídku Washingtonu k přímým jednáním přijal. "Ruka byla nabídnuta," apeloval na Írán, který by podle Westerwelleho neměl připravenost USA k rozhovorům promeškat. Letošní rok označil za rozhodující pro nalezení diplomatického řešení sporu o íránský jaderný program.

"Já také vidím prostor pro jednání. Jsem přesvědčen, že musíme jednat, jednat a jednat," přidal se Schwarzenberg, podle něhož jsou i "jisté, lehce pozitivní zprávy" o posunu v íránské otázce. "Jak známo, byla vydána fatva proti jaderným zbraním. To člověk musí v tom jejich systému brát trochu vážně," poznamenal český ministr zahraničí.

Americký viceprezident dnes v Mnichově rovněž ujistil Evropu, že obavy některých jejích představitelů, že USA se od ní odvracejí a zaměřují své zájmy do Asie a Tichomoří, jsou neopodstatněné. "Evropa je základním kamenem našeho angažmá ve světě a katalyzátorem pro spolupráci na celé planetě. Na tom se nic nezměnilo," zdůraznil.

"My vás potřebujeme stejně, jako vy potřebujete nás. Zůstáváte naším nenahraditelným partnerem," prohlásil Biden, čímž zopakoval své páteční vyjádření ze setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně.

Podle něj na tom nic nemění ani fakt, že USA mají své zájmy i na druhé straně zeměkoule podobně jako třeba Rusko. "Zůstaneme pacifickou i atlantickou velmocí," ujistil Biden, který je v Evropě jako první představitel administrativy prezidenta Baracka Obamy po jeho znovuzvolení do Bílého domu. Vyslovil se také pro co nejrychlejší dojednání transatlantické zóny volného obchodu.

Americký viceprezident se vyjádřil i ke konfliktu v Sýrii, přičemž vyzval Asada k odchodu. "Je to tyran lpící na moci. Už není v pozici, aby vedl svůj lid. Musí odejít," soudí Biden, který se dnes odpoledne na okraj mnichovské konference setkal se zvláštním emisarem OSN pro Sýrii Lachdarem Brahímím a šéfem spojené syrské opozice Ahmadem Muázem Chatíbem. Ten v pátek v noci na mnichovském fóru zopakoval, že je připraven jednat s představiteli Asadova režimu.

S Chatíbem dnes vůbec poprvé v Mnichově jednal i Lavrov, jehož země je dlouholetým spojencem režimu v Damašku. Podle ruského ministra zahraničí syrský prezident "sedí pevně v sedle" a za největší nebezpečí konfliktu v Sýrii označil to, že by se chemické zbraně tamní vlády mohly dostat do rukou rebelů."Domnívám se, že dokud je (syrská) vláda schopná tyto zbraně kontrolovat, je situace bezpečná. Pozorně to sledujeme a věříme, že není důvod k obavám," uvedl šéf ruské diplomacie.

Skepticky na Asadův odchod hledí i Schwarzenberg. "Podle mého názoru, se pan Asad rozhodne podle svého, a nikoli podle výzev, které zazní v Mnichově," reagoval na Bidenův apel český ministr zahraničí, podle něhož jsou síly Asadova režimu a jeho odpůrců vyrovnané a zatím nevidí ani posun v postoji Moskvy. "A doplácí na to jen Syřané, kteří jsou stříleni z obou stran," dodal Schwarzenberg.

Proti 49. bezpečnostní konferenci dnes v Mnichově protestovalo asi tisíc odpůrců NATO a globalizace. Demonstrace se podle agentury DPA obešla bez výtržností. Pravděpodobně kvůli nevlídnému počasí se jí zúčastnilo pětkrát méně lidí, než organizátoři původně počítali.

Související

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.
Joe Biden

Biden řekl, jestli se Blízký východ může vyhnout totální válce

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že totální válce na Blízkém východě lze stále zabránit, ale vyžaduje to ještě mnoho úsilí. Biden to uvedl v době, kdy v regionu panuje velké napětí kvůli izraelským útokům v pásmu Gazy a Libanonu a očekává se reakce Izraele na masivní raketový útok z Teheránu z úterního večera.

Více souvisejících

Joe Biden Írán Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 9 hodinami

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy