Ukrajinský premiér Jaceňuk: Asociační dohodu s EU podepíšeme 21. března

Kyjev/Brusel - Ukrajina a Evropská unie podepíšou politickou část asociační dohody 21. března, uvedl dnes předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňuk. Jeho prohlášení odvysílala kyjevská televize. Evropská unie dnes ale zopakovala svůj postoj, že o termínu podpisu není s konečnou platností rozhodnuto a věcí se budou v pondělí zabývat ministři zahraničí EU. Ekonomická část dohody bude podle Jaceňuka podepsána později.

"Hovořil jsem s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Dohodli jsme se, že politická část asociační dohody mezi Ukrajinou a EU bude podepsána během summitu 21. března," řekl podle agentury AFP Jaceňuk, který se v pátek vrátil z cesty do USA a EU.Mluvčí evropské diplomatické služby Maja Kočijancičová dnes ale ČTK potvrdila, že se nic nemění na stanovisku, které dali diplomaté EU najevo už v pátek. O případném čtvrtečním podpisu politické části asociační dohody budou rozhodovat ministři zahraničí členských zemí na své schůzce v pondělí.Existují totiž určité sporné právní otázky okolo možnosti podepsat jen část už dojednaného textu smlouvy. Právníci EU by tak měli ministrům v pondělí doporučit, jak bude možné postupovat. Na cíli unie mít politickou část smlouvy stvrzenou ještě před 25. květnem, kdy se na Ukrajině mají konat prezidentské volby, se nic nemění.Politickou částí asociační dohody jsou míněna její preambule, a první dvě její "kapitoly". Ty se týkají obecných principů spolupráce mezi EU a Ukrajinou a také politického dialogu a reforem, politické asociace a též sbližování a spolupráce v zahraniční a bezpečnostní politice.Kvůli smlouvě o volném obchodu, která asociační dohodu provázela, odmítl svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč koncem listopadu už parafované dokumenty podepsat a přiklonil se k posílení vztahů s Ruskem, které mu slíbilo pomoc. Toto rozhodnutí vyvolalo zejména v Kyjevě vlnu protestů, která vedla k Janukovyčově sesazení.Stoupenci sbližování s Ruskem jsou přesvědčeni, že ekonomická část asociační dohody způsobí ukrajinskému průmyslu značné problémy, protože je silně propojený s ruskou ekonomikou.Vrcholná schůzka EU se bude konat 20. a 21. března v Bruselu. Unie zdůraznila svou pomoc a posílení vztahů s Ukrajinou po ruské vojenské intervenci na Krymu.Původně se uvažovalo také o tom, že by politická část asociační dohody mohla být podepsána už 17. března při schůzce unijních ministrů zahraničí.

Acquis communautaire

Tento termín označuje souhrn zákonů a ustanovení, přijatých během jednotlivých etap evropské integrace a vytváření společného trhu. Používá se především ve vztahu k zemím, které jsou přijímány za nové členy Evropské unie. Rozumí se jím, že nová země přijme a vezme za své stávající i budoucí práva a povinnosti, spjaté se systémem a institucionálním rámcem EU - včetně práv a povinností plynoucích z multilaterálních i bilaterálních dokumentů, jež EU a její členské země podepsaly.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Arsenij Jaceňuk EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 52 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy