SARS

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.
Koronavirus

COVID-19 byl předpovězen už v roce 2007? Studie varovala před epidemií podobnou SARS

Vědci Hongkongské univerzity už před více než deseti lety varovali před možností, že se z Číny může rozšířit nový virus podobný tomu, který v roce 2003 vyvolal epidemii SARS. Studie zveřejněná v roce 2007 v odborném časopise Clinical Microbiology Reviews uvedla, že se nemoc může znovu objevit z míst, jako jsou čínské trhy s exotickými zvířaty.
Ilustrační foto

Epidemie Covid-19 se v létě nemusí zastavit. Expert vysvětluje proč

V Izraeli je podle dnešní bilance novým koronavirem nakaženo 55 lidí. Žádný pacient nezemřel, ale existuje první případ nákazy u člověka, který nikam necestoval a neví, kdy s nakaženými mohl přijít do styku. Pro všechny, kdo přijedou do Izraele z ciziny, platí povinná 14denní karanténa.
Světová zdravotnická organizace (WHO)

Nový koronavirus překonal epidemii SARS. Mrtvých je přes 800

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes 800 obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37.500 případů, z toho valná většina v Číně. Informovala dnes agentura AP.
Ilustrační foto

Wuchanský koronavirus už zabil přes 360 lidí, je horší než SARS

Novým typem koronaviru, který se od prosince šíří z čínského města Wu-chan, se již nakazilo přes 17.000 lidí a nejméně 362 jich nákaze podlehlo. Státy nadále přijímají opatření proti šíření viru, ale Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před přílišným omezování mezinárodního obchodu a dopravy. Česká vláda dnes rozhodla o přerušení všech přímých leteckých spojů mezi Českem a Čínou.
Zdravotnictví

Proč se nedaří zastavit koronavirus? Profesor má překvapivou odpověď

NÁZOR – Probíhající epidemie koronovairu v Číně připomíná, že prevence a kontrola infekčních chorob nejsou pouze otázky veřejného zdraví, konstatuje profesor Robert Peckham v komentáři pro server The Independent. Historik z University of Hong Kong deklaruje, že jde také o klíčové společné a politické problémy.
Ebola, ilustrační fotografie

Koronavirus se šíří dál, epidemie vyrovnala tu způsobenou virem SARS

Počet lidí nakažených novým koronavirem stoupl na více než 8100. Svým rozsahem tak současná epidemie vyrovnala tu, kterou před 17 lety způsobil virus SARS. S odvoláním na úřady o tom dnes informovala agentura DPA. Podle ní se dneškem koronavirus rozšířil už do všech regionů a provincií Číny.
Ilustrační foto

Wuchanský koronavirus je hrozivější než SARS. Plnou silou teprve udeří?

Schopnost šíření nového koronaviru začíná podle čínských úřadů sílit. Na rozdíl od SARS (akutního respiračního syndromu), který se začal šířit v roce 2002 a usmrtil 800 lidí, je nový koronavirus infekční i v inkubační době. Oznámil to dnes zástupce národní zdravotnické komise Ma Siao-wej. Koronaviru už v zemi podlehlo 56 lidí a nakažených je přes 2000.
Ilustrační foto

Tají Čína pravdu o novém koronaviru? Z Washingtonu zní obavy

NÁZOR - Čína nesmí opakovat chyby, které učinila při epidemii onemocnění SARS, apeluje editorial serveru Washington Post. Vlivný americký deník přiznává, že nikdo zatím nedokáže odhadnout závažnost koronaviru, který se objevil v čínském městě Wu-chan, způsobuje nemoc podobnou zápalu plic, nakazil přes 550 lidí a 17 jich usmrtil.
Zdravotnictví

Záhadná forma zápalu plic děsí Čínu. Způsobuje ji nový typ koronaviru?

Epidemii neznámé formy zápalu plic, kterým se ve střední Číně v posledních týdnech nakazily desítky osob, mohl způsobit nový typ koronaviru. Do této skupiny se řadí také viry, které v minulosti způsobily epidemie SARS či MERS. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO).

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy