Tornádo na Moravě (24.6.2021)

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Mysleli jsme, že všechno půjde mnohem rychleji, říká rok po ničivém tornádu starostka Hrušek

Škola a školka v Hruškách na Břeclavsku už jsou opravené, pokračuje oprava tělocvičny a přípravy oprav dalších obecních budov, které před rokem poškodilo tornádo. "Mysleli jsme, že všechno půjde mnohem rychleji, ale přecenili jsme své síly. Nejhorší je to papírování. Všechno to znamená obrovské množství dokumentace," řekla ČTK starostka Jana Filipovičová.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Rok po tornádu na Moravě: Následovaly chvíle absolutního ticha, vítr odnesl i ptáky

Po ničivém tornádu, které se loni prohnalo Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku, následovaly chvíle absolutního ticha. Poté přišly nadávky ze zoufalství, ale také vlna dobrovolnické pomoci a sousedské solidarity. Vzpomínky přímých aktérů shrnuje nová kniha, která dostala název "...a pak bylo ticho". O publikaci informovala ČTK jedna z jejích autorek Klára Kubíčková. Vychází díky Jihomoravské komunitní nadaci.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Hasičským zásahem loňského roku je likvidace následků tornáda na jižní Moravě

Hasičským zásahem loňského roku se stala likvidace následků tornáda na jižní Moravě. Ocenění získali příslušníci hasičského sboru Jihomoravského kraje. Hasičem roku se pak stal Richard Franc z Moravskoslezského kraje za velení týmu, který hasil rozsáhlé lesní požáry v Řecku. ČTK to dnes oznámila Pavla Jakoubková z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.
Jaromír Nohavica.

Hodonín odmítl zrušit Nohavicovi koncert. Po tornádu jsme si prošli peklem, lidé se potřebují odreagovat, vysvětluje starosta

Starosta Hodonína Libor Střecha přiznává, že na městské radě hlasoval pro uskutečnění pondělního koncertu písničkáře Jaromíra Nohavicu, ačkoli po ruské válečné invazi na Ukrajinu odmítl vrátit Puškinovu medaili, kterou umělci v roce 2018 udělil přímo v Kremlu diktátorský prezident Vladimir Putin. Vystoupení nejen ve vyprodaném kulturním domě proběhlo, ale mělo i obrovský úspěch. Rodiště Tomáše Garrigua Masaryka tak nenapodobilo Uherský Brod či Olomouc, jež Nohavicovi hraní zrušily. „Žijeme v demokratické společnosti, a proto jsem nechali čistě na lidech, zda na pana Nohavicu chtějí i v dnešní době přijít. Je nutné si uvědomit, že jsme si v Hodoníně prošli peklem. Nejprve nás zasáhl covid-19, kvůli němuž bylo vše zavřené, a loni v létě nás zdrtilo tornádo. Občané mají právo přijít na jiné myšlenky, odreagovat se od stresu,“ říká pro EuroZprávy.cz Libor Střecha.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Likvidace škod po tornádu pokračuje. Hrušky zrekonstruovaly zničenou školku

Hračky, stoly, židle nebo lehátka stěhovala dnes zhruba třicítka rodičů a další dobrovolníci do zrekonstruované školky v Hruškách na Břeclavsku, kterou loni v červnu zničilo tornádo. Ve středu by se do ní měly vrátit děti, řekl dnes ČTK místostarosta Hrušek Marek Babisz (za KDU-ČSL). Podle něj ze školky, která má tři třídy pro 75 dětí, zbyly po tornádu jen obvodové zdi. Opravu radnice odhadovala na 25 milionů, zatím nemá konečný účet.
Miloš Zeman, ilustrační fotografie. Komentář

Zeman byl ve vánočním poselství nepřesný a státnicky chladný. Zapomněl na sváteční empatii i na postižené tornádem

Jedovatou slinu do svátečního času letos nevypustil. Prezident Miloš Zeman ve svém devátém vánočním poselství přednesl smířlivou rétoriku. Nenechme se ale o svátcích zase tolik rozněžnit, hlava státu si totiž uvědomuje, že na novou vládu Petra Fialy už nebude mít takový vliv jako na Babišův kabinet. Proto jeho projev nebyl agresivní, ani nenávistný, výjimečně ani neurážel novináře. Nejvyšší ústavní činitel se skutečně vyvaroval jakéhokoli skandálu, pouze vyjádřil své názory na povinné očkování, odchod z Afghánistánu či na zelený úděl a státní rozpočet. Jeho vystupování působilo jako by se už připravoval na státnický odchod, který nastane v roce 2023. Za umírněností mohou stát i Zemanovy vážné zdravotní problémy, kvůli nimž mohl získat tolik dříve chybějící nadhled, i když dobrosrdečnost a empatie vypadá jinak. Například na postižené tornádem úplně zapomněl, nedal jim žádné povzbuzení, naději, neocenil jejich vůli. Škoda, že byl tak státnicky chladný, ale i nepřesný.
„Když slyším smích vnuků a já mohu plnit roli babičky, jsem nejšťastnější a na vše zlé okamžitě zapomínám,

Nejcennější dárek jsem už dostala, přežila jsem s rodinou tornádo. Vánočním zázrakem je opravený dům, říká vděčná žena

U rozzářeného vánočního stromečku za zvuků koled nebude na Štědrý večer cíleně hledat nadílku, která je určena pro ni. Alena Kaňová totiž nejcennější dárek už letos dostala, a to 24. června, kdy její dcera včas rozpoznala, že se na Moravskou Novou Ves řítí tornádo. Včasným pokynem zachránila blízkým zdraví. „A pravděpodobně i životy. Dcera v minulosti žila v USA, a tak má s tornádem určité zkušenosti, hned pro nás neobvyklý jev pojmenovala a zakřičela, ať utíkáme do sklepa. Kdyby tak neučinila, možná jsme letošní Vánoce nemuseli vůbec prožít. Díky ní si mohu užívat svátky s vnoučaty a obejmout zdravou rodinu. Za vše jsem nesmírně vděčná,“ říká exkluzivně pro EuroZprávy.cz Alena Kaňová, která s příbuznými už dala dohromady rozbitý dům. Krásně upravené bydlení přesně půl roku po ničivé apokalypse působí jako zázrak, který se ale na Vánoce občas děje.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Lesy ČR lidem postiženým tornádem vyplatily pomoc 34,5 milionu korun

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím lidem postiženým na jižní Moravě červnovým tornádem vyplatil pomoc 34,5 milionu korun. Lesníci také nechali pro jižní Moravu nařezat 1800 metrů krychlových dřeva na nové krovy a lidem poslali 1900 metrů krychlových palivového dřeva. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Žádosti o pomoc bude podnik přijímat do konce roku.
Volby, ilustrační foto

V obcích zasažených tornádem většinou vyhrálo ANO

V jihomoravských obcích zasažených červnovým tornádem vyhrálo ve sněmovních volbách hnutí ANO, výjimkou jsou Lužice, kde zvítězila koalice Spolu. Vládní hnutí nejčastěji volili lidé v Hruškách, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích i Hodoníně. Vyplývá to z webu Českého statistického řadu. Celkovým vítězem voleb v ČR je koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Lidé zasažení tornádem dostali na obnovu bydlení přes 660 milionů korun

Obyvatelé tornádem zasažených oblastí podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) k dnešku uzavřeli v programu Živel na obnovu bydlení 481 smluv za zhruba 661 milionů korun. Státní fond podpory investic (SFPI), který má administraci programu na starost, eviduje 882 žádostí o podporu. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí MMR Vilém Frček.
V jihomoravské obci Hrušky sčítají škody po řádění tornáda. (25.6.2021)

Většina zničených domů v Hruškách má novou střechu. Na okna se čekalo

Většina soukromých domů poničených červnovým tornádem v Hruškách na Břeclavsku už má novou střechu, v poslední době přibývají i nová okna, na která byla delší čekací doba. Zapotřebí jsou stále řemeslníci. Obec pracuje na opravě školy i školky a připravuje žádosti o dotace ze Státního fondu podpory investic, řekla ČTK starostka obce Jana Filipovičová (za KDU-ČSL).
V jihomoravské obci Hrušky sčítají škody po řádění tornáda. (25.6.2021)

Neziskové organizace lidem po tornádu vyplatily přes 600 milionů

Neziskové a humanitární organizace, které po ničivém tornádu na konci června uspořádaly veřejné sbírky na podporu lidí zasažených živlem, už ze sbírek vyplatily více než 600 milionů korun. Celkem v těch největších sbírkách vybraly více než 1,1 miliardy korun, pět největších organizací vybralo 942 milionů korun, informovalo v tiskové zprávě vedení Jihomoravského kraje.
Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Zemědělci postižení tornádem dostanou brzy odškodnění od státu

Zemědělci z Jihomoravského a Ústeckého kraje, které na konci letošního června postihlo tornádo, dostanou v nejbližších dnech 80 procent peněz od ministerstva zemědělství jako úhradu škod. Mezi 81 žadatelů, u nichž pracovníci Škodní komise Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) udělali na místě šetření, poputuje 627 milionů korun.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy