Důchodová a zdravotnická reforma: Co nás čeká?

Praha - První fázi zdravotnické reformy, která počítá s navýšením poplatku za pobyt v nemocnici a se změnou u poplatku u receptu na léky, projedná vláda na svém středečním zasedání. Kabinet Petra Nečase (ODS) posoudí i hlavní principy důchodové reformy a novelu školského zákona.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění a dalších souvisejících norem předpokládá zrušení poplatku za položku na receptu a jeho nahrazení poplatkem za celý recept, také ve výši 30 korun. Pobyt v nemocnici má v souladu s koaliční smlouvou zdražit z 60 na 100 korun za den.

Další poplatky se měnit nemají a ministr Leoš Heger (TOP 09) nechce zatím ani zavádět poplatky nové. Například se dvěma sty korunami za návštěvu specialisty ministr počítá až ve druhé vlně změn.Návrh se věnuje také usnadnění revize cen a úhrad léků, připravuje prostor pro zavedení standardu a nadstandardu zdravotní péče nebo vytvoření podmínek pro fúze zdravotních pojišťoven. Novela tak zároveň připravuje půdu pro velké reformní změny.

Změna revize cen a úhrad léků má podle představ ministerstva zdravotnictví zpružnit a zefektivnit celý systém. U standardu návrh pouze zmiňuje to, že takový termín bude v českém zdravotním pojištění zavedený a podává jeho obecnou definici. Konkrétnější vymezení standardu přinese až zákon o zdravotnických službách.

Technickou novelu bude podle ministra Hegera následovat balík velkých reformních zákonů - konkrétně půjde o zákon o zdravotních službách, zákon o specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě. Ministr je musí podle usnesení koaličních vyjednavačů poslat do vlády do konce června.

Vláda se na svém zasedání posoudí i hlavní principy důchodové reformy. Jejím základem je vytvoření druhého pilíře, který přibude ke stávajícímu průběžně financovanému systému.

"Navrhované řešení předpokládá systém s dobrovolným vstupem," uvádějí navrhovatelé hlavní principy důchodové reformy. Klíčovým věkem má být 35 let, do jeho dosažení se mají lidé rozhodnout, jestli začnou posílat část svých peněz místo do státního systému do soukromých fondů.

Pojištěnci budou moci přesměrovat do druhého pilíře tři procentní body ze svých současných odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, aby si další dvě procenta přidali z vlastních peněz. V praxi to bude znamenat, že se zaměstnancům zvýší odvody na sociální pojištění ze stávajících 6,5 na minimálně 8,5 procenta. Tato částka se rozdělí, 3,5 procenta půjde do státního systému, zbytek do soukromých fondů.

Starobní důchod z druhého pilíře bude vyplácený ve třech podobách, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života, nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti. Prostředky ve druhém pilíři budou podle návrhu vlastnictvím účastníka. Když zemře, stanou se součástí dědického řízení. Podědit je bude možné ale opět jen ve formě dávek.

Novinkou je také posílení rodinné solidarity. Každý plátce daně z příjmu fyzických osob bude moci při podání daňového přiznání požádat o převedení částky, která odpovídá jednomu procentu z jeho vyměřovacího základu pro sociální pojištění, na účet rodičů. Oni sami přitom už musejí dostávat starobní důchod. "Zvýšení příjmů rodičů nebude mít žádný dopad na příjem poplatníka z průběžného či spořícího pilíře a bude hrazeno ze státního rozpočtu," stojí v navrhovaných principech.

Harmonogram počítá s tím, že parlament návrhy zákonů projedná ve druhé polovině roku 2011 tak, aby o rok později mohly penzijní fondy získat nezbytné licence. Mezi červencem a prosincem 2012 se mají také pětatřicátníci a starší lidé rozhodnout, jestli do nového systému vstoupí nebo ne. Pokud odmítnou, zavřou si podle představ autorů důchodové reformy dveře do druhého pilíře navždy. Spoření do penzijních fondů v nové podobě má pak začít od roku 2013.

Kabinet Petra Nečase (ODS) se rovněž bude zabývat věcným záměrem volebního zákoníku, který obsahuje tři varianty přímé volby hlavy státu i rámec pro přímou volbu starostů v obcích do 1500 obyvatel.

Materiál obsahuje ve shodě s návrhem ústavního zákona tři možnosti, jak volit prezidenta v Česku přímo. Buď to může být jednokolovým většinovým systémem, dvoukolovým většinovým systémem, anebo dvoukolovým většinovým systémem, který počítá s 12,5procentní hranicí pro postup kandidátů do druhého kola.

"Nejprve bude zpracována analýza týkající se možnosti zavedení přímé volby starostů s cílem vytvořit pro ni podmínky v malých obcích, mezinárodní srovnávací studie pro možnost zavedení přímé volby starostů, a návrh nezbytných legislativních změn včetně jejich slučitelnosti s ústavním pořádkem Česka," uvádí předkládací zpráva k dalšímu postupu.

Předložený dokument rámcově upravuje také přímou volbu starostů v obcích do 1500 obyvatel podle většinového volebního systému a nastiňuje technické otázky spojené s touto změnou.

Do nového volebního zákoníku není začleněné elektronické hlasování. Ministerstvo vnitra čeká na výsledek pilotního projektu, který má proběhnout při senátních volbách v roce 2012. Z něj mají vzejít bližší specifikace této hlasovací novinky.

Co se změnit nemá, je systém volebních zásad, období, aktivního i pasivního volebního práva, soudního přezkumu a dalších volebních technických záležitostí.

Vládní kabinet bude rovněž informován ministerstvem školství o konečném stavu příprav státních maturit. Materiál shrnuje nejen celkové vynaložené výdaje, ale i výsledky maturitní generálky. Současně informuje o provedených opatřeních, která by měla zabránit problémům, jež vzešly z provedených analýz maturitních generálek.

Na programu středečního jednání je i novela školského zákona, která upravuje možnosti žáků a omezuje počet podaných přihlášek na střední školu na dvě, místo stávajících tří. Budoucím středoškolákům se podle navrhované úpravy prodlouží lhůta, kterou mají na to, aby se rozhodli, jestli na vybranou školu nastoupí, nebo ne. Zatímco nyní musí svoje rozhodnutí potvrdit do pěti dnů od doručení oznámení o přijetí, nově by měli dostat na rozmyšlenou deset dní.

Změny zákona se dotknou i ředitelů škol. Těm se funkční období omezí na dobu šesti let. Když se bude chýlit funkční období ředitele ke konci, může Česká školní inspekce nebo školní rada iniciovat vyhlášení nového konkurzu. Pokud to neudělá, prodlouží se stávajícímu šéfovi školy funkce o dalších šest let.

Další změnou zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání je i jasnější právní zakotvení firemních školek. "Zřizovatel může určit mateřskou školu nebo její odloučené pracoviště ke vzdělávání dětí zaměstnanců zřizovatele nebo jiného zaměstnavatele," uvádí novela.

Materiál rovněž stanovuje jasná pravidla pro plnění povinné školní docházky v zahraniční škole a školám a školským zařízením dává nově povinnost "vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující prostředí".

Členové vlády projednají i předlohu, která posiluje zvláštní ochranu svědků a nově jim dává možnost užívat novou identitu i poté, co byla zvláštní ochrana a pomoc ukončena.

Kromě toho se budou zabývat i snížením mzdových prostředků policistů a hasičů o 409 milionů korun, rozšířením kalendáře o další významné dny, Dne učitelů a Dne Policie ČR, ale i stanovením nového seznamu nemocí z povolání.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

důchodová reforma Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy