Asociace mají výhrady k navrhované podobě novely o ochraně dětí

Asociace dítě a rodina a Aliance náhradních rodin ČR mají výhrady k vládní novele o ochraně dětí. Týkají se hlavně odměn pěstounů, ale i financování klokánků či posílání malých dětí do ústavů. Podle obou uskupení navrhované změny dostatečnou podporu ohroženým dětem a náhradním rodinám nezajišťují. Aliance a asociace, která zastřešuje 86 organizací na pomoc dětem a rodinám v tísni, to sdělily ČTK.

Novelu zveřejnilo ministerstvo práce předloni v listopadu. Vláda ji schválila minulý rok v červnu a poslala do Sněmovny. Poslanci by mohli normu začít v příštích dnech projednávat. Na podpoře pěstounů či omezení ústavní péče zákonodárci opozičních, ale i koaličních stran shodu nemají. Není tak jisté, zda se zákon do říjnových voleb stihne schválit.

Asociace i aliance upozorňují na vysoký počet dětí v ústavech a nedostatek pěstounů. Kritizují nastavení pěstounských odměn a to, že novela nepočítá s navýšením částek pro dlouhodobé pěstouny a jen s mírným přidáním přechodným pěstounům. Podle návrhu zákona by odměny dlouhodobých pěstounů zůstaly 12.000, 18.000 či 30.000 korun podle počtu dětí. Nově by se o 4000 na 16.000 korun zvedla jen částka za péči o lehce postižené dítě. Za každé další přijaté dítě s handicapem by se zvýšila o 6000 korun. Odměny přechodným pěstounům by se měly navýšit o 2000 korun na 22.000 korun hrubého měsíčně.

"Přestože je pěstounská péče výrazně levnější a na děti má pozitivní a uzdravující vliv, je stále podceňována a málo podporována," uvedla Aliance náhradních rodin. Asociace pak ve svém prohlášení píše, že pěstounská péče je levnější než ústavní. "Roční náklady na péči o dítě v takzvaných kojeneckých ústavech činí podle analýzy organizace Lumos 892.000 korun, přitom umístění do přechodné pěstounské péče vyjde na 429.000 korun," uvedla asociace.

Aliance pak poukazuje i na to, že přechodné pěstounství je zaměstnání a odměna se považuje za příjem, daní se a platí se z ní odvody. Pěstoun nemá pracovní dobu 40 hodin týdně, ale sedm dní v týdnu po 24 hodin a práci vykonává u sebe doma bez nároku na vybavení a kompenzace, podotýká aliance.

Podle ní se odměny stanovily v roce 2012 jako násobek minimální mzdy, která tehdy činila 8000 korun. Přechodný pěstoun tak měl 2,5násobek. Zatímco nejnižší výdělek se letos dostal na 15.200 korun, odměňování pěstounů se nezměnilo. Aliance spočítala, že pokud by stát přidával za posledních pět let profesionálním pěstounům stejně jako pracovníkům v sociálních službách, od ledna by pěstounský výdělek činil 33.500 korun.

Aliance i asociace žádají navázání odměn na minimální mzdu v zákoně. Podle nich by se měla pohybovat podle počtu dětí zhruba od 1,5 či 1,8 do 2,5násobku.

Podle asociace by se měl navýšit i příspěvek pro organizace, které pěstounským rodinám poskytují poradenství a další služby. Novela částku upravuje ze 48.000 na 60.000 korun ročně. Pro zaručení minimální odborné pomoci by podle expertů bylo potřeba aspoň 65.000 korun. Jako optimální částku uvádějí 76.000 korun.

Novela má zvýšit státní příspěvek pro klokánky a podobné domovy z 22.800 na 30.000 korun za měsíc. Částka se má ale dál krátit za dny, kdy dítě v zařízení nepobývalo. Za den je to o 1000 korun. Asociace poukazuje na to, že zařízení jsou v provozu nepřetržitě, i když v nich děti nejsou. Podotýká, že nynější částka je nízká, takže ministerstvo práce každoročně provoz doplácí z mimořádných dotací. Experti navrhují, aby se na každé místo vyplácelo 22.800 korun měsíčně a na dítě při jeho pobytu pak 7200 korun.

Asociace navrhuje, aby se do normy dostal i zákaz posílat děti do tří let do ústavů. Podle strategie péče, kterou v roce 2012 schválila tehdejší vláda, to mělo platit už od roku 2014. Od roku 2016 se měl zákaz týkat dětí do sedmi let. Minulé kabinety záměr neprosadily.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí děti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy