Babiš vyzval Trumpa, aby se inspiroval v ČR a zavedl roušky

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na twitteru vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se inspiroval v ČR a zavedl také povinné nošení roušky na veřejnosti. Předseda vlády uvedl, že video vyzývající lidi k nošení roušek poslal většině evropských prezidentů a premiérů. Za vzkaz ho zkritizoval například předseda lidovců Marian Jurečka, podle kterého premiér nemá na nošení roušek v ČR zásluhu.

Babiš Trumpovi napsal, aby zkusil vyřešit problém s koronavirem "českým způsobem". Uvádí, že nošení obličejové roušky omezuje šíření viru o 80 procent a že ČR stanovila pro své občany používání roušky jako povinné.

Zároveň mu poslal video natočené pod heslem Masks4All (roušky pro všechny) a které vysvětluje důvody zakrytí obličeje. Video vyzývá všechny, aby ho šířili i do dalších zemí, ve kterých lidé roušky i přes pandemii koronaviru nepoužívají. Později český premiér autorům videa pogratuloval k jejich práci a uvedl, že ho poslal "většině premiérů a prezidentů Evropy".

Na vzkaz Babiše reagoval například Jurečka, podle kterého si Babiš dělá z lidí srandu. "Před dvěma týdny tvrdil veřejně, že roušky jsou zbytečné, že neochrání, pak se podivoval nad tím, že tady někdo šije roušky, a teď tohle? Pane premiére, na tom, čím se chlubíte, nemáte nejmenší zásluhu," napsal šéf KDU-ČSL na twitteru.

Mr. President @realDonaldTrump, try tackling virus the Czech way. Wearing a simple cloth mask, decreases the spread of the virus by 80 %! Czech Republic has made it OBLIGATORY for its citizens to wear a mask in the public. Pls retweet. God bless America!https://t.co/BATFV8l3ob

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) March 29, 2020

Bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poznamenal, že ČR není v situaci, aby mohla radit druhým.

Povinnost mít na veřejnosti zakrytá ústa a nos zavedla vláda od poloviny minulého týdne. Již předtím začali někteří politici a instituce lidi vyzývat, aby pokud možno roušky nosili. Kvůli jejich nedostatku doporučovali, aby si obličej alespoň zakryli například šátkem nebo šálou. Protože roušky bylo velmi obtížné sehnat, začali je lidé šít svépomocí.

Podle odborníků rouška nechrání samotného nositele, ale pomůže šíření nákazy od nakaženého do jeho okolí. Lidé proto nošení roušek propagují pod heslem "moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě".

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Donald Trump USA (Spojené státy americké) Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 56 minutami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy