Hygienický superúřad by měl obrovské pravomoci. Jak z Orwellova románu, protestuje opozice

Zástupci opozičních STAN, TOP 09 a KDU-ČSL kritizují to, že by novela zákona o veřejném zdraví dala bezprecedentní pravomoci jednomu superúřadu. Podle lidoveckého poslance Marka Výborného se vytváří téměř úřednická totalita, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že by úřad Státní hygienické služby měl úlohy Velkého bratra z románu George Orwella.

Centralizovaná hygienická služba pod dohledem hlavního hygienika by podle návrhu novely měla například pravomoc omezit či zakázat cestování, omezit setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, obchody, obchodní centra nebo vybrané služby, jako jsou například kadeřnictví, sauny nebo koupaliště. Může také zakázat nebo omezit veřejné i soukromé akce nebo nařídit státním institucím, krajům a obcím, aby vyčlenily pro izolaci nakažených své objekty. Na tak přísná omezení vláda v současné době potřebuje nouzový stav. Kritiku si vysloužila i možnost hygienické služby vyžádat si od mobilního operátora lokalizační data o pohybu nakaženého až tři týdny nazpět ohledně míst, kde pobýval alespoň 20 minut.

Podle Pekarové Adamové lze diskutovat o tom, že by bylo možné činnost hygienických stanic centralizovat a lépe koordinovat. Sama debatu iniciovala před několika měsíci, uvedla. "Ale aby návrh zákona dával jednomu úřadu takové možnosti a pravomoce, jde naprosto za hranice myslitelného. Nelze epidemii využít k tomu, abychom vytvořili takto mocný úřad, který zavede orwellovský systém v České republice," řekla. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle ní o přípravě zákona opozici neinformoval, předloha vznikala pokoutně v naprosté tajnosti, míní.

Franklin: „Kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani jedno.“Zákon o centralizaci řízení hygienických stanic v podobě, jež zásadním způsobem narušuje základní lidská práva a svobody, v žádném případě nepodpoříme. Orwella je nutno číst, ne ho žít.

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) December 1, 2020

Také podle Výborného může mít smysl při centralizaci stanic sjednotit metodické postupy trasování a testování na koronavirus. Nový "superúředník" by ale měl vyšší pravomoci než ministr a vláda, přitom by byl zcela mimo kontrolu zákonodárné moci, uvedl. Návrh zákona je podle něj za hranou ústavnosti. Za hlavní důvod, proč vláda s takovým návrhem přišla a v pondělí jej odeslala do zkráceného meziresortního připomínkového řízení, považuje, že se kabinet snaží vyvinit z kompenzací a náhrad škod kvůli protikoronavirovým opatřením.

"Je úplně absurdní, aby náměstek ministra zavíral republiku a významným způsobem omezoval občanská práva a ekonomické svobody. To není k debatě, to je třeba jednoznačně odmítnout, uvedl první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti novelu nazvali nášlapnou minou. Místopředseda zdravotnického výboru Petr Třešňák považuje centralizaci stanic v době pandemie za logickou, zákon by ale podle něj omezil svobodu občanů. Také on kritizoval, že by ministerstvo zdravotnictví mohlo uzavřít školy, obchody či provozovny služeb bez kontroly Parlamentu.

Vláda v tichosti nachystala ohromný zásah zásah do soukromí občanů, resp. vznik "velkého bratra", který bude trasovat váš mobilní telefon. A to aniž by zákon jasně definoval dohled nebo kontrolu nad takovým šmírováním a zneužitelností dat. https://t.co/zYxkjavSIp

— Petr Třešňák (@petr_tresnak) November 30, 2020

Centralizace hygienických stanic by podle předsedy STAN Víta Rakušana nic dobrého v současnosti nepřinesla. "Za další se ukazují kompetence jednoho státního úředníka, které z našeho pohledu jasně překračují ústavní rámce. Přece nemůžeme na pokyn jednoho člověka se pustit do slova a do písmene do šmírování lidí, aniž by to bylo jakkoli kontrolováno," poznamenal.

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová chce novelu probrat na zdravotnickém výboru. Podle ní by měly být spíše naopak posíleny pravomoce krajských hygienických stanic. Předseda SPD Tomio Okamura chápe snahu centralizovat hygienické stanice, hnutí ale nesouhlasí s možností vyžádat si data od operátorů či nedostatečnou kontrolou Sněmovny.

Související

Lékaři, ilustrační fotografie.

Odloží se stovky operací, avizují lékaři. Dohoda podle Kubka není na obzoru

Výpovědi z přesčasů už podalo více než 6100 lékařů, kteří tak budou chybět ve směnách, uvedli zástupci České lékařské komory (ČLK). V českých nemocnicích se nachází i oddělení, kde protestuje sto procent lékařů. Od prosince tak sice bude zajištěna akutní péče, ale odloží se stovky operací a tisíce ambulantních návštěv. 

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví Markéta Pekarová Adamová Marek Výborný (KDU-ČSL) Jan Blatný zákony hygienici Vít Rakušan (STAN) Petr Třešňák (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy