Kauza "muž s ricinem". Únik informace zásadně zkomplikoval vyšetřování, ozvala se BIS

Únik informace o možném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu, uvedla dnes na svém webu Bezpečnostní informační služba (BIS).

Tajná služba odmítla, že by informaci vypustila sama, stejně jako další spekulace kolem případu, který minulý týden vyvrcholil vyhoštěním dvou ruských diplomatů z Prahy. Premiér Andrej Babiš (ANO) v té souvislosti minulý týden uvedl, že kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace.

Vyhoštění diplomaté opustili Česko v neděli. Kvůli případu údajného diplomata s ricinem předtím dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Podle Babiše však vyšlo najevo, že kauza byla smyšlená. Premiér k vyhoštění diplomatů řekl, že incident poškodil česko-ruské vztahy a způsobil bezdůvodné vytížení bezpečnostních složek. Ruská diplomacie označila krok Prahy za vážné poškození vztahů.

BIS uvedla, že případ před několika dny uzavřela. "Ve skutečnosti jde vlastně o jednoduchý a smutný příběh nepřátelství a závisti mezi dvěma pracovníky ruského zastupitelského úřadu v Praze, který se jeden z nich rozhodl řešit anonymním e-mailem zaslaným BIS ve snaze svého kolegu zásadním způsobem poškodit," uvedla kontrarozvědka. E-mail podle BIS popisoval hrozbu velmi detailně. "Urychleně byly prověřeny informace v něm obsažené a naprostá většina z nich byla ověřitelná, pravdivá a přesná," dodává BIS.

Žádná bezpečnostní složka na světě nemůže podobnou informaci "hodit do koše" a riskovat, že pokud by se obsah potvrdil, mohly by být ohroženy životy nevinných lidí, uvedla kontrarozvědka. "Nebylo tedy možné riskovat. Bohužel i vraždy jsou v arsenálu ruských zpravodajských služeb," uvedla. BIS i policie tedy po prověření informací přijaly adekvátní opatření, dodává tajná služba.

Únik informace do médií zkomplikoval práci BIS i policie, dodala kontrarozvědka. "I za této velmi složité situace pokračovali důstojníci BIS ve své činnosti a nakonec získali jasné a nezpochybnitelné informace o pozadí celého případu," stojí v textu. Později se podle kontrarozvědky podařilo v krátkém čase a pod tlakem spekulací médií rozkrýt, co se na velvyslanectví odehrálo, kdo za e-mailem stál a jaký cíl sledoval.

BIS odmítla, že by za zveřejněním informace o "muži s ricinem" mohla stát sama. "Službu zveřejnění informace významně poškodilo a téměř znemožnilo došetření případu. Pokud by BIS informace sama zveřejnila, tak by de facto sama sobě překazila práci," uvedla. BIS kvůli úniku informace podala trestní oznámení.

Premiér a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by jistě nesáhli ke krajnímu a výjimečnému řešení, kterým je vyhoštění diplomatů, kdyby neměli jednoznačné důkazy, podotkla BIS. Zmiňuje také to, že před vyhoštěním dostalo Rusko možnost, aby oba diplomaté opustili republiku takzvaně potichu. "To Rusové nevyužili a ani se nesnažili o uklidnění celé situace, spíše naopak," konstatuje BIS.

Související

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

BIS Velvyslanectví Rusko Česká republika Andrej Babiš Tomáš Petříček Pavel Novotný Zdeněk Hřib Ondřej Kolář (TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy