Maďarsko poskytne další vakcíny, kampaň k očkování posílí, prohlásil Babiš

Maďarsko na začátku července daruje České republice dalších 100.000 dávek vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda také na pondělním jednání schválí 50 milionů korun na posílení kampaně k podpoře vakcinace. Premiér to uvedl v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Příští týden podle něj přijdou dodávky asi 1,1 milionu vakcín a vláda bude řešit, jak by mohla očkování ještě posílit.

Babiš řekl, že vakcíny do Česka přiveze 1. července maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko poslalo v červnu České republice 41.000 dávek vakcíny. Šlo o reakci na menší počet vakcíny, kterou český stát dostal po nesouhlasu s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU.

Šéf maďarské diplomacie na facebooku napsal, že v jeho zemi bude mít brzy první dávku za sebou 5,5 milionu lidí a že v Maďarsku, které má necelých deset milionů obyvatel, je vakcín dost. Tamní vláda proto může podle něj pomoci těm, kterým očkování tak rychle nejde. V Česku je dosud aspoň první dávkou očkováno asi 45 procent lidí, 25 procent má dokončené očkování dvěma dávkami. Maďarsko je jedinou zemí Evropské unie, která nakoupila vakcíny z Ruska i Číny. Tyto preparáty ale nejsou schválené unijní lékovou agenturou EMA.

Očkování je podle premiéra důležité i v souvislosti s novou mutací koronaviru nazývanou delta, která se objevila i v Česku. "Je problém, že se registruje stále méně lidí," uvedl Babiš. V sobotu se podle něj k očkování zaregistrovalo jen asi 6300 lidí. Do Maďarska se také v sobotu vydaly tisíce Čechů na osmifinále fotbalového mistrovství Evropy, což může podle odborníků znamenat epidemické riziko. Babiš k tomu řekl, že vláda jim to nemůže zakázat a může lidi jenom vyzývat, aby byli obezřetní.

Vláda se chce podle premiéra zaměřit na propagaci očkování, na což by měla v pondělí uvolnit další peníze. V kampani se podle Babiše objeví celebrity a oslovil i některé hudební skupiny. Kromě toho je podle premiéra potřeba více zapojit firmy. "Delta je tady, my to sledujeme, ale nemůžeme říci, že jsme z toho venku," řekl.

Babiše v Partii následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil, který mluvil mimo jiné o vakcinaci. Zásadní podle něj je, aby vláda kampaň k podpoře očkování řešila systematicky. Namátkou oslovit firmy nebo kapely podle něj není žádná koncepce. "Nemůže to být tak, že najednou někoho něco napadne. To je dobrý doplněk, ale nemůže to být základ té kampaně," řekl. Dodal, že v přesvědčování o vhodnosti očkování by mohli hodně pomoci praktičtí lékaři, kterým lidé věří.

V souvislosti s Maďarskem Babiš komentoval i zákon schválený maďarským parlamentem, který zakazuje zobrazení jakékoli jiné sexuální orientace než heterosexuální a změny pohlaví v materiálech cílených na lidi mladší 18 let. Proti zákonu se vymezilo 17 zemí EU. Babiš na dotaz moderátorky, zda se k tomu česká vláda připojí, uvedl, že otázku budou řešit na vládě, ale sám to považuje za politický boj. "Já nepovažuji za důležité dělat nějaká gesta, důležité je, jak se chováme," řekl. Dodal, že mnohem lepší by bylo dotáhnout ve Sněmovně zákon o větších právech pro homosexuály. Vystrčil k tomu řekl, že pokud se po střízlivém rozboru ukáže, že maďarský zákon skutečně je diskriminační, Česko by se k protestujícím státům připojit mělo.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Maďarsko

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 52 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy