Maláčová: Odměny dostane 93 400 pracovníků sociálních služeb

Odměny za práci v době koronavirové epidemie dostane zatím 93.400 pracovníků sociálních služeb. Peníze by měli mít v červencové výplatě. Zaměstnavatelům, kteří o dotace na odměňování požádali, ministerstvo práce poslalo finance na účty. Na tiskové konferenci to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Podle Maláčové v sociálních službách pracuje celkem 144.838 lidí. Z nich 2960 je v zařízeních, kde se vyskytla koronavirová nákaza. Resort už dřív sdělil, že o dotace na odměny žádalo 1653 z 2163 poskytovatelů péče, tedy 76 procent. Celkem obdrží 2,03 miliardy korun.

"Udělali jsme všechno pro to, aby finanční prostředky zaměstnanci a zaměstnankyně dostali v červencových výplatách. V srpnu mohou být odměny vypláceny. Nic tomu nebrání, protože ministerstvo práce vše zprocesovalo a odeslalo včas," uvedla ministryně.

V prvním kole dostane odměny 93 400 pracovníků soc. služeb! A druhé kolo je v běhu do 27.7., takže ti poskytovatelé, kteří v prvním kole zaspali, mají teď šanci to napravit. Odměny si zaslouží všichni zaměstnanci sociálních služeb!

— Jana Maláčová (@JMalacova) July 21, 2020

Ministryně uvedla, že ministerstvo odeslalo peníze na odměny pro 93.448 pracovníků. Nárok na ohodnocení by mohlo mít ještě asi 30.000 dalších zaměstnanců, podotkla Maláčová. Poskytovatelé sociálních služeb, kteří o peníze nestihli v červnu požádat, to mohou udělat do 27. července.

Dotace pokrývají období po vyhlášení nouzového stavu od 13. března do konce května. Na odměny za odpracované hodiny se vyčlenilo 5,2 miliardy. Pečující pracovníci ze zařízení, kde se nemoc covid objevila, mohou dostat za plně odpracovaných 170 hodin měsíčně zhruba 40.000 korun hrubého a ostatní zaměstnanci 20.000 korun. Na hodinu odměna činí 235 a 115 korun. V domovech, kde nákaza nebyla, by personál měl dostat 10.000 korun hrubého měsíčně při plné pracovní době. Je to 59 korun na hodinu.

Ministerstvo zveřejnilo seznam poskytovatelů péče, kteří o dotace požádali. Uvedlo i částku, kterou na odměny získají. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly žádost o prostředky podala všechna zařízení, v nichž působí odbory. "Zaměstnanci si mohou seznam prohlédnout a přímo se ptát. Korektní zaměstnavatel si cení zaměstnanců. Věřím, že když tak neučiní (nežádá o dotace na odměny), zaměstnanci se ozvou," řekl Středula.

V srpnu pak bude možné začít žádat i o dotace na pokrytí zvýšených nákladů, které měli poskytovatelé péče kvůli nákaze. Vláda na to vyčlenila 990 milionů korun. Peníze by měly dorovnat výdaje na ochranné pomůcky, čisticí prostředky a dezinfekce, internet, energie a pohonné hmoty i přesčasy a také výpadek příjmů. Domovy musely vyčlenit desetinu kapacity na karanténu a nemohly přijímat nové klienty. Suma se dá využít i na příspěvek pro pracovníka, který se nakazil koronavirem, nebo který musel do karantény. Dostat by měl k výdělku 40.000 korun hrubého.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) sociální péče zaměstnavatelé Ministerstvo práce a soc. věcí Josef Středula

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy