Plán VZP by podle senátorů měla dál schvalovat Sněmovna, ne vláda

Zdravotně pojistný plán, účetní závěrku a výroční zprávu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by podle senátního výboru pro zdravotnictví měla nadále schvalovat Sněmovna. Výbor tak doporučil upravit novelu o zdravotních pojišťovnách, podle něhož mělo schvalování zůstat jen na vládě. Senát o úpravách rozhodne příští týden.

Vládní novela původně počítala s tím, že pouze na vládu se přesune také schvalování zdravotně pojistných plánů oborových pojišťoven. Sněmovna to ale neschválila. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto očekával, že Senát uvede proces schvalování u všech typů pojišťoven do souladu.

Novela má především upravit způsob voleb do správních a dozorčích rad oborových zdravotních pojišťoven. Volit mají nadále i zaměstnanci z řad klientů pojišťoven, kterým novela nově zajišťuje třetinu míst v radách. Kandidovat bude moci každý klient pojišťovny s podporou alespoň 50 dalších klientů.

Vláda původně navrhovala, aby třetinu členů rad jmenoval jako dosud kabinet a dvě třetiny volili zaměstnavatelé a podnikatelé. Dolní komora ale předlohu schválila podle Vojtěchovy úpravy, která vyplývá z koaliční dohody. Obsazování třetiny míst zachovává vládě. Zaměstnavatelé a podnikatelé budou volit také třetinu, hlasovat mají v rozsahu pojistného, které odvedli za poslední půlrok. Poslední třetina připadá na zaměstnance. Senátní výbor s tím souhlasil.

Aktivní volební právo budou mít všichni pojištěnci dané pojišťovny. Volen bude moci být každý svéprávný a bezúhonný pojištěnec, který získá podporu aspoň 50 jiných klientů pojišťovny. Nyní kandidáty předkládají organizace zaměstnavatelů a odborových organizací.

Novela reaguje na předloňský verdikt Ústavního soudu. Soud zrušil na podnět senátorů část zákona týkající se volby orgánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven k letošnímu říjnu. Senátoři poukazovali na to, že podle nich zvýhodňuje při tvorbě správních a dozorčích rad velké podniky.

Do veřejného zdravotního pojištění letos odvedou zaměstnavatelé, podnikatelé, zaměstnanci a stát přes 340 miliard korun. Zhruba 200 miliard spravuje největší Všeobecná zdravotní pojišťovna, které se ústavní stížnost netýkala. V Česku funguje sedm zdravotních pojišťoven.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR VZP Zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zdravotní pojišťovny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy