Schillerové chybělo v projevu Fialy řešení dopadů krize

Z dnešního projevu premiéra Petra Fialy (ODS) v Evropském parlamentu nevyplynulo, jaké kroky bude ČR během svého předsednictví prosazovat a ani to, co má být jeho cílem. ČTK to v reakci na projev řekla předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Premiér podle ní téměř vůbec neřešil sociální dopady krize na občany.

Sociální rozměr v projevu chyběl také europoslankyni a předsedkyni KSČM Kateřině Konečné, uvedla to v debatě českých europoslanců v CNN Prima News. Představitel SPD Ivan David uvedl, že poválečná obnova Ukrajiny nemá být hlavní prioritou. Europoslanci z ODS, KDU-ČSL a Pirátů projev ocenili.

Premiér Fiala dnes ve svém projevu označil za hlavní úkol českého předsednictví nacházet shodu členských zemí při snaze zmírňovat dopady současných krizí na občany. Jako hlavní výzvy zmínil inflaci, nedostupnost energií a potravinovou krizi, přičemž tyto jevy spojoval s ruskou válkou proti Ukrajině.

"Slyšeli jsme, jakou by si přál profesor politologie Petr Fiala Evropu. Nevíme však, jaké kroky bude prosazovat Česká republika a ani to, co má být cílem našeho předsednictví. Slyšeli jsme projev, který od něj slýcháme stále dokola," uvedla Schillerová. Poukázala na to, že Česko bude vyjednávat rozpočet EU, což se týká všech členských států, ale pro premiéra to podle ní nebylo dost důležité.

"Za zcela zásadní považuji fakt, že téměř vůbec, snad kromě jedné věty na konci, neřešil sociální dopady krize na občany. Uvědomuje si vůbec, že celá EU nyní řeší především velkou inflaci, ceny a nedostatek surovin a snižující se životní úroveň svých občanů. Asi ne, protože jinak by se tomu ve svém projevu věnoval. Ale on toto téma přešel a nevěnoval se mu," tvrdí Schillerová. Fiala ve svém projevu řekl, že unie nesmí zapomínat na "chudé a potřebné".

Místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO) ČTK sdělil, že premiér nevnímá realitu EU. "Projev názorně ukázal, že stejně jako je premiér odtržený od reálného života českých občanů, tak nevnímá ani realitu Evropské unie," napsal ČTK v textové zprávě Havlíček. Fiala podle něj nesdělil žádné konkrétní kroky, které by alespoň částečně vedly k naplnění jeho přání. "Mluvit o konkurenceschopnosti v této době je hezké na přednáškách, ale Evropou hýbe inflace, nedostatek a ceny surovin, velká obava z potravinové krize a obavy z dalšího zdražování. A to jsou věci, které premiér zmínil jen tak na okraj na závěr svého projevu jednou větou," uvedl Havlíček.

Za naivní Havlíček pokládá spoléhat se v současné době na solidaritu v EU. "Všichni občané i EU politici si moc dobře pamatují, jak ona solidarita v době covidu vypadala - každá země jela tvrdě na sebe," dodal. Fiala řekl mimo jiné, když hovořil o energetice, že může nastat situace, kdy bude potřeba solidarity.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO) v debatě českých europolanců v CNN Prima News uvedla, že premiér zopakoval to, co říkal už dříve. Ocenila, že Fiala kladl důraz na podporu Ukrajiny. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra popsal Fialův projev jako dobře strukturovaný, který zohledňoval to hlavní. Premiér podle něj zdůrazňoval jednotu. "Soustřeďme se na to, co nás spojuje, řešme to a neztrácejme čas tím, co nás rozděluje a kde ta dohoda stejně není možná," popsal Vondra.

Europoslankyni a předsedkyni KSČM Kateřině Konečné chyběl v projevu sociální rozměr. Uvedla, že Česko má obrovské sociální problémy, které jsou podle ní neřešené. Představitel SPD Ivan David uvedl, že podle názoru jeho hnutí nemá být poválečná obnova Ukrajiny hlavní prioritou. Zdůvodnil to tím, že není známo, jak se konflikt vyvine, kam dospěje a jaké pomoci bude zapotřebí. Europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová naopak zdůraznila, že v ukončení konfliktu a v boji za svobodu Ukrajiny i její rekonstrukci je zapotřebí vidět prioritu. Europoslankyně Pirátů Markéta Gregorová zdůraznila, že Česko je v bezprecedentní situaci z hlediska toho, v jaké době vede EU. Priority české strany považuje za ambiciózní, dodala ale, že bez toho by se EU neposunula.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 47 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy