Soud v Liberci hejtmana Půtu zprostil obžaloby z přijetí úplatku

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Radim Kadlček se na místě odvolal. Obžaloba Půtu vinila z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele. Státní zástupce pro něj navrhoval pět let vězení.

"Byl jsem si od počátku jistý, že jsem nic nezákonného neudělal. Na rozhodnutí soudu o své nevině jsem čekal několik let, celá situace byla velmi nepříjemná nejen pro mne, ale také pro mé blízké. Chtěl bych proto poděkovat rodině, kolegům i spoluobčanům, že mi celou dobu projevovali důvěru a dodávali mi tím tolik potřebnou motivaci," uvedl Půta.

Po rozsudku řekl, že konečný verdikt očekává až za několik let, státní zástupce se totiž na místě odvolal. "Vzhledem k tomu, jak funguje justice v této zemi, tak to kratší určitě nebude. Ale myslím, že prvoinstanční rozsudek aspoň mně dal určitou míru jistoty, že i u soudu se můžete dočkat spravedlnosti," uvedl Půta. Kauzu vnímá i jako ponaučení. "Myslím, že je to tak, když přijdete jako úspěšný starosta z menšího města do trochu větší politiky, tak nejste tak ostražitý, jak byste měl být," řekl bývalý starosta Hrádku nad Nisou, který je libereckým hejtmanem od roku 2012.

Soud osvobodil i dalších 11 obžalovaných lidí a čtyři firmy v korupční kauze spojené s dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO). Soud nepřipustil klíčové důkazy obžaloby, což byly odposlechy. Povolení k nim dostali policisté podle soudu v rozporu se zákonem. "Pro nezákonnost toho nařízení podle našeho názoru, protože to není odůvodněné a protože to bylo (vydané) pro jiné lidi (než obžalovaní)," řekl novinářům Neumann.

Kadlček rozhodnutí soudu o nepoužitelnosti odposlechů považuje za překvapivé. "Protože takto mohlo být rozhodnuto už na začátku roku 2018, kdy začínalo hlavní líčení, případně jsme mohli znát judikaturní názor vrchního soudu na tuto problematiku," uvedl státní zástupce. Reagoval i na výtku soudu, že nejsou ani důkazy, že byly úplatky předány. "V takové věci trestní, pokud nejsou odposlechy, případně záznamy telekomunikačního provozu, tak je v podstatě iluzorní myslet si, že by ta trestná činnost byla prokázána," dodal.

Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti GEPO téměř za 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Podle spisu přijal Půta úplatek konkrétně v souvislosti s projektem na opravu libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun s přislíbenou dotací zhruba 55 milionů. Úplatek pro Půtu měl podle obžaloby činit 830.000 korun s tím, že 530.000 Kč mu bylo vyplaceno.

Státní zástupce se domníval, že úplatek hejtman dostal za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Půta to od počátku odmítal. I trestní senát dospěl k názoru, že neměl jak ovlivnit rozhodování rady. "Je to potvrzeno všemi, co tam kdy jednali," řekl Neumann.

Související

Martin Kuba (ODS)

Jihočeský hejtman Kuba zůstane v čele Asociace krajů, změnil se místopředseda

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla ČTK mluvčí asociace Hana Brožková.
Martin Půta

Půta se poučil z korupční kauzy. Jinak bych už možná nebyl hejtmanem, řekl

Deset let stojí v čele Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), a to navzdory tomu, že osm let figuruje v korupční kauze spojené s financováním projektů dotovaných z evropských fondů nejprve jako obviněný, později jako obžalovaný. Hejtmanů, kteří by byli tak dlouho ve funkci, není mnoho. Tři volební období působil ve funkci hejtmana Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD), třetí volební období je hejtmanem také Martin Netolický v Pardubickém kraji.

Více souvisejících

Martin Půta

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy