Staronový ministr Vojtěch musí podle Babiše řešit covid pas či přeočkování

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude muset podle premiéra Andreje Babiše (ANO) po návratu na ministerstvo v nejbližší době dořešit legislativní zavedení evropského covid pasu a strategii přeočkování. Podle Babiše se zvažuje, že by se týkalo lidí nad 65 let a chronických pacientů. Řekl to při dnešním uvedení Vojtěcha do funkce.

Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla umožnit zavedení covid pasu, v úterý Sněmovna odmítla projednat ve stavu legislativní nouze. "Covid pas by měl obsahovat jenom údaje o očkování. Prvotní návrh, který byl ve Sněmovně, se ne úplně povedl. Jsou tam některé věci, které tam být neměly," řekl Babiš. Vojtěch má podle něho přepracovaný návrh vládě předložit v pondělí.

V současné době se podle Babiše musí hlavně dokončit očkování a je třeba připravit dlouhodobou strategii. Je nutné promyslet, v jakých centrech se bude očkovat a v jakém intervalu. Bude také třeba dořešit strategii testování lidí po návratu z dovolených.

Na dotaz, proč se Babiš rozhodl znovu oslovit Vojtěcha pro ministerskou funkci, předseda vlády řekl, že média už ho mají proslustrovaného. "Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v bytě v nájmu," dodal v narážce na problémy s vlastnictvím nemovitostí, které vedly k rezignaci Vojtěchova předchůdce Petra Arenbergera. Sám Vojtěch přiznal, že ho překvapilo, jak se situace vyvinula. Ze svého předchozího působení na ministerstvu do loňského září se poučil, řekl. Podle něj i Babiše je výhodou, že už fungování úřadu zná.

Vojtěch také uvedl, že jeho prioritou bude dokončit projednávání zákonů, které připravil dříve jako ministr, a zajištění financování zdravotní péče. Bude třeba dokončit kompenzační vyhlášku pro letošní rok a připravit úhradovou vyhlášku pro rok příští, dodal. Do června bude také třeba rozhodnout o navýšení platby za státní pojištěnce. Minimum je podle něj 200 korun na měsíc.

K personálním otázkám v úřadu uvedl, že zásadní změny neplánuje, ale některé nejbližší spolupracovníky si chce přivést. Zájem má i o spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES) vedenou epidemiologem Petrem Smejkalem, se kterou spolupráci jeho předchůdce Arenberger ukončil. "Respektuji, že chtějí být dál mimo státní struktury," dodal.

Babiš: Kapacita sekvenování vzorků koronaviru je v ČR dostatečná

Kapacita pro sekvenování, které potvrzuje mutace koronaviru, je při stávající epidemické situaci dostatečná. Nyní příspěvkové organizace státu zvládnou asi 4000 vzorků měsíčně, vláda na to vyhradila 161 milionů korun. Pokud by bylo potřeba ji navýšit, budou zapojeny i další odborné instituce. Při dnešním uvedení staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) do úřadu to na dotaz novinářů řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda tento měsíc rozhodla, že peníze na sekvenaci budou dostávat jen příspěvkové organizace státu. To kritizovala některá jiná pracoviště, která se na sekvenaci dosud podílela.

Vojtěch, který se dnes podruhé ujal funkce ministra zdravotnictví, řekl, že kapacity zřejmě bude potřeba navýšit v době, kdy se lidé budou vracet z dovolených. Podle něj je předběžně schválen systém povinného testování dětí na začátku příštího školního roku. "To je také bod, kdy sekvenování bude důležité, lidé se budou vracet z dovolených, tam vidím potenciální riziko dovozu nějakých mutací," poznamenal Vojtěch.

Pokud bude potřeba kapacity rozšířit, peníze na sekvenaci dostanou podle Babiše i organizace, které z dotací nyní vypadly, například Biocev.

Sekvenací laboratoře porovnávají genetickou informaci viru s už objevenými variantami, nebo případně zaznamenávají nové. Dříve k sekvenaci laboratoře nebyly finančně motivovány. Z veřejného zdravotního pojištění se totiž hradí jenom diagnostika nemoci. Odborníci přitom upozorňují na to, že odhalování nových, nakažlivějších mutací je zásadní pro zvládání epidemie.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 34 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy