Ve vyhošťování diplomatů jsme mohli být tvrdší. Rusové jsou znepokojením spojenců zaskočeni, říká Lipavský

Místopředseda Sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský z Pirátů se domnívá, že reakce české strany vůči dalšímu vyhošťování ruských diplomatů z pražské ambasády v kauze Vrbětice mohla být ještě tvrdší. „Mohli jsme Ruské federaci vypovědět například dva diplomaty s vysokou hodností, když oni nám vyhostili zástupce pana Luboše Veselého,“ říká pro EuroZprávy.cz Jan Lipavský, který počítá s podporou spojenců. „Musejí si uvědomit, že jak tajné služby zaútočily na nás, může se jejich atak opakovat na jakoukoli členskou zemi NATO či Evropské unie, proto by měly zpozornět. Rusové jsou znepokojením našich spojenců zaskočeni.“

Je potěšený, že Slováci v souvislosti s kauzou Vrbětice, v níž ohledně výbuchu muničního skladu v roce 2014 pravděpodobně figurují ruské tajné služby, vykázali ze svého území tři ruské diplomaty. Podle místopředsedy Sněmovního zahraničního výboru Jana Lipavského se právě Ruská federace obává, aby nedocházelo k hromadnému vypovídání diplomatů z členských států NATO a Evropské unie. „Pokud by se tak dělo, měli by Rusové starosti, kam by všechny vyhoštěné členy diplomatického sboru umístili. Navíc by jim hromadné vypovězení mohlo překazit řadu zpravodajských operací. Zmíněná problematika pro ně tak představuje větší starost, než že Česká republika výrazně oslabila ruskou ambasádu v Praze,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz.

Místopředseda Sněmovního výboru pro obranu se domnívá, že státy, které jsou členy Severoatlantické aliance a Evropské unie by měly zpozornět. „Jestliže ruské tajné služby na českém území provedly teroristický atak, pak není úplně tak nemožné, aby zaútočily i na naše spojence či sousedy. Určité riziko nebezpečí hrozí i jim, neboť Rusové své chování mohou zopakovat kdekoli. Proto opravdu oceňuji, že Slováci vyhostili tři diplomaty-špiony,“ pochvaluje si.

Opoziční politik oceňuje, jak zareagovala vláda na chování Ruské federace, která ignorovala čtvrteční ultimátum. Do pravého poledne měla oznámit, zda umožní návrat všem českým diplomatům na ambasádu v Moskvě, odkud byli členové sboru v pondělí vypovězeni. „Přesto se nemohu ubránit dojmu, že jsme mohli jednat rázněji, tvrději a oplatit jim vyhoštění českého zástupce pana Luboše Veselého, abychom narovnali nepoměr ve vysokých kruzích. Mohli jsme Ruské federaci vypovědět například dva diplomaty s vysokou hodností, anebo pravou ruku ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Konkrétní jména ale zmiňovat nebudu.“

Zeman se zaštiťuje bojem proti terorismu, u domobrany mlčí

Lipavský i přesto oceňuje postup kabinetu Andreje Babiše. „Pokud jeho vláda udělá něco dobře, nemáme jako Piráti problém říci, že s daným postojem souzníme. V reakci na další vyhoštění ruských diplomatů se zachovala sebevědomě, jasně a čitelně.“ Analytika nezaráží, že český prezident Miloš Zeman, který sympatizuje s diktátorským režimem Vladimíra Putina, se k vrbětické kauze ještě nevyjádřil. „Prezident Zeman se v projevech často zaštiťuje bojem proti terorismu. Když dojde k odhalení teroristů v řadách domobrany na území České republiky, tak mlčí,“ zopakoval Lipavský svůj výrok, který má umístěný na Twitteru. Hlava státu avizovala, že k možnému útoku ruských tajných služeb na muniční slady ve Vrběticích na Zlínsku z roku 2014 promluví až v neděli.

Poslanec, který vystudoval bakalářský obor mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity v Praze, se vůbec nepozastavuje nad rétorikou tiskové mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marije Zacharovové, která diplomatický konflikt mezi Prahou a Moskvou označila za objednávku z Bílého domu. „Paní Zacharovská je komickou figurkou a kdo dlouhodobě sleduje rétoriku Kremlu, pak nemůže být takovým jednáním překvapen. Osobně si myslím, že Rusové jsou znepokojením našich spojenců zaskočeni. Mohou mít vážné obavy, že i ostatní členské země NATO a Evropské unie jim mohou diplomaty vypovídat.“

Manažer v oblasti informačních technologií v bankovnictví odmítá komentovat výrok bývalého ministra zahraničních věcí a současného europoslance za ODS Alexandra Vondry, který v rozhovoru ve vysílání Rádia Impuls prohlásil, že ruští diplomaté by se na ambasádě v Praze mohli v krajním případě zabarikádovat. „Nechtěl bych se vyjadřovat ke spekulacím a predikovat, jak se celá kauza bude vyvíjet.“ Jan Lipavský si netroufne říci, zda akcí ve Vrběticích byl napaden český stát. „Právní kvalifikaci bych raději ponechal na vyšetřovatelích i státním zástupci. Každopádně kauza Vrbětice je velice závažná,“ dodává expert na bezpečnost a zahraniční politiku.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy