Vypli mu mozek? Politologové poukazují na podivné chování Zemana ve Sněmovně

Prezident Miloš Zeman ve středu navštívil jednání Poslanecké sněmovny. Před poslanci například slíbil, že podepíše návrh státního rozpočtu na příští rok, pokud Sněmovna tuto normu schválí. Někteří ale poukazují na to, že podobný projev, který přednesl letos, už jsme z jeho úst slyšeli i loni.

Miloš Zeman jako každý rok předstoupil před poslance, aby vyjádřil svůj názor na návrh nejdůležitějšího zákona roku - zákona o státním rozpočtu. Zmínil třeba i to, že tento zákon projednávali také v jeho expertním týmu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Prezident některé kroky vlády chválil, jiné kritizoval. Zmínil například zrušení Fondu dalšího vzdělávání, který působil pod ministerstvem práce a sociálních věcí a zaměstnával šest stovek lidí, za které pochválil ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD).

Politolog Lukáš Jelínek na svém Facebooku ale poukázal na velké podobnosti v projevech, které prezident Miloš Zeman přednášel před Poslaneckou sněmovnou během schvalování letošního rozpočtu před rokem a letos. I před rokem totiž Maláčovou za zrušení Fondu dalšího vzdělávání ocenil. Celkem tak šéfku rezortu práce pochválil za tuto věc již potřetí.

„Chtěl bych ocenit, že paní ministryně Maláčová učinila první dobrý krok, a sice tím, že zrušila Fond dalšího vzdělávání se 650 zaměstnanci. Nevím, kolegové, kdo z vás kdy o tomto fondu něco slyšel, já tedy ne. Možná, že je to typicky parkinsonovská instituce, která se živí sama sebou,“ pronesl Zeman ve Sněmovně před rokem.

A letos? „Chtěl bych ocenit paní ministryni Maláčovou. Je tady? Je tady. Dobrý den. Která zrušila bez náhrady fond dalšího vzdělávání, který měl 600 zaměstnanců. Takže těchto 600 zaměstnanců se může uplatnit v soukromém sektoru. Zlí jazykové sice říkají, paní ministryně, že jste je vzala zpátky, ale při naší minulé schůzce jsem si potvrdil, že tomu tak není. Kéž by i v dalších resortech se podařilo zrušit fondy dalšího vzdělávání. Kdo z vás o tom slyšel? Typicky parkinsonovská instituce, která se živí sama ze sebe, nu a 600 lidí, to je opravdu hodně,“ uvedla hlava státu.

Pod Jelínkovým příspěvkem se rozpoutala divoká debata. „Kde udělali doktoři z Vojenské nemocnice chybu?“ uvedl jeden z diskutujících v narážce na nedávný Zemanův rekondiční pobyt ve Střešovicích. Na tato slova zareagoval i někdejší šéf poslaneckého klubu TOP 09 a nový předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN) František Laudát, „Asi mu zapli na nějaký čas pohybové ústrojí, ale vypli mozek. Jinak si to nelze vysvětlit,“ zažertoval politik.

Fakt, že byl Zeman poněkud mimo, zdůraznil i politolog a publicista Jiří Pehe. Ten poukázal na fakt, že Zeman včera ve Sněmovně hledal premiéra Andreje Babiše, který je aktuálně v Japonsku, kde Zemana zastupuje na korunovaci nového japonského císaře.

„'Kde je Babiš?' ptal se prý dnes po příchodu do Sněmovny prezident Zeman, ač za něj Babiš kvůli jeho 'zdraví' zaskakuje na korunovaci císaře v Japonsku... Je to stále lepší. Možná se při udílení Bílého lva 28.10. zeptá Klause 'A vy jste kdo?',“ rýpnul si do Zemana Pehe na twitteru.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní rozpočet Alena Schillerová Jana Maláčová (ČSSD) Lukáš Jelínek - Jiří Pehe František Laudát

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy