Zeman, Babiš a další ústavní činitelé odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování

Nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními. Reagovali tak na dopis čínského velvyslanectví kvůli plánované cestě senátorů na Tchaj-wan. Zdůraznili, že Česko i jeho představitelé mají právo na nezávislé rozhodování v zahraniční politice. Potvrdili i zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, podle nich to nezpochybňuje politiku jedné Číny, kterou Česko zastává.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se ústavní činitelé v bodě, který se týká Číny, neshodli, a museli hlasovat o znění společného prohlášení. "Hlasování, které proběhlo, jsem prohrál, bude lepší, abych podrobnosti sdělil zítra (ve čtvrtek) v Senátu v 11 hodin," řekl novinářům po schůzce. Vystrčil před schůzkou mluvil o tom, že chce navrhnout odvolání čínského velvyslance.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) byla debata konstruktivní a Vystrčil svůj názor, se kterým přicházel na jednání, nezměnil. "Shodli jsme se, že se nikomu nelíbí prohlášení čínského velvyslance," řekl Vondráček.

Čínská ambasáda předala v lednu Hradu podle Aktuálně.cz dopis, kde hrozila trestem tehdejšímu předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční plánovaná Kuberova návštěva Tchaj-wanu. Řada senátorů se proti dopisu ohradila, nový předseda Senátu Vystrčil po svém nástupu do funkce nevyloučil možnost, že návštěvu horní komory na Tchaj-wanu uskuteční.

"Česko-čínské vztahy musí být založeny na vzájemném respektu, výhodnosti a úctě ke svrchovanosti druhé strany. Prostředím pro rozvoj relace je výlučně diplomacie založená na standardní mezistátní komunikaci dle ustálených pravidel a postupů," uvádí se v prohlášení, které zveřejnil Pražský hrad.

"Nejvyšší ústavní činitelé podtrhli svrchované právo ČR a českých představitelů rozhodovat se i v zahraničněpolitických otázkách nezávisle na vnějších aktérech a výlučně v zájmu ČR. V této souvislosti nejvyšší ústavní činitelé odmítli jakoukoliv formu nátlaku a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními z jakékoli strany. Zároveň potvrdili zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, aniž by to zpochybňovalo politiku jedné Číny, kterou ČR i EU dlouhodobě zastávají," uvádí se v prohlášení.

Politici také konstatovali, že chtějí rozvíjet česko-čínské vztahy vzájemně výhodným způsobem. Uvedli, že ekonomické vztahy obou zemí zaostávají za očekáváními a že českým cílem by mělo být zlepšení dlouhodobě pasivní obchodní bilance s Čínou. Česko z Číny dováží zboží za desetinásobek toho, kolik zboží tam vyveze.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš Čína Tchaj-Wan Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy